Štrudla sa makom je jedna od ljepših poslastica iz mog djetinjstva.
Ovo je stari recept za svima dragikolač. Nekada se dobro jelo, baš! A i sada se trudimo da održimo tradiciju i s vremena na vrijeme se častimo pravim domaćim kolačima.
Za sve koji nisu ljubitelji maka spremili smo ukusni recept sa seven days kroasanima!
Makovnjača je ljepša kada je puna fila pa je ja tako i pravim. Ne znam odakle mi recept, samo znam da ga imam odavno i baš ovako je spremam godinama. Nadam se da će vam se dopasti.
SASTOJCI
Za tijesto
- 500g brašna,
- 1 jaje,
- 200g putera,
- 150 ml mlijeka,
- 50g šećera,
- pola kockice kvasca ili kesica suhog kvasca,
- prstohvat soli
Za fil koristite
- 400g mljevenog maka,
- 200g šećera,
- narendana korica limuna,
- 1 vanilin šećer,
- 300 ml mlijeka,
- 50g prezli
Za premaz
- 1 žumance,
- 1 bjelance.
Palačinke – u 3 jednostavna koraka do ukusnih palačinki
Štrudla sa makom priprema
Štrudla sa makom je vrlo jednostavna za napraviti. U vangli prosijati brašno i dodati isjeckan puter. Dobro sjediniti puter i brašno.
Dodati kvasac koji je prethodno odstojao u mlakom mlijeku sa šećerom. Ubaciti jaje i so. Mlijeko je neizbježan sastojak u ovom kolaču.
Osim što pruža savršen okus on ima i prednosti za zdravlje. Mnogi koriste Kozje mlijeko kao lijek!
Umijesiti glatko, kompraktno tijesto. Tijesto podeliti na dvije, tri, jednake jufke i ostaviti ga prekrivenog prijanjajućom folijom u frižideru oko 30 minuta.
Izvaditi tijesto iz frižidera i rastanjiti ga u pravougaoni oblik, oko pola cm debljine.
Mlijeko staviti da se kuha sa šećerom pa kada provri dodati mak, prezle, vanilin šećer i koricu limuna. Kuhati dva, tri minuta uz neprestano miješanje.
Mak je savršen sastojak za ukusne kolače. Mak kocke su također popularna poslastica koja će zadovoljiti sve vaše žudnje za šećerom.
Skloniti sa šporeta i ostaviti fil da se potpuno ohladi. Ohlađeni fil podijeliti na toliko djelova koliko imate jufki (u mom slučaju uvijek tri).
Premazati svaki dio razvijenog tijesta ravnomjerno, ostavljajući po 1 cm od kraja prazan. Uvijati rolat gusto pazeći da se fil ne istiska.
Poređajte štrudle u nauljen pleh i ostavite ih da odstoje oko 20 minuta. Premažite ih razmućenim žumancetom i ostavite ih još 15 minuta. Zatim premažite razmućenim bjelancetom.
Ostavite štrudlu još 15 minuta, taman dok se rerna zagrije na 180 C. Pecite štrudlu od maka oko pola sata. Sačekajte da se potpuno ohladi pa je isjecite na šnite i poslužite.
Štrudla je vrlo jednostavna za napravit i vjerujemo da će vas vratiti u rane dane djetinjstva. Brz i lagan kolač je odlična opcija kada se gosti nenadano pojave na vratima!
Mak ljekovitost
Sjeme ove biljke je izuzetno bogato nezasićenim masnim kiselinama, posebno oleinskom i linolnom. Nalazi se u staničnim membranama biljaka i sudjeluje u njihovoj izgradnji, a potiče resorpciju i transport vitamina A, D, E i K, koji su topivi u mastima.
Također, zajedno uz omega 6 masna kiselina može usporiti razvoj multipla skleroze, zaštiti kardiovaskularni sustav, regulisati tlak i zgrušavanje krvi, a učinkovita je i u liječenju kožnih oboljenja.
Mak sadrži još i omega 3 masne kiseline, koje podižu imunitet i čuvaju organizam od bolesti. Za podizanje imuniteta učinkovito djeluje i đumbir.
Posebno čaj od đumbira koji je pogodan i za liječenje raznih bolesti! Čaj od đumbira se koristi odavno u tradicionalnoj medicini u Aziji. Đumbir je bogat vitaminom C, magnezijumom i drugim mineralima, a obiluje i antioksidansima.