back to top

Čaj od piskavice

 

Čaj od piskavice. Piskavica je čudotvorna biljka čija se ljekovitost cijeni još od antičkog doba. Smatra se jednom od najstarijih ljekovitih biljaka na svijetu.

Proizvodi od njenog sjemena neizostavan su dio mnogih svjetskih tradicionalnih kuhinja, pogotovo Indijske i Bliskoistočne, budući da ono čini najveći dio začina curryja, ali i drugih tradicionalnih zdravih začina.

Nije ni čudo, budući da piskavica i njeno sjeme imaju visoku nutritivnu vrijednost. Bogata je proteinima, vitaminima, mineralima i ostalim tvarima ključnim za zdravlje. Danas njeno sjeme ne koristimo samo kao začin, već i u obliku čaja ili tonika, čime se liječe mnoge zdravstvene tegobe, ali i teže bolesti.

Ljekovitost piskavice

Piskavica je, kao što smo rekli, veoma ljekovita biljka. Bogata je željezom, magnezijem, bakrom i manganom. Ima i veliki udio kalcija, selena i cinka, a od vitamina, obiluje vitaminima A i C, folatima, niacinom, riboflavinom i tiaminom.

Piskavica se zbog toga primjenjuje kod ublažavanja i liječenja mnogih tegoba. Kod nas se najviše koristi za poticanje laktacije kod žena. Zbog niza čimbenika, potiče proizvodnju mlijeka, pa se preporučuje ženama koje imaju problema s dojenjem.

Piskavica se preporučuje i parovima koji imaju problema sa začećem. Cink i selen u njoj povoljno djeluju na povećanje broja spermija, pa često smanjuje neplodnost kod muškaraca. Kod žena ublažavaju bolove u grudima, pogotovo kod dojenja ili PMS-a.

caj od piskavice

Zbog velikog udjela željeza i magnezija, piskavica popravlja krvnu sliku, snižava kolesterol i uravnotežuje krvni tlak. Općenito pomaže kod kardiovaskularnih bolesti i bolesti krvnih žila, jer ih ona stvrdnjava.

Čaj od piskavice koristi se u kod liječenja simptoma prehlada, ali i alergija. U oba slučaja pročišćava dišne puteve, jer je izuzetno djelotvorna kod razgrađivanja i izbacivanja sluzi iz sinusa, pluća i grla. Iz istog je razloga dobra i za probavu, budući da pomaže kod izbacivanja sluzi i iz crijeva. Time čisti sluznicu crijeva, smanjuje grčeve i općenito povoljno djeluje na probavu i apetit.

Čaj od piskavice može se piti, pogotovo kada se njome liječe problemi s dišnim putevima i probavom. Također se od njega mogu raditi i oblozi, kojima se tretiraju upale na koži, poput akni, apscesa i čireva.

Čaj se pripravlja tako da dvije žličice sjemenki piskavice stavimo u 2 decilitra zakuhane vode. Pustimo da kuha 5 minuta, a onda maknemo s vatre i pustimo da odstoji još 15-ak minuta.

Nakon toga procijedimo čaj. Možemo ga piti tako toplog ili pustiti da se posve ohladi. Također se po želji može i zasladiti. Ovaj čaj pomoći će vam u borbi protiv mnogih tegoba, baš kao i mnogi slični čajevi od ljekovitog bilja, s kojima se liječenje odvija bez unosa opasnih tvari u organizam.

Foto: Malyadri/Wikimedia

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima