back to top

Kako Smršati Nakon Porođaja

Kako smršati nakon porođaja pita se svaka majka koja se ostvarilia se u jednoj od najljepših uloga u životu.

Kako smršati nakon porođaja nije lagan zadatak pogotovo kada se brinete za bebu. Zbog toga postoje odlične solucije za sve mame kojim će pomoći da izgube višak kilograma koje su dobile u trudnoći.

Tijelo žene u trudnoći prolazi kroz razne promjene. Natečenost, gusta kosa, sjajna koža, često krvarenje desni i gubljenje kontrole nad mjehurom su samo neke od promjena koje su zastupljene u trudnoći.

Sjajna koža i gusta kosa u jedne od niza pozitivnih stvari koje se dešavaju u drugom stanju. Zbog toga je pitanje kako smršati nakon porođaja samo jedno u nizu pitanja koje postavljamo sebi.

[adinserter block=”8″][adinserter block=”7″][adinserter block=”6″][adinserter block=”5″][adinserter block=”4″][adinserter block=”3″][adinserter block=”2″][adinserter block=”1″]

Jedna od normalnih pojava je i višak kilograma nakon porođaja. S obzirom da u periodu od 9 mjeseci raste malena beba u vama, kojoj trebate obezbijediti sve potrebne vitamine i hranljive materije, sasvim je prirodno vidjeti veći broj na vagi.

Nakon što ste postali majka i ostvarili se u jednoj od najljepših uloga vjerovatno želite saznati kako smršati nakon porođaja.

Gubitak kilograma ne mora značiti da se pridržavate stroge dijete i da vježbate 5 dana u sedmici. Postoji niz načina za mršavljenje koji su prilagođeni za sve novopečene mame.

kako smršati nakon porođaja
kako smršati nakon poroda uz dojenje

Pazite šta jedete u trudnoći

Jedan od najvažnijih savjeta koji će vam čak i ljekar reći a to je da pazite šta jedete u trudnoći.

Sasvim je jasno da u ovom periodu morate unositi što više vitamina, minerala i drugih hranljivih materija. Naravno, mnoge žene u trudnoći imaju posebne želje i žudnje za određenom hranom. Nekada će to biti neobične kombinacije jela koje ne zvuče tako ukusno.

Ipak, važno je da jedete zdravo i da se ne opterećujete mnogo o kilogramima. Svakako imajte na umu višak kilograma, ali to ne bi trebala biti prva briga u ovom periodu.

Mnoge buduće mame u trudnoći se vode teorijom da moraju jesti za dvoje. No, to je sve samo nije tačna činjenica. Svi ljekari će vam reći da jedete onoliko koliko ste gladni i da zadovoljite vaše potrebe. Ne brinite se jer će i vašoj bebi biti dovoljno hrane.

Također, pokušajte što više izbjegavati grickalice i slatkiše. Udovoljite vašim žudnjama ali pokušajte da sve to bude u normalnim granicama jer ipak ova hrana nije pogodna za bebu ni za vas.

kako smršati nakon porođaja
gubitak kilograma nakon porođaja

Dojenje može pomoći da izgubite kilograme

Mnogi kažu da je ovo jedan od najefikasnijih načina za mršavljenje nakon porođaja. Prema studijama sagorjeva se od 600 do 800 kalorija za vrijeme samo jednog dojenja.

Ovo se čini kao savršena opcija za gubljenje nepoželjnog viška. Naravno, dojenje je zdravo za majku ali i bebu jer ne postoji zdravija hrana od majčinog mlijeka.

Dojenje djeteta tokom prvih 6 mjeseci života ima brojne prednosti i za vas i za vašu bebu poput boljeg imuniteta. Majčino mlijeko sadrži antitijela koja pomažu u borbi protiv virusa i bakterija.

Također, djeca koja su dojena imaju manji rizik od dijabetisa, pretilosti, astme, upale uha i drugih infekcija.

Dojenje je naravno i pogodno za majke jer smanjuje rizik od visokog krvnog tlaka, dijabetisa tipa 2, raka dojke i raka jajnika.

[adinserter block=”8″][adinserter block=”7″][adinserter block=”6″][adinserter block=”5″][adinserter block=”4″][adinserter block=”3″][adinserter block=”2″][adinserter block=”1″]

Hrana koju je poželjno izbjegavati

Kada postanete majka zadnje na umu vam je da odete u teretanu i da trenirate. Fizička aktivnost je veoma važna u bilo kojem periodu života.

No, kada se porodite fizička aktivnost koja je odlična za sve majke je šetnja.

Duge šetnje sa vašim najmilijim mogu zamijeniti teretanu i naporne vježbe za koje vjerovatno nemate ni vremena.

Ukoliko želite smršati nakon porođaja hrana koju unosite igra najveću ulogu.

Ne mrate se držati striktnih dijeta već budite umjereni i što više jedite svježeg povrća i voća. Naravno, neizostavan je i dnevni unos vode koji je također od velike važnosti.

Hrana koju trebate izbjegavati

  • brza hrana
  • čips
  • kolačiće i pekarske proizvode
  • bombone
  • prerađeni sirevi
  • šećerne žitarice

Ako ste veliki zavisnik od slatkiša i grickalica pokušajte ih zamijeniti zdravim alternativama poput izrezanog povrća i humusa, miješani orasi i suho voće, grčki jogurt i domaća granola i začinjeni orasi.

kako smršati nakon porođaja
Redovne šetnje sa mališanima pomoći će vam u gubljenju viška kilograma

Uživajte u vašem tijelu

Najvažniji savjet je da uživate u vašem tijelu. Kilogrami će otići ali najvažnije je da vaše tijelo volite i da mu  pružate odgovarajuću njegu. Ukoliko vam se jede brza hrana onda dajte sebi oduška.

Nemojte vršiti pritisak na sebe. Postati majka je jedna od najljepših uloga i perioda za jednu ženu. Uživajte u vremenu sa porodicom i bebom a dosadni kilogrami će kad tad otići.

PREPORUKA

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima