Mačke i ishrana – šta mačke nikako ne smiju da jedu

Vlasnici kućnih ljubimaca često nisu svjesni hrane koja bi mogla negativno utjecati na njihove krznene prijatelje.

Zdravlje mačke i ishrana usko su povezani. Važno je da vaš ljubimac ima regulisanu i zdravu ishranu.

Sigurno ste se jednom zapitali.”mogu li ovu hranu dati svojoj mački? Od pasa, do papiga, kornjača i mačaka, postoji poseban popis otrovne hrane za svaku vrstu.

Neke namirnice treba potpuno izbjegavati, dok se neke mogu davati u malim količinama.

Kako biste bili sigurni da je vaš krzneni prijatelj siguran, nudimo vam popis hrane koja je štetna za vaše mačiće:

Sirova i pržena jetra

Jetra se može davati svako malo, ali pripazite jer je to hrana bogata glukozom i može izazvati proljev.

Prostamid - Za zdravu prostatu

Također, zapamtite da je to hrana koja se uvijek mora kuhati, jer sirova jetra stvara ozbiljnu hipervitaminoza vitamina A, s posljedičnim problemima kalcifikacije. Sirova jetra također može biti kontaminiran parazitima.

macke i ishrana
Mačke i ishrana – koju hranu ne smiju mačke jesti?

Sirova riba

Bolje je izbjegavati davanje sirove ribe, jer ako joj nedostaje vitamina B, mačka može osjetiti preveliku slabost i čak uginuti.

No, nije preporučljivo davati mačkama tunu ili tunu u konzervi, jer ona ne daje dovoljno hranjivih tvari za mačku, jer ne sadrži taurin i puna je konzervansa. Moguća je i riba koja se uzima u velikim količinama otrovno, zbog moguće prisutnost žive.

Kosti životinja, pileći ostaci i riblje kosti

Mačka ima poteškoća sa žvakanjem, pa postoji rizik da će jesti ako joj date pileće kosti oštri komadi koji mogu ozlijediti unutarnje organe.

Riblje kosti također mogu biti vrlo opasne za mačku. Što se tiče piletine, mački možete dati komadiće kuhane piletine, ali samo ako nema začina, soli i prije svega kože.

Sirovo meso

Meso koje mačka može jesti uvijek mora biti kuhano, jer može stvarati glista i salmoneloze. Idealno rješenje je pripremiti prženo meso za svoju mačku, ali ga nemojte pržiti s puno ulja, jer pretjerano masna hrana može uzrokovati grčeve u želucu.

Masna hrana, kobasice, suhomesnati proizvodi

Mačkama je najbolje ne davati kobasice, suhomesnate proizvode, mast od šunke, jer ova hrana može promovirati pankreatitis.

Također je teško probavljiv, pa mačke mogu imati gastrointestinalne probleme, uzrokovane pretjeranim radom jetre, koja je odgovorna za probavu masti.

Mlijeko i mliječni proizvodi

Neke mačke ne podnose laktozu, pa se preporuča da odrasloj mački nikada ne dajete mlijeko. Konzumacija mlijeka može rezultirati proljev.

Mačke su oduvijek bile netolerantne na laktozu i kravlje mlijeko, tako da su, u slučaju potrebe za hranjenjem mladih, poželjno je koristiti kozje mlijeko, bogatije hranjivim tvarima.

mačke
DES

Određeno povrće

Spada među otrovno povrće za mačke sirovo krumpir koji sadrži visok postotak solanina i također predstavlja opasnost za tvrdu konzistenciju koju je teško žvakati. Čak i zeleno, nezrela rajčica sadrži ovu štetnu tvar, solanin.

Također, mačkama se ne smiju davati zelene rajčice i sirovi krumpiri, jer mogu sadržavati veliku količinu alkaloida koji uzrokuju ozbiljne gastrointestinalne smetnje.

To svakako treba izbjegavati bijelim luk, poriluk i luk, čak i u malim količinama ili u kuhanoj hrani. Češnjak, češnjak i Crvena paprika vrlo su otrovne za hranu za mačke jer sadrže bisulfate i sulfokside koji uzrokuju anemiju.

Unatoč svim svojstvima i blagodatima avokada, avokado je još jedna stvar koju mačke ne bi trebale jesti, zajedno sa sušenim voćem, posebno makadamija, grožđe i grožđice.

Listovi, sjemenke, kora i pulpa avokada sadrže tvar koja se smatra otrovnom i uzrokuje povraćanje i proljev kod mačaka.

Kisela hrana

Kisela hrana vrlo je otrovna za zdravlje mačaka. Limun, ocat i druga kisela hrana mogu imati nuspojave na gastrointestinalni trakt, uzrokujući probleme kao npr. proljev ili povraćanje.

Pseća hrana

Hrana za pse je zbog svog sastava proučavana kako bi se zadovoljile prehrambene potrebe pasa, koje su potpuno različite od hrane za mačke, pa ju je apsolutno najbolje izbjegavati.

macke i ishrana
Mačke i ishrana

Tijesto za kruh i kruh

Nikada mačkama ne smijete davati tijesto za kruh. Mačji želudac je idealno okruženje za razmnožavanje kvasca. Stoga bi se sirovo tijesto moglo proširiti i dovesti do ozbiljnih respiratorni problema.

Zapravo, kruh, kao i druga hrana, sadrži rafinirane ugljikohidrate. Oni mogu donijeti dobru razinu energije, ali mogu biti i izazovni povećanje tjelesna masnoća što svakako nije dobro za mačku.

Kako u smislu težine na kostima, tako i u smislu patologija koje bi se mogle razviti, kao npr dijabetes.

Čokolada i slatkiši

Čokolada je vrlo otrovna hrana za mačke, kao i njezini derivati. Teobromin sadržan u ovoj hrani uzrokuje različite simptome, uključujući: proljev, povraćanje, kožne reakcije i dehidracija, ubrzan rad srca, dijabetes, a u slučaju uzimanja golemih količina čokolade uzrokuje generaliziranu insuficijenciju i gubitak kućnog ljubimca.

Osim toga, potrebno je izbjegavajte pekarske proizvode, čak i slane, bombone, bilo koju vrstu šećera, čips, marelice.

Čaj i kava

Kava i čaj su vrlo otrovne namirnice za mačke, posebice zbog činjenice da su bogate kofeinom koji potiče CNS i lučenje adrenalina.

Unos velikih količina kofeina izaziva ozbiljne reakcije u srce i respiratorni sustav kod mačaka i može biti fatalan. Simptomi trovanja kofeinom obično su: palpitacije, povećana brzina disanja, teška agitacija, konvulzije.

Sirova jaja

Ne, mačku ne treba hraniti sirovim jajima. U bjelanjku se nalazi enzim koji smanjuje apsorpciju vitamina B, a sirovo jaje može dovesti do toga salmoneloze baš kao i kod ljudi.

Loše kuhana jaja mogu uzrokovati gastrointestinalni poremećaji i proljev.

Savjet: Ako niste 100% sigurni je li hrana adekvatna i sigurna za vašeg ljubimca, najbolje je konzultirati se s veterinarom.

Veterinar će vas najbolje uputiti na sve hranjive tvari određene hrane, kao i na moguću toksičnost za vašeg ljubimca.

The post Mačke i prehrana ~ što mačke nikako ne bi smjele jesti appeared first on Reši Lako.

PREPORUKA

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima