back to top

BMR kalkulator online

BMR kalkulator online ili kalkulator stope bazalnog metabolizma.

[adinserter block=”8″][adinserter block=”7″][adinserter block=”6″][adinserter block=”5″][adinserter block=”4″][adinserter block=”3″][adinserter block=”2″][adinserter block=”1″]

[adinserter block=”8″][adinserter block=”7″][adinserter block=”6″][adinserter block=”5″][adinserter block=”4″][adinserter block=”3″][adinserter block=”2″][adinserter block=”1″]

BMR kalkulator odličan način da izračunate koliko kalorija treba da trošite u stanju mirovanja da bi održavali svoju tjelesnu masu.

Dalje, uz pomoć ovog BMR kalkulatora možete da izračunate tačnu količinu kalorija koju treba da unesete da smršate!

U ovom tekstu saznajte šta je to bazalni metabolizam, zašto je bitno njegovo računanje i kako možete izračunati koliko kalorija treba da unosite u toku dana ukoliko želite da smršate ili čak povećate svoju tjelesnu težinu.

Šta ustvari računa BMR kalkulator online

Ovaj kalkulator računa koliko kalorije vaše tijelo treba ukoliko ćete se odmarati cijeli dan. Ovo se sve može računati na osnovu vaših godina, visine, težine i pola, a za određivanje se koriste razne formule od kojih je najpoznatija Mifflin St Jeor jednačina.

Ova jednačina se danas smatra najtačnijom pa se najviše i koristi. Za izračunavanje stope bazalnog metabolizma putem ove formule potrebno je da se izvažete i izmjerite svoju visinu. Formula glasi ovako:

BMR (kcal / dnevno) = 10 * težina (kg) + 6.25 * visina (cm) – 5 * godine (y) + s (kcal / dnevno), gdje je s +5 za muškarce a -161 za žene.

Šta je BMR ili bazalni metabolizam

Bazalni metabolizam predstavlja količinu energije koju ljudsko tijelo koristi kada odmara. Ova vrsta metabolizma je ustvari set hemijskih reakcija koje se dešavaju u našem organizmu, a koje ga održavaju u životu. To je ona količina energije koju organizam treba kako bi vršio svoje osnovne funkcije:

 • Disanje
 • Cirkulaciju krvi
 • Kontrolu tjelesne temperature
 • Kontrolu nervnog sistema i sl.

Upravo su nervni sistem (tačnije mozak i centralni nervni sistem) i jetra organi koji koriste najviše energije. Ipak, većina ljudi koristi više energije i kalorija nego što je potrošnja u fazi bazalnog metabolizma. To je prvenstveno zato što skoro niko ne provede cijeli dan mirujući i odmarajući.

Hodamo, trčimo, radimo, pričamo, pa čak i varimo hranu i na taj način trošimo više energije nego što to zahtjeva bazalni metabolizam.

Pa da li to onda znači da se organizam nikada ne nalazi u fazi bazalnog metabolizma?

I da i ne.

Da bi se vaš organizam nalazio u fazi bazalnog metabolizma, morate da budete i fizički i psihički neaktivni. Znači, vaš um i mišići treba da budu u potpunosti opušteni.

Dalje, vaše tijelo treba da se nalazi u okruženju u kojem doživljava termalni komfor i ne bi smjeli da jedete nekoliko dana kako ne bi varili hranu.

bazalni metabolizam je ustvari minimum potrebne energije za dnevno održavanje tjelesnih funkcija kod osobe koja spava, sjedi ili naprosto ništa ne radi.
BMR kalkulator

Kada se tijelo onda nalazi u stanju bazalnog metabolizma

Naučnici ovo stanje porede sa spavanjem i bazalni metabolizam i mjere tokom spavanja. Inače, BMR uzima između 60 i 70 % ukupne potrošnje energije, sve u zavisnosti od aktivnosti i načina života. Ostatak ukupne potrošnje energije u organizmu dolazi od fizičkih aktivnosti (kao što su trčanje, planinarenje, ishrana) i varenja.

U ovih 40-30% potrošnje ukupne energije 20% ustvari zauzimaju fizičke aktivnosti, a 10% zauzima varenje hrane. Sve ovo naravno zavisi i koliko dugo i često vježbate i kojim intenzitetom. Dalje, BMR se povećava sa povećanjem mišićne mase – i obrnuto – smanjenje mišićne mase će dovesti i do smanjenja BMR-a.

[adinserter block=”8″][adinserter block=”7″][adinserter block=”6″][adinserter block=”5″][adinserter block=”4″][adinserter block=”3″][adinserter block=”2″][adinserter block=”1″]

Uz pomoć BMR možete da izračunate dnevnu potrošnju kalorija

Kada izračunate svoju stopu bazalnog metabolizma, ovaj broj pomnožite sa koeficijentom tjelesne aktivnosti kako bi izračunali koliko vam tačno kalorija treba svaki dan kako bi održali svoju težinu.

Koeficijent tjelesne aktivnosti ima pet vrijednosti i to:

 • Sjedilački tip ako se malo ili nikako krećete. Koeficijent sa kojim treba da pomnožite BMR je 1,2
 • Lagano aktivni tip – pomnožite BMR sa 1,375 ako vježbate od 1 do 3 dana sedmično
 • Umjereno aktivni tip – pomnožite svoj BMR sa 1,55, ako vježbate 3 do 5 dana sedmično
 • Vrlo aktivni tip – koeficijent je 1,725 a množite ga sa BMR ukoliko vježbate 6 do 7 dana sedmično
 • Ekstra aktivni tip – koeficijent je 1,9 a u ovu grupu spadate ukoliko ste profesionalni sportista i ako redovno trenirate 6 do 7 dana sedmično ili imate težak fizički posao

Kada izračunate kolika je vaša stopa bazalnog metabolizma i koliko kalorija trošite u stanju mirovanja, lako ćete izračunati koliko kalorija morate unijeti da bi povećali mišićnu masu, izgubili kilograme ili održavali težinu.

Na osnovu ovoga, možete da planirate unos kalorija

 • Ako želite održati svoju težinu onda unosite onoliko kalorija koliko potrošite
 • Ukoliko želite povećati tjelesnu težinu unosite više kalorija nego što potrošite
 • Ukoliko vam je cilj da smršate onda treba da smanjite unos kalorija u organizam
bazalni metabolizam vam pomaže da odredite količinu kalorija koju trebate unositi da smršate ili da se udebljate
BMR kalkulator

Ali hajde da vidimo kako to izgleda na realnom primjeru.

Pretpostavimo da želite izgubiti na težini. U tom slučaju vi treba da unosite manje kalorija od količine koju inače trošite. Tačnije, ukoliko želite da izgubite 0,5 kg sedmično, treba da smanjite unos kalorija za 500 kalorija.

Na primjer, ukoliko je vaša stopa bazalnog metabolizma 1.364 i ukoliko vježbate tri puta sedmično, za održavanje težine vam je potrebno 1.876 kalorija. Ovaj broj smo dobili tako što smo vašu stopu bazalnog metabolizma pomnožili sa koeficijentom tjelesne aktivnosti za lagano aktivni tip koji iznosi 1,375.

Ukoliko od 1.876 kalorija koliko vam je potrebno za održavanje bazalnog metabolizma, oduzmete 500, dobićete iznos od 1.376 kalorija. To znači da dnevno treba da unosite 1.376 kalorija kako bi izgubili 0,5 kg.

[adinserter block=”8″][adinserter block=”7″][adinserter block=”6″][adinserter block=”5″][adinserter block=”4″][adinserter block=”3″][adinserter block=”2″][adinserter block=”1″]

Međutim, i u ovom izračunu postoji caka. Naime, istraživanje Američkog fakultetu za sportsku medicinu je pokazalo da žene ne bi smjele da unose manje od 1.200 kalorija dnevno, a muškarci 1.800.

Ukoliko izračunavanjem na osnovu ove, iznad pokazane metode, dođete na vrijednosti koje su manje od ovih, povećajte unos kalorija iz zdrave prehrane i povećajte svoju fizičku aktivnost.

Sa druge strane, ukoliko želite povećati svoju tjelesnu masu, treba da povećate i unos kalorija. Stručnjaci se slažu da je, za umjereno i postepeno povećanje težine, tokom dana potrebno unositi između 300 i 500 kalorija više. Ukoliko želite brze rezultate, odnosno brzo povećanje tjelesne mase, povećajte dnevni unos kalorija za 700 do 1.000 kcal.

Tačan iznos kalorija koji vam je potreban ukoliko želite da povećate svoju masu možete izračunati na isti način kao i kada želite da izgubite na težini.

Potrebno je da samo na broj kalorija koji vam je potreban da ostanete na istoj tjelesnoj težini dodate broj kalorija za povećanje tjelesne težine.

BMR kalkulator

Zašto je bitno računanje bazalnog metabolizma

Ukoliko znate svoju stopu bazalnog metabolizma, možete i da odredite količinu kalorija koju treba da unesete svaki dan kako bi vaš organizam normalno funkcionisao.

Takođe, na osnovu ovog znanja možete da odredite i ukupnu količinu kalorija koja vam je potrebna tokom dana.

Stopa bazalnog metabolizma se računa upravo radi smanjenja tjelesne težine. Za lakše mršanje je potrebno uravnotežiti unos kalorija i potrošnju energije, a ukoliko znate BMR, ovo je veoma jednostavno.

Ukoliko želite da smršate, saznajte koji su najbolji dani za mršanje putem našeg kalkulatora.

Bazalni metabolizam i metabolizam u mirovanju kakva je razlika

Često, pored bazalnog metabolizma se na internetu može pronaći još jedan, veoma sličan pojam. Riječ je o metabolizmu u mirovanju (RMR – Resting Metabolism Rate). I stopa metabolizma u mirovanju obuhvata sve parametre kao i stopa bazalnog mirovanja, ali uz jednu razliku. U stopu metabolizma u mirovanju je uračunata i energija koju organizam potroši za varenje hrane.

Već smo spomenuli da varenje hrane uzima 10% totalne potrošnje energije organizma, pa je tako RMR veći od bazalnog metabolizma.

Neke definicije stope metabolizma u mirovanju tvrde i da ovaj tip metabolizma uključuje i dnevne pokrete kao što su oblačenje, pranje zuba. Ovaj metabolizam se obično računa ujutru prije doručka i vježbanja ili naveče, prije spavanja.

bmr kalkulator
BMR kalkulator

Faktori koji utiču na bazalni metabolizam su raznovrsni

Sastav tijela – ovdje se prvenstveno misli na količinu masti u tijelu. Ukoliko se u vašem tijelu nalazi više masti bazalni metabolizam će biti niži zato što masti troše manje energije od mišića, čak i dok mirujete.

Godine – Kako rastemo i kako nam se težina povećava i stopa bazalnog metabolizma postaje veća. Međutim kako starimo, bazalni metabolizam postaje sve manji jer se mijenja sastav tijela.

Pol – Muškarci imaju veći BMR prvenstveno zato što imaju drugačiju strukturu tijela i što je u njihovom organizmu manji udio masti.

Genetika – Veliki udio u funkcionisanju organizma i samom metabolizmu imaju genetika i naslijeđene osobine. To je razlog što je BMR kod svakoga drugačiji.

Vježbanje – Ovaj faktor se može povezati i sa strukturom tijela, prvenstveno zato što na nju utiče. Ukoliko vježbate, vaše tijelo će imati više mišića pa će i BMR biti veći.

bazalni metabolizam izračunajte pomoću bmr kalkulatora
BMR kalkulator

Temperatura tijela – Sa povećanjem temperature tijela, povećava se i stopa bazalnog metabolizma. Ovo se dešava prvenstveno zato što veća temperatura ubrzava procese u organizmu. Sa svakim porastom temperature tijela za 0,5 °C, stopa bazalnog metabolizma se povećava za 7%.

Temperatura okruženja – Na nižim temperaturama organizam treba da proizvede više topline kako bi se zagrijao i održao odgovarajuću temperaturu. To dovodi do povećanja stope bazalnog metabolizma.

Hormoni – Najveći uticaj na hormone koji regulišu metabolizam ima štitna žlijezda. Ukoliko je njihova koncentracija u krvi velika povećava se i BMR, i obrnuto.

Trudnoća – Tokom trudnoće, za računanje stope bazalnog metabolizma je potrebno na BMR majke dodati i BMR fetusa, odnosno bebe jer ono ustvari prima svu hranu od majke.

Zdravlje – Ukoliko ste bolesni ili imate povrede, vaš BMR može biti veći i dvostruko, jer je tijelu potrebno više energije da se regeneriše.

Mikronutrijenti koje unosite:

 • Unos masti povećava BMR za 5%
 • Unosi ugljenih hidrata povećava BMR za 5 do 10%
 • Unos proteina povećava BMR od 20 do 30%

Sada kada sve ovo znate, lako možete napraviti svoj plan potrošnje kalorija kako bi smršali, odnosno povećali svoju tjelesnu masu. Uz pravi plan, volju i rad zaista ne sumnjamo da ćete brzo vidjeti željene rezultate! BMR kalkulator će vam sigurno pomoći.

[adinserter block=”8″][adinserter block=”7″][adinserter block=”6″][adinserter block=”5″][adinserter block=”4″][adinserter block=”3″][adinserter block=”2″][adinserter block=”1″]

Preporučujemo vam ove kalkulatore

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima