Ukoliko želite smršati, dobra vijest je da ne morate izbaciti iz ishrane hljeb.
Najveća zabluda kada govorimo o zdravom životu je ta da treba potpuno izbaciti hljeb iz ishrane. Bijeli hleb i bijela brašna – da. Ali postoje zdrave zamjene, zdrave varijante, a najzdraviji je hrono ili beskvasni hleb. Tako bar kažu stručnjaci.
Šta je zapravo hrono hljeb?
Hrono hljeb je beskvasni hljeb. To je hljeb koji se pravi bez kvasca, sa eventualno malo sode bikarbone ili praška za pecivo, a može i potpuno bez toga.
On nije namijenjen samo osobamam koje su na hrono dijeti. Naprotiv, mogu ga koristiti sve osobe koje vode računa o svom tijelu i zdravlju.
Hrono hljeb je potpuno zdrav, uglavnom bez glutena (u zavisnosti od toga koja brašna koristite), pun vlakana, proteina i vitamina (čiji sastav opet varira u zavisnosti od vrste brašna koja se koriste u izradi hlejba).
U izradi hrono hljeba možete koristiti razna sjemena, koja mu daju posebnost i ukus. Ako želite da napraviti zdrav hrono hljeb, preporučujemo vam upotrebu brašna od heljde, spelte i raži.
Ako ikako možete, izbjegnite bijelo brašno. Ono će hljebu dati dosta skroba, a malo hranljivih sastojaka, a sve to je loše za naš organizam.
Dijetetska vlakna koja sadrži hrono hljeb poboljšavaju metabolizam i cirkulaciju, stimulišu probavu, snižavaju šećer i holesterol u krvi.
Kome je namijenjen hrono hljeb?
Hrono ishrana je postala jako popularna zadnjih godina. Oni koji su se odlučili na ovakav režim, tvrde da je priprema obroka jednostavna, namirnice su manje više poznate i već ih imamo u domaćinstvima, mogu da se konzumiraju i hljeb i slatkiši, naravno određeni ali i to je nešto.
A najvažnije je da se kilogrami zaista tope, zdravstveni problemi rješavaju, energija se podiže i doživljava se zaista jedan procvat tijela i duha.
Glavna caka ove dijete je u pravilnom kombinovanju namirnica i u razmacima između obroka. Trebalo bi da proteknu 4 – 6 h između dva obroka, idealno je 5 h. Iz ishrane se izbacuju šećeri, aditivi i trans masti, a ono što je dozvoljeno da se jede, ne mora da se mjeri “na kašičicu”.
Možete jesti dozvoljene namirnice dok se ne osjetite sitim, bez bojazni da ste upropastili sebi kalorijski unos u toku obroka ili dana.
Dakle, bilo da izaberete da samo umjesto uobičajenog hljeba počnete da jedete hrono hljeb, ili da se potpuno bacite na hrono dijetu, nećete da pogriješite. Ovaj hljeb mogu da jedu svi, i djeca i odrasli.
6 savjeta za dobar hrono hljeb
- Prvo morate da istražite brašna i da naučite kako se sa kojim radi. Nije svako brašno isto i nije svaki hljeb isti. Za početak je najbolje da pravite hljeb od 2-3 vrste brašna, da miješate manje količine pa ćete vremenom da shvatite šta je za vas najbolje.
- Ostavite smjesu za hljeb da duže odstoji, da se fermentiše. Smjesa za hrono hljeb djeluje malo žitko u odnosu na običan hljeb. Ako smjesu ostavite preko noći, ona će se zgusnuti i fermentisati, dobiće neku “gumenastu” strukturu. Baš tako i treba da bude.
- Ako u hljeb dodajete prašak za pecivo ili sodu bikarbonu sa limunom, dodajte ih pred miješenje, a ne na početku.
- Ako nemate mnogo vremena da čekate da se hljeb fermentiše, umjesto obične vode za podmesivanje hljeba koristite kiselu vodu. Ona će vam dati vazdušastu, rupičastu strukturu.
- Dužina pečenja hljeba zavisi od rerne, ali peku se uglavnom oko 45 – 60 min. Pecite hrono hljeb u široj i plićoj tepsiji, probajte čačkalicom da li je gotov. Da se ne bi spljeskao, nikako ne secite topao, niti ga hladite u tepsiji u kojoj je pečen. Najbolje da ga izvadite i umotate u vlažnu krpu, da korica odmekani, pošto hrono hleb ima vrđu koricu.
- U tijesto za hljeb uvijek dodajte so, da bi hleb bio ukusniji. Na 0.5 kg brašna ide 1 kašičica soli.
Recepti za hrono hljeb
Iako sada u mnogim marektima i pekarama u ponudi možete da nađete hrono hljeb, mi vam dajemo nekoliko recepata kako biste mogli sami sebi da napravite ovaj zdrav, beskvasni hljeb kod kuće.
Integralni hrono hljeb sa sjemenkama
Sastojci:
- 0.5 kg pšeničnog integralnog brašna
- 1 kašika brašna od heljde
- 1 kašika brašna od ječma
- 1 kašika brašna od raži
- 2 kašike suncokretovog sjemena
- 2 kašike lanenog sjemena
- 2 kašike sjemena golice (bundevino sjeme)
- 1 prašak za pecivo
- so
- 500 ml vode
Priprema:
Pomiješati sve vrste brašna, dodati u to sjemenke, so, prašak za pecivo i polako vodom zamijesite hljeb. Vlažnim rukama oblikujte veknu, pospite sjemenkama, stavite u pleh i pecite u zagrijanoj rerni.
Gotov domaći integralni hrono hljeb sa sjemenkama poprskajte vodom i zavijte u krpu, da se hladi.
Hrono hljeb od spelte
Sastojci:
- 3 šolje speltinog brašna (šolja od 250 ml)
- 1 šolja vode
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašičica soli
- malo sode bikarbone (na vrh kašičice)
- po želji, malo soka od limuna ili limete
Priprema se isto kao i prethodni hljeb.
Ražani hrono hljeb
Sastojci:
- 300 g ražanog brašna
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašika suncokretovog sjemena
- 1 kašika mljevenog lanenog sjemena
- 1 kašika golice
- 1 kašika susama
- 1 kašika maslinovog ulja
- so
- 300 ml mlake vode
Priprema se kao i prethodni hljeb.
Postoji još mnogo varijanti hrono hljeba. Ovo su samo neke koje smo mi izdvojili, a vi svakako možete pronaći svoju idealnu kombinaciju.