back to top

Prednosti Brusnice Za Bešiku

Za Brusnicu kažu da je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu

Poput svake biljke, brusnica sadrži mnogo hranjivih materija koje pozitivno utječu na vaše zdravlje. Zbog njene izuzetne ljekovitosti često je jedan od glavnih sastojaka u mnogim lijekovima. Mnoge čak asocira brusnica na sirup protiv kašlja koji bi pili u djetinjstvu.

Poznato je da plod ove biljke ima antikancerogeno dejstvo kao i antioksidantsko.

Brusnica se može jesti svježa, sušena, također može se pronaći i u vinu, džemu, sirupu, čaju i želeu.  U bilo kojem obliku konzumirali ovu biljku jedno je sigurno – poboljšava vaše zdravlje.  Jedna od najčešćih upotreba brusnice je protiv upala mokraćne bešike / mokraćnog mjehura.

Posebno u ovom periodu, na prijelazu između ljeta i jeseni, izloženi smo gripama i prehladama. Upala mokraćne bešike je česta pojava u prijelaznom periodu.

 Zbog velikih prednosti brusnice za bešiku doktori će vam uvijek preporučiti čaj od brusnice kako bi što prije oporavili mokraćni mjehur.

prednosti brusnice za besiku

Kako Brusnica pomaže mokraćnom mjehuru ?

Vjerovatno se pitate kako ove biljke djeluju pozitivno na bešiku. Dugo godina vjerovalo se da brusnice djeluju protivuplano jer povećavaju kiselost urina što naravno ne privlači bakterije, posebno Ešerihiju koli.

No, nakon dugog niza godina istraživanja uspostavljeno je da brusnice otežavaju zadržavanje bakterija, koje izazivaju infekcije, na stijenke mokraćnog sistema.

Moguće je da hranjive tvari u brusnicama mijenjaju bakterije tako da se ne mogu zalijepiti za mokraćne puteve. Također, može se dogoditi da brusnice stvaraju sklisku prevlaku na stijenkama mokraćnog sistema što na primjer Ešerihiji koliotežava dobro držanje.

Šta je zdravije sok ili čaj od brusnice ?

Kako bi spriječili bilo kakve upale bešike poželjno je da redovno unosite brusnicu. Najbolji efekat se postiže kada konzumirate svježu brusnicu. No, zbog njene kiselosti mnogima se neće svidjeti ova ideja.

Na svu sreću postoje alternative koje su jednako unčikovite – sok ili čaj od brusnice.

Sok od brusnice sadrži mnogo soli koje se nazivaju oksalati, što može povećati vjerojatnost kamenaca u bubrezima, posebno ako već imate tendenciju dobivanja ove vrste kamenca.

Imajte na umu da ako uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi varfarin, trebali biste izbjegavati proizvode od brusnice, jer brusnice mogu stupiti u interakciju s varfarinom i uzrokovati krvarenje.

Sok od brusnice je manje efektan u zaštiti mokraćnog sistema. Zbog toga bolja opcija je čaj, svježe brusnice ili kapsule,tablete od brusnice.

Znanstvenici ističu da budući da kapsula brusnice pruža ekvivalent od 236 ml soka od brusnice, pacijentu bi trebalo puno čiste brusnice kako bi se spriječila infekcija.

Važno je napomenuti da je potrebna  velika koncentracija brusnice kako bi se spriječilo prianjanje bakterija. Ova količina koncentracije se ne nalazi u sokovima koje pijemo.

Naravno ovo se odnosi na sokove koji su industrijski prerađeni. Uvijek možete pronaći 100 % prirodni sok od brusnice.

prednosti brusnice za besiku

Brusnica je dobra i za srce

Brusnica također ima pozitivno djelovanje i na zdravlje srca. Mnoga istraživanja su pokazala da ova biljka može smanjiti sljedeće: holesterol, krvni tlak, oksidativni stres, “Ukočenost” arterija.

Dobro se pokazala u liječenju i prevenciji dijareije, artritisa, upale grla, prehlade, kašlja, reumatizma, dijabetisa, gonoreje.

Brusnica je odlična za sve iritacije kože, polnih organa, očiju, protiv gljivica, raka prostate i poremećaja u kardio – vaskularnom sistemu.

Ova biljka djeluje učinkovito i kod otežanog mokrenja i preporučuje se svim muškarcima sa otežanom prostatom.

Preporučuje se jedna čaša dnevno prirodnog soka od brusnice ili čaja kako bi smanjili rizik nastajanja nekih od navedenih bolesti, naručito upale mokraćnog mjehura.

Bogata flavonoidima i proantocijanidima

Ova ljekovita biljka je bogata flavonoidima i ima visoku koncentraciju vitamina C. U brusnici se nalaze i:

 • Provitamin A(beta karoten)
 • B vitamin
 • Kalcij
 • Fosfor
 • Kalij
 • Magnezij
 • Arbutin

Čaj od brusnice savršen za hladnije dane

Hladniji dani dolaze i sezona čajeva može početi. Ne postoji bolji napitak koji pruža savršenu toplutu u hladnijim kišovitim danima.

Čaj od brusnice je veom lagan za napraviti. Sve što vam treba je suha ili svježa brusnica koju ćete staviti u 2 dl vrele vode. Nakon 10 minuta procijedite ostatak i to je to. Užvijate u ukusnom i zdravom toplom napitku.

prednosti brusnice za besiku

5 zanimljivih činjenica

 • Brusnice su se prije nazivale Ibimi
 • Sačinjene su od 90 % vode
 • Brusnice pomažu u izbjeljivanju zuba
 • Samo 5 % brusnica se prodaje svježe
 • Američki indijanci su ih koristili u mnoge svrhe poput iscjeljivanja rana i bojenja odjeće.

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima