back to top

Pravilna prehrana u trudnoći No1 SAVJETI

Pravilna prehrana u trudnoći – Ima li potrebe za nekim posebnim režimom prehrane i koje su to zdrave namirnice

Ako ste saznali da ste u drugom stanju, odmah biste se trebali orijentirati na pravilnu prehranu u trudnoći. No, što jesti u trudnoći? Ima li potrebe za nekim posebnim režimom prehrane. Jeste li ikad čuli za onaj stari stereotip da trudnice počinju žudjeti za određenom namirnicom. Najčešće se u toj priči spominju kiseli krastavci. No, stvarnost ipak nije takva. Kada i trudnica zaželi nešto što inače nije jela, radi se samo o napadajima gladi koji ne zaobilaze niti jednu trudnicu.

pravilna prehrana u trudnoći
Pravilna prehrana u trudnoći

Postoji dug popis namirnica koje bi trudnice trebale izbjegavati, kao na primjer sirovo ili nedovoljno kuhano meso. Naravno, najčešća napomena uz takav popis bude i da prije jela dobro operete ili ogulite voće i povrće. No, sve to bi inače trebali raditi i izbjegavati.

Trudnice moraju jesti

Većina žena se boji uopće jesti u trudnoći zbog straha od skupljanja kilograma ili se pak drže one stare, jedenja za dvoje. Obje krajnosti su pogrešne. Trudnice moraju jesti, po mogućnosti što zdravije, a potrebno je dnevno unijeti 200 do 300 kalorija više nego inače. To ne znači da si ne možete priuštiti malo čokolade ili pizzu. Znamo i sami da je za užinu bolje pojesti zdravu salatu, a ne burek, ali smijemo se tu i tamo razveseliti. Važna je umjerenost u svemu, pa tako, nađite balans između zdrave i junk hrane. Potrudite se da u prehranu ubacite što više voća i povrća. Ne mora to biti ništa skupo ili egzotično, pratite sezonu i kupujte na tržnici. Ako patite od jutarnjih mučnina, ostavite si uz krevet krekere ili slane štapiće da imate za ujutro kada se probudite.

pravilna prehrana u trudnoći
Pravilna prehrana u trudnoći

Koliko obroka na dan je preporučljivo

Preporučljivo je 5 obroka na dan. To pravilo vrijedi za općenito sve nas, a ne samo za trudnice. Ako se izgladnjujete ili je jednostavno razdoblje između dva obroka predugo može doći do pada šećera u krvi. A to znači napadaj gladi gdje će čak i teglica kiselih krastavaca poslužiti svrsi.

Obvezno pazite na unos tekućine. Ljeti je preporučljivo i 2 do 3 litre na dan, a tekućina vam treba zbog regulacije probave. Pijte što više vode, mineralne vode, prirodnih sokova i nezaslađenog čaja. Pokušajte izbjegavati kupovne sokove zbog velike količine šećera koje sadrže. Šalica kave na dan nije štetna.

Trudnički dijabetes

Trudnicama koje imaju problema sa šećerom u trudnoći liječnik će propisati poseban režim prehrane. Trudnički dijabetes je posebna pojava u trudnoći i najbolje da se što više možete držite te prehrane. Ako mislite da vam se kilogrami prebrzo skupljaju, obratite se svom liječniku, on će vas dalje savjetovati. Imajte na umu da prosječna trudnica do kraja trudnoće skupi 10 do 12 kilograma, a većina toga otpada na bebu, posteljicu, plodnu vodu, povećanu maternicu, dojke…

Drage trudnice, ako vam nakon trudnoće i ostane koji kilogram viška, ne brinite, sve ćete to izgubiti trčeći za vašim mališanom. Želite li ipak što prije početi vježbati, savjetujte se s ginekologom kada možete početi. Obično se zeleno svjetlo dobije nakon prvog ginekološkog pregleda nakon trudnoće.

pravilna prehrana u trudnoći
Pravilna prehrana u trudnoći

Pravilna prehrana u trudnoći – Šta jesti u trudnoći

Trudnoća je vrijeme kada ste spremni mijenjati sve svoje navike kako biste bili što boljeg zdravlja. Onoga trenutka kada ste svjesni da ste odgovorni za drugo biće, spremni ste mijenjati i svijet, a kamoli ne jelovnik.

A da biste bili totalno zdravi, i vi i beba koja raste u vama, birajte samo najzdravije namirnice. Odmah zaboravite onu da u trudnoći jedete za dvoje kako biste se opravdali ako pojedete čokoladu dnevno. Od toga nećete imati koristi, bitno je jesti kvalitetnije i to je sve. Stoga, radije posegnite za folnom kiselinom i proteinima.

Predlažemo vam da počnete jesti što više sljedećih namirnica kako biste bili sigurni da svojoj bebi i sebi pružate sve potrebno.

Jogurt

Ono što je najbitnije je da je jogurt probiotik koji će vam držati imunitet na razini, a i regulirat će vašu probavu koja u trudnoći često zna biti poremećena. Bilo tekući ili kruti jogurt, samo birajte onog najobičnijeg, a ne voćne jer seu njima nalazi puno nepotrebnog šećera.

pravilna prehrana u trudnoći
Pravilna prehrana u trudnoći

Jaja

S obzirom na to da trebate više proteina, jaja su pravi izbor. Pritom pazite da su jaja svježa i dobro skuhana jer se radi o vrlo osjetljivoj namirnici, a salmonela je posljednje što vam je potrebno.

Maline, kupine, borovnice, brusnice

Općenito je bobičasto voće jako zdravo pa za koju god vrstu se odlučili. Prepuno je vitamina i folne kiseline. Ako imate problema s mokraćnim sustavom najbolje će vam biti brusnice koje vrlo uspješno djeluju na bakterije u tom području.

Lisnato povrće

Kelj, blitva, brokula, špinat, toga možete jesti bez straha da ćete natući još kilograma, a napunit će vaš organizam vitaminima.

Omega 3

Riba poput tune, oslića, lososa, kao i razne vrste ulja kao što je bućino ili maslinovo ulje, djelovat će na razvoj krvožilnog sustava, kao i mozga, vaše bebe. Stoga neka riba bude vaš izbor što je češće moguće. Vodite samo računa o svježini ribe ako ste je nabavili u ribarnici.

Pobrinite se za vaše zdravlje u trudnoći jer tako brinite i za zdravlje vaše bebe koja se razvija i kojoj je potrebna zdrava hrana.

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima