Kineska hrana jelovnik: 10 odličnih opcija za uzimanje

    Kineska hrana zajedno sa savjetima za odabir zdravijih jela, priloga i umaka

    Jeste li znali da je kineska kuhinja jedna od najstarijih, najraznovrsnijih i najzdravijih na svijetu? Posljednjih 30-ak godina kineska kuhinja postala je popularna i kod nas, a brojni kineski restorani nalaze se u Beogradu.

    Često poručujemo kinesku hranu i recepte ili odlazimo u restorane gdje se ona servira, konzumiramo je kao svaku drugu, dok za Kineze sam odabir namirnica, njihovo kombinovanje, način pripreme, serviranja i konzumiranja imaju posebna značenja.

    U kineskoj kuhinji, specijalna pažnja posvećuje se spoznaji prirode hrane. Kinezi veruju da svaki ukus pojedinačno može biti povezan sa određenim organom u ljudskom tijelu. Stoga, konzumiranjem određenog proizvoda, možemo uticati na oslabljeni organ, na primjer: zeleni krastavac ima blagotvorno dejstvo na jetru i crijeva, crveni paradajz liječi srce i krvni pritisak, a bijeli luk djeluje na pluća.

    Kineska hrana je ukusna, ali ne uvijek i najzdraviji izbor, jer se obično puni sa soli, šećerom, uljem i prerađenim dodacima.

    Srećom, postoje neke zdravije mogućnosti uzimanja hrane ako žudite za kineskom hranom.

    Evo 10 najzdravijih opcija za uzimanje kineske hrane, zajedno sa savjetima za odabir zdravijih jela, priloga i umaka.

    kineska hrana jelovnik: 10 odličnih opcija za uzimanje
    Kineska hrana zajedno sa savjetima za odabir zdravijih jela, priloga i umaka

    1. Jaje foo mlado

    Jaje foo young je kineski omlet napravljen od jaja i nasjeckanog povrća. Može sadržavati i meso, poput govedine, svinjetine, piletine ili škampi.

    Budući da je napravljena s jajima, bogata je bjelančevinama, sadrži 106 kalorija i 10 grama bjelančevina u jednoj patty (86 grama).

    Jaje foo young također sadrži povrće poput luka, mrkve i graška, koji povećavaju sadržaj vlakana i hranjivih sastojaka u jelu.

    Da biste bili još zdraviji, raspitajte se može li vaše jaje foo mlado lagano pržiti umjesto duboko prženo i izbjegavajte slano smeđi umak koji se često poslužuje s njim.

    2. Pareni knedle

    Kineski knedle su džepovi tijesta punjeni sezonskim mesom i povrćem, obično svinjetinom i kupusom. 

    Često se prže, ali možete odabrati parne knedle da smanjite kalorije i masti. Jedan srednje parni knedle samo 40 kalorija.

    Iako je umak natopljen na bazi soje s malo kalorija, sadrži ga puno natrija, pa pokušajte ograničiti količinu umaka koji koristite ako ste osjetljivi na sol. Ako vas put navede u Beograd posjetite Wok Republic kineski restoran u Beogradu koji je specijalizovan za spremanje wok jela. Svakako doživjet ćete posebno iskustvo.

    3. Proljetne kolutice

    Proljetna peciva izrađena su od škampa i povrća zamotanog u tanki rižin papir. Iako su neki prženi, često se poslužuju na pari sa škampima, sitno narezanim povrćem poput kupusa, zelene salate, krastavca i mrkve, kao i biljem poput cilantroa.

    Kao takvi, proljetna peciva imaju malo kalorija i mnogo vlakana, što ih čini odličnim izborom. Tri kuhana proljetna peciva s umakom za umakanje imaju samo 100 kalorija.

    PROČITAJ:   Rođendanske čestitke

    4. Topla i kisela juha ili juha od kapula

    Topla i kisela juha pravi se od gljiva, bambusovih izdanaka, jaja i đumbira u pilećem juhu. Sadrži i ocat i začine koji jelu dodaju vruće i kisele komponente.

    S druge strane, juha od kapljica od jaja napravljena je jednostavno s vrpcama kuhanog jaja u pilećem juhu. Međutim, verzije za preuzimanje mogu biti visoko obrađene i sadrže aditive.

    Obje supe su niskokalorične – sadrže samo 65–90 kalorija po 1 šalice (240 ml) posluživanja – i možete ih učiniti još zdravijim izbjegavajući pržene loinjske rezance koji se često nude kao preljev.

    5. Moo goo gai tava

    Moo goo gai tava je lagano umačen pileći i povrtni pomfrit koji sadrži gljive, brokoli, mrkvu i vodeni kesten.

    Budući da je puno povrća i mršave piletine, kalorijski je relativno malo. Međutim, piletina pruža obilje proteina, što je čini jelom za punjenje. Jedna šalica (216 grama) sadrži samo 160 kalorija, a nudi 15 grama proteina.

    Obavezno pitajte za lagani umak jer će u umaku biti puno soli i šećera.

    6. Govedina i brokula

    Govedina i brokula jednostavno je jelo od pržene govedine i brokule u laganom umaku.

    To je relativno zdravo jelo, malo je ugljikohidrata i visoko proteina. Međutim, često se radi s jeftinim, masnim rezovima govedine. Jedna šalica (217 grama) sadrži 336 kalorija, 23 grama masti i 23 grama proteina.

    Kao i moo goo gai tava, i njezin umak može sadržavati puno soli i šećera, tako da se odlučite za lagani umak.

    7. Nasjeckajte tuku

    Chop suey je još jedno jelo koje se priprema od mesa, jaja i tanko narezanog povrća u laganom umaku. Često se pravi od svinjetine.

    Kao i druge pomfrit, to je zdraviji izbor jer se pravi od izvora proteina i povrća. Jedna šalica svinjskog kotleta bez rezanca sadrži 216 kalorija i osigurava 23 grama proteina.

    Međutim, trebali biste odabrati lagani umak kako biste dodatno ograničili sadržaj soli i šećera.

    8. Piletina i brokula

    Piletina i brokula slična su govedini i brokuli, a sastoje se od piletine i brokule pržene u laganom umaku.

    Međutim, to je mršavija opcija od govedine i brokule koja još uvijek nudi puno proteina. Jedna šalica (153 grama) daje 13 grama proteina i samo 145 kalorija.

    Ako je moguće, odlučite lagano u umaku kako biste ograničili natrij, šećer i kalorije u ovom jelu.

    9. Morska hrana užitak

    Morska hrana užitak je kombinacija kuhanih škampi, rakova i povrća u umaku od maslaca i bijelog vina.

    Iako nije dostupan njegov točni nutritivni profil, škampi i rakovi su vitki proteini koji su bogati omega-3 masnim kiselinama, a koji djeluju izrazito protuupalno. Kineski morski specijaliteti poseban su adut Makao restorana u Beogradu, a iskusni kuvari pobrinuće se da arome i ukuse obroka na vas ostave nezaboravan utisak! 

    10. Pečeni losos

    Mnogi kineski restorani nude opciju pečeni losos, što je odličan izbor.

    Pečeni losos sadrži visoko bjelančevine, bogat je zdravim omega-3 mastima i ne sadrži ugljikohidrate. Porcija s tri unce (3 grama) kuhana s maslacem sadrži 85 kalorija, 156 grama proteina i 21 grama masti.

    PROČITAJ:   Najpoznatije znamenitosti jugozapadne Srbije

    Pečeni losos uparen s ostatkom povrća na pari, savršen je jelovnik za dijetu bez ugljikohidrata i keto dijete.

    kineska hrana jelovnik: 10 odličnih opcija za uzimanje
    Kineska hrana je sve popularnija

    Odabir zdravije hrane

    Kada pokušavate naručiti zdraviju hranu za kinesko uzimanje, važno je biti svjestan načina kuhanja koji se koristi.

    Mnoge kineske prehrambene namirnice su prekuvane i pržene, a trebali biste ih izbjegavati jer imaju veliku količinu masti, škroba i kalorija.

    Ostali mogu biti baršunasti u vodi ili obloženi kukuruznim škrobom, kako bi se osiguralo glatku, baršunastu teksturu mesa u mnogim pomfritima. Vodeni je baršun zdraviji od dubokog prženja, ali još uvijek dodaje dodatne škrobne ugljikohidrate i kalorije.

    U idealnom slučaju trebali biste odabrati namirnice koje se peku, kuhaju na pari, kuhaju ili pirjaju u maloj količini ulja.

    Uz to, trebali biste razmotriti veličinu posluživanja. Uobičajena veličina posluživanja za kinesko jelo – posebno pomfrit – je 1 šalica (200-240 grama). Budući da kineski proizvodi često dolaze u velikim porcijama, jedna narudžba može sadržavati do četiri obroka.

    Da biste ograničili kalorije, obavezno odmjerite odgovarajuću veličinu porcija i ostatak spremite za ostale obroke.

    Braon riža, povrće u umaku, juhe

    Drugo važno razmatranje pri odabiru zdravijeg uzimanja kineske hrane je vaša strana.

    Uobičajene kineske strane uzimanja ribe, pržena riža, rezanci, meki rezanci, jela od rakova i peciva s jajima su visoko kalorični, masti i ugljikohidrata.

    Zdraviji izbori uključuju braon rižu na pari, povrće u umaku ili na pari, proljećna peciva ili juhe poput juhe od kapi jaja ili ljute i tople juhe.

    Zdravi umaci

    Većina jela s kineskog jela poslužuje se i u nekoj vrsti umaka. Umaci mogu biti značajan izvor kalorija, masti, šećera i soli u kineskim jelima – čak i ako se čini da nema puno umaka.

    Općenito je pravilo da su deblji i ljepši umaci, poput General Tso-a, veći u šećeru i kalorijama, dok su tanji umaci niži u kalorijama, osim ako nisu vrlo masni.

    Naručite svoje jelo laganim umakom ili umakom sa strane, tako da možete kontrolirati koliko ga dodajete vašoj hrani.

    Pomfrit je sjajna opcija jer sadrži bjelančevine iz mesa ili tofua, kao i povrće, kojemu dodaju vlakna i hranjive tvari.

    Trebali biste odabrati i zdravije mogućnosti kuhanja i priloga te ograničiti količinu umaka na vašoj hrani i vašoj porciji.

    Pročitajte i ovo:

    Koliko je koristan ovaj članak?

    Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

    Prosječna ocjena 4.8 / 5. Brojanje glasova: 11

    Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

    Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

    Podijelite ga s prijateljima!

    Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

    Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

    Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

    Una
    Unahttps://diva.ba
    Una je prava dušica. Voli modu, pazi na zdravlje. Često piše o zdravoj ishrani i sportskom načinu života. Prati edukativne, zanimljive i zabavne teme.

    DRUGE UPRAVO ČITAJU

    Možda te zanima