Štrudla sa makom – najljepša poslastica iz djetinjstva

Pridruži nam se na Facebooku

Štrudla sa makom recept

Štrudla sa makom je jedna od ljepših poslastica iz mog djetinjstva. Ovo je stari recept za svima dragi kolač. Nekada se dobro jelo, baš! A i sada se trudimo da održimo tradiciju i s vremena na vrijeme se častimo pravim domaćim kolačima.

Makovnjača je ljepša kada je puna fila pa je ja tako i pravim. Ne znam odakle mi recept, samo znam da ga imam odavno i baš ovako je spremam godinama. Nadam se da će vam se dopasti.

SASTOJCI

Za tijesto

  • 500g brašna,
  • 1 jaje,
  • 200g putera,
  • 150 ml mlijeka,
  • 50g šećera,
  • pola kockice kvasca ili kesica suhog kvasca,
  • prstohvat soli

Za fil

  • 400g mljevenog maka,
  • 200g šećera,
  • narendana korica limuna,
  • 1 vanilin šećer,
  • 300 ml mlijeka,
  • 50g prezli

Za premaz

  • 1 žumance,
  • 1 bjelance. strudla sa makom


PRIPREMA

Štrudla sa makom je vrlo jednostavna za napraviti. U vangli prosijati brašno i dodati isjeckan puter. Dobro sjediniti puter i brašno. Dodati kvasac koji je prethodno odstojao u mlakom mlijeku sa šećerom. Ubaciti jaje i so.

Umijesiti glatko, kompraktno tijesto. Tijesto podeliti na dvije, tri, jednake jufke i ostaviti ga prekrivenog prijanjajućom folijom u frižideru oko 30 minuta.

Izvaditi tijesto iz frižidera i rastanjiti ga u pravougaoni oblik, oko pola cm debljine.
Mlijeko staviti da se kuha sa šećerom pa kada provri dodati mak, prezle, vanilin šećer i koricu limuna. Kuhati dva, tri minuta uz neprestano miješanje.

Skloniti sa šporeta i ostaviti fil da se potpuno ohladi. Ohlađeni fil podijeliti na toliko djelova koliko imate jufki (u mom slučaju uvijek tri).

Premazati svaki dio razvijenog tijesta ravnomjerno, ostavljajući po 1 cm od kraja prazan. Uvijati rolat gusto pazeći da se fil ne istiska.

Poređajte štrudle u nauljen pleh i ostavite ih da odstoje oko 20 minuta.
Premažite ih razmućenim žumancetom i ostavite ih još 15 minuta. Zatim premažite razmućenim bjelancetom.

Ostavite štrudlu još 15 minuta, taman dok se rerna zagrije na 180 C.
Pecite štrudlu od maka oko pola sata. Sačekajte da se potpuno ohladi pa je isjecite na šnite i poslužite.

Prijatno!

Recept preuzet sa : http://milicinakuhinja.blogspot.com


Pridruži nam se na Facebooku

Zanimljivosti

Zanimljivosti