Tabla rasta za djecu

Tabla rasta za djecu, izračunajte težinu i visinu djeteta

Tabla rasta za djecu računa visinu i težinu djeteta koja se mijenja kroz godine. Sve do prve ili druge godine djeca ubrzano rastu. Zatim, rast djece je umjeren sve do puberteta kada se opet počinju nagle promjene dešavati.

Kako dijete raste i dobija na težini tako i njegovi unutrašnji organi rastu, ali se razvijaju različitim tempom.

Da li ste znali da mozak naraste do svoje konačne veličine tokom prvih godina života? Bubrezi narastu do prve godine, dok reproduktivni organi narastu do konačne veličine tek u pubertetu.

Mnogi roditelji se brinu da li se dijete razvija u skladu sa svojim vršnjacima. Dok dijete raste, orilikom svakog odlaska pedijatru izmjerit će se visina i težina. Na taj način uočit će se da li je dijete pretilo, sitno, pothranjeno u odnosu na dob.

Važno je naglasiti da je svako dijete drugačije, pa i sami njegov tok rasta i razvoja. Svakako da je poželjno izmeriti veličini u težinu djeteta i bez posjete pedijatru kako biste na vrijeme uočili neke promjene ukoliko ih ima.

Rast i razvoj je snažan indikator na zdravlje djeteta. Stoga, Svjetska Zdravstvena Organizacija (WHO) je osmislila tablu rasta za djecu koja prati njihovu visinu i tjelesnu težinu.

Tabla rasta za djecu prati trend porasta i bilo kakva odstupanja od zdrave djece istog spola i dobi.

Takve tablice danas možete pronaći bilo gdje na internetu. Kako bi vam olakšali naša tabla rasta za djecu prikazuje tačne podatke u samo nekoliko sekundi.

Tako možete dobiti bolji uvid u zdravlje vašeg djeteta, kao i rast i razvoj.

Genetika, težina i visina prilikom poroda znatno utiču na razvoj visine i težine u ranim godinama. No, ako postoji velika varijacija npr. od 20 % obavezno zatražite savjet od liječnika.

tabla rasta za djecu

Dužina i visina kod djece

Do 5. mjeseca dužina novorođenčadi u prosjeku se poveća za 30 %, do kraja prve godine ona se poveća za 50 % u prosjeku.

Kada je riječ o visini ona je do pete godine duplo veća od dužine prilikom poroda. Kada je u pitanju težina kod novorođenčadi ona se mijenja u prvim danima. U prosjeku novorođena beba izgubi 5 % do 8 % svoje težine tokom prvih dana. No, izgubljena težina se ubrzo vrati, tačnije za dvije sedmice.

Bebe do kraja 5 mjeseca udvostruče svoju težinu. Do kraja prve godine se utrostruči tjelesna težina.

Na cjelokupan rast utječe genetika, hormoni poput hormona rasta, štitnjače, kortizola, spolnih hormona, zatim prehrani i drugi vanjski faktori ( psihička stanja).

U prvoj godini brzina rasta i razvoja je jednaka kod dječaka i djevojčica. No, kasnije se taj tempo mijenja.

Jedan od načina da se predvidi koliko će dijete visoko biti je sljedeća: Visina koju djevočice dosegnu sa 18 mjeseci je pola visine koju će imati kada odraste. Dok visina dječaka sa dvije godine je pola njegove visine koju će imati u odrasloj dobi.

Otkrijte koju boju očiju će imati vaša beba .

Dječaci viši od djevočica

U prosjeku muška novorođenčad je za jedan centimetar viša od ženske. Ranije smo naveli da sve do prve godine života dječaci i djevojčice podjednako rastu.

Zatim sve do punoljetnosti dječaci ubrzano rastu, dok djevojčice prestaju sa rastom u 16. godini života.

S obzirom da rast dječaka traje tri godine duže od djevojčica sasvim je očekivano i normalno da su oni viši od djevojčica. Čak 13 centimetara su viši od djevojčica.

Ukoliko želite predvidjeti koliko će vaše dijete biti visoko to možete uraditi na osnovu sljedeće formule:

Potrebno je da zbrojite visinu majke i oca. Zatim, rezultat koji ste dobili podijelite sa 2. Tako ćete dobiti srednju visinu roditelja. Onda ćete dodati za dječake 6,5 centimetra, dok ćete za djevojčice na rezultat oduzeti 6,5 centimetra.

Imajte na umu da su mlađe generacije dosta više od roditelja, pa samim time ova formula neće dati baš precizan rezultat kada je u pitanju visina. Rezultat je dosta preciziji ako je riječ o visini djevojčice, dok za dječake možete dodati još 5 ili 10 centimetara.

tabla rasta za djecu

Kada djeca najviše rastu

Da li ste znali da postoje određena razdoblja u godini kada djeca najviše i najmanje rastu? Istraživanja su pokazala da djeca najviše rastu u visinu od januara do jula. Od augusta pa do decembra zabilježen je dosta sporiji rast djece.

Zašto djeca rastu više od januara do jula? Odgovor leži u dužini dana, jer je tada sve veća količina svjetlosti tako da su i dani duži.

Svakako da uvijek postoje određena tri mjeseca kada dijete više raste ali i to je individualno i različito.

Iako većina smatara da je rast i težina djeteta genetski određena stvar, to ipak nije tako. Visina i dužina novorođenčeta nema nikakve veze sa genetikom.

Postoji mnogo primjera gdje je beba niskih roditelja duže od bebe čiji su roditelji košarkaši. Kako beba bude rasla tako polako gubi prednost koju je imala pri rođenju. Njen dalji rast će se odvijati u okvirima prosječne visine roditelja.

Važno je naglasiti da nakon druge godine DNK roditelja daje smjernice za sveukupni rast i razvoj djeteta. Naravno DNK roditelja može dati smjernice i za konačnu visinu djeteta koja se može postići, bez obzira da li će dijete premašiti visinu roditelja ili ne.

Mogući zastoji u rastu djeteta

U slučaju da postoje određena odstupanja u rastu prema krivuljama Svjetske zdravstvene organizacije poželjno je da istražite moguće razloge i najvažnije da zakažete pregled kod pedijatra.

Jedan od zastoja u rastu djece je konstitucijski sporiji rast. On podrazumijeva sporiji rast od predviđenog, no dijete dosegne očekivanu visinu sa zakašnjenjem.

Zatim, jedan od mogućih zastoja u rastu su i hromosomske abnormalnosti koje se javljaju uz neke druge dodatne fizički vidljive karakteristike.

Također, manjak hormona rasta za koji se najčešće ne zna uzrok. Rijetko je posljedica prirođene malformacije ili štetnog procesa u mozgu( u hipotalamusu) gdje dolazi stimulacija za proizvodnju.

Povišena razina kortizola je još jedan od mogućih uzroka za zastoje u rastu djeteta. Ona je najčešće posljedica terapija astme, zloćudnih tumora, autoimunih bolesti zbog unosa visokih doza glukokortikoida koji interferiraju s hormonom rasta, inzulinu-sličnom faktorom rasta i metabolizmom kosti.

Ostali mogući uzroci zastoja u rastu su:

  • Hronično bubrežno zatajenje
  • Nedovoljan unos prehrambenih tvari
  • Psihološki stres
  • Anoreksija

Prehrana ima veliki uticaj na rast djece

Pravilna prehrana od malih nogu ima mnoge značajne pogodnosti za zdravlje djeteta. Posebno kada je riječ o njegovom razvoju.

Iako sve zavisi i od drugih faktora kako će se dijete razvijati, zdrava prehrana je uvijek dobrodošla.

Prehrana bogata vitaminima doprinosi brzini rasta djeteta. Što u praksi znači da će dijete koje dobiva raznoliku hranu iz svih 5 grupa namirnica brže dostići svoju maksimalnu visinu.

Naravno, u svemu je bitan balans pa tako i kad je prehrana djece u pitanju. Dijete može doći i u stanje teške pothranjenosti koje negativno utječe na sami razvoj. Djeca koja su pothranjena neće dostići visinu koja mu je ‘određena’ genetskim kodom.

tabla rasta za djecu

Hrana koja pospješuje rast

Raznolika i pravilna ishrana u koju je uključeno svježe voće i povrće su najbolji prijatelji kada je u pitanju razvoj djece.

Poželjno je da se na tanjiru barem 2 puta sedmično pronađe riba i drugi morski plodovi. Riba i morski plodovi su ispunjeni DHA izvorima koji pripadaju omega 3 masnim kiselinama porodici.

One za djecu pozitivno utječu na razvoj mozga. Ukoliko dijete ne voli previše ribu uvijek je možete ubaciti kao dodatak jelima ili pokušati sa konzerviranim opcijama koje imaju blaži okus.

Uvijek je bolji izbor da riba bude pečena, nego pržena ali u prakse se pokazalo da djeca više vole pohovanu, prženu ribu.

Zeleno lisnato povrće je također jedan od saveznika kada je u pitanju rast ali i zdravlje djece. Bogato je željezom, vlaknima, vitaminom C, folatima i omega 3 masnim kiselinama.

Vrlo često djeca ne vole za ručak pojesti upravo zeleno lisnato povrće poput brokule, salate, kupusa ili špinata. Kako da dijete zavoli ? Ključ je u tome da od malih nogu pravite jela upravo sa zelenim lisnatim povrćem. Na taj način dijete će ih zavoljeti i naviknuti se na njih.

Narandžasto povrće i voće su ogorman izvor vitamina A, vitamina C, Kalija i Likopena. Također, narandžasto povrće obiluje sa karotenoidima, posebno beta karotenom, koji štite imunitet i jačaju.

tabla rasta za djecu

Osim toga beta karoten štiti kožu od UV zraka, ali i ima pozitivno psihološko djelovanje. Dokazano je da narandžasto voće i povrće na psihu djeluju antidepresivno, poticajno i stvaraju bolju koncentraciju.

Kada su u pitanju mliječni proizvodi najbolji za djecu je jogurt. Bogat je kalcijem, proteinima i korisnim bakterijama. Sve što je poželjno za dječije zdravlje i rast.

Iako postoje na policama supermarketa već gotovi dječiji jogurti poželjno je da ih kod kuće napravite. Obično su kupovni jogurti prepuni dodatnim šećerima.

Vrlo brzo i lako možete napraviti dječiji jogurt. Sve što vam je potrebno jeste voće po želji, med, džem ili neki drugi zaslađivač, te jogurt. Sve spojite zajedno i izmiskajte.

To je to! U samo nekoliko minuta imate gotov dječiji domaći jogurt bez dodatnih zaslađivača!

Osim zdrave hrane, redovna fizička aktivnost, dovoljno odmora i sna značajno utječe na zdravi rast i razvoj djeteta.

Također odrastanje u zdravom i psihološki stabilnom okruženju jedni su od glavnih faktora koji osiguravaju da dijete normalno i zdravo raste.

Iako na neke stvari ne možemo u potpunosti utjecati vrlo bitno je da se za zdravlje djeteta maksimalno posvetimo jer ipak ono je najvažnije.

Preporučujemo

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima