ReceptiNajbolji receptiRecept za najukusnije mak...

    Recept za najukusnije mak kocke koje morate probati! Gotove za 15 minuta

    Odličan kolač za sve ljubitelje maka

    U nastavku pročitajte recept za ukusne mak kocke koje će nakon što ih probate postati vaš omiljeni desert!

    SASTOJCI ZA MAK KOCKE 

    Biskvit

    • 8 bjelanjaka
    • 70 g šećera
    • 150 g mljevenog maka
    • 50 g kokosa
    • 50 g mljevenih badema
    • 1 žlica (15 g) kukuruznog škroba (gustina)
    • 2 žličice praška za pecivo
    • 150 ml vrelog mlijeka za preliti biskvit

    Krema

    • 8 žumanjaka
    • 100 g šećera
    • 2 vanilin šećera ili sjemenke iz jedne mahune vanilije
    • 1 l mlijeka
    • 100 g kukuruznog škroba (gustina)
    • 1 žlica limunovog soka
    • 1 naribana korica limuna
    • 250 g maslaca
    • 50 g šećera u prahu

    Voćni sloj

    • 450 g smrznutih višanja
    • 60 g šećera
    • 2 vanlin šećer
    • 20 g kukuruznog škroba (gustina)
    • 4 žlice vode
    • 2 žlice limunovog soka
    • 1 žlica (5 g) mljevene želatine (ili 2 lista)

    Glazura od bijele čokolade

    • 100 g bijele čokolade
    • 200 g slatkog vrhnja
    • 1 žlica (5 g) mljevene želatine
    • 25 ml vode
    • 25 ml limunovog soka

    mak kocke


    PRIPREMA

    Biskvit:

    Bjelanjke mikserom istući u čvrsti snijeg. Postupno dodavati šećer i miksati dok se šećer ne otopi.
    Kuhačom lagano umiješati mješavinu maka, kokosa, badema, gustina i praška za pecivo.

    Veliki lim od pećnice (40 x 30 cm) obložiti papirom za pečenje, pa izliti i poravnati tijesto. Peći 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C.

    Pečeni biskvit malo prohladiti pa preliti vrelim mlijekom. Kada sa sasvim ohladi, uzduž ga prerezati na dva komada po dužoj strani.

    Krema:

    U posudi za kuhanje kreme umutiti žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Umiješati naribanu limunovu koricu i gustin pa smjesu razrijediti sa malo hladnog mlijeka.

    PROČITAJ:   Najlakši čokoladni kolač BEZ PEČENJA! Sve domaćice će ga obožavati

    Ostatak mlijeka uzavreti pa lagano ulivati u umućene žumanjke stalno miješajući. Staviti kremu na laganu vatru i kuhati stalno miksajući dok se ne zgusne.

    Kremu prekriti prozirnom folijom, folija treba sasvim priljubiti uz kremu da se ne stvara kondenzacija i pustiti da se ohladi. Maslac sobne temperature i šećer u prahu pjenasto umutiti, dodati limunov sok te izmiješati sa ohlađenom kremom.

    Voćni sloj:

    Mljevenu želatinu potopiti u 2 žlice hladne vode da nabubri. Smrznute višnje i šećer staviti kuhati. Kad voće prokuha, dodati gustin razmućen sa 4 žlice vode i kuhati otprilike 2 minute. Višnje malo zgnječiti jer će se kolač ljepše rezati.

    Posudu sa voćem maknuti sa vatre, dodati limunov sok i želatinu i dobro izmiješati da se želatina otopi. Pustiti da se ohladi na sobnoj temperaturi.

    Ako se stavlja želatina u listićima, namočiti je u vodu da omekša pa ocijediti i umiješati u voće.

    Slaganje kolača

    Na jedan komad biskvita rasporediti kuhane višnje pa kremu od žumanjaka. Pokriti drugim biskvitom pa preliti toplom čokoladnom glazurom. Spremiti u hladnjak. Kad se krema stegne, kolač rezati na kocke i svaku ukrasiti polovicama višnje.

    Glazura

    U maloj posudi za kuhanje namočiti želatinu u mješavini vode i limunovog soka. Pustiti da nabubri.
    Čokoladu razlomiti na komade pa preliti toplim, ne uzavrelim, slatkim vrhnjem. Staviti na paru i miješati dok se čokolada ne otopi. Maknuti sa vatre.
    Želatinu rastopiti na laganoj vatri (ne smije proključati) pa u tankom mlazu umiješati u toplu čokoladu stalno miješajući.

    Napomene

    – Dvije su verzije ovog kolača, sa i bez višanja.
    – Krema se može praviti sa 100 g gustina ili 2 kesice pudinga od vanilije. Ako se pravi sa gustinom, staviti vanilija šećer ili sjemenke iz mahune vanilije, za verziju sa pudingom ne treba ni jedno od toga.
    – Umjesto čokoladnom glazurom, gornji biskvit premazati tankim slojem kreme od žumanjaka pa posuti krupno mljevenim bademima ili preko kreme nanijeti sloj tučenog vrhnja za šlag..
    – Po želji kolač praviti od jednog sloja biskvita, s tim da se peče u četvrtastom kalupu za kolače, kod mene dimenzija 39 x 28 cm, premaže voćem, kremom i tučenim vrhnjem za šlag.

    PROČITAJ:   Recept za turski sutlijaš

    (Izvor: receptii.com)

     

    Koliko je koristan ovaj članak?

    Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

    Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

    Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

    Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

    Podijelite ga s prijateljima!

    Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

    Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

    Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

    Una
    Unahttps://diva.ba
    Una je prava dušica. Voli modu, pazi na zdravlje. Često piše o zdravoj ishrani i sportskom načinu života. Prati edukativne, zanimljive i zabavne teme.

    DRUGE UPRAVO ČITAJU

    Možda te zanima