back to top

Kako spasiti presoljeno jelo

Kako spasiti presoljeno jelo kada ste već pretjerali sa soljenjem obroka kojeg pravite?

Sol je jedan ako ne i najpopularniji začin koji se danas svakodnevno koristi u čovjekovoj prehrani. Sol je glavni začin koji daje hrani okus, i mnogi bez nje ne mogu.

Osim u svrhu začina u jelu, sol se također koristi kao konzervans da bi se spriječilo kvarenje mesa, ribe ili mliječnih proizvoda i ostale stvari.

Sol bi trebala činiti 20% naše prehrane, i bilo bi poželjno kada bi ju što više mogli dobivati iz namirnica koje same po sebi već sadrže sol, a to su jaja, meso i riba. Kada solimo jelo solju kao začin, unosimo oko 15% dnevnog unosa u organizam, naravno ako jelo ne presolimo.

Svima nam se nekada dogodi da ne pratimo recept i dodamo začine po svojem navođenju, ili da nam jednostavno neki začin pobjegne.

Začin s kojim najčešće znamo zaribati recept u kuhinji je upravo sol, pa se često znamo pitati Kako spasiti presoljeno jelo kao i da li je to opće moguće?

Ako ste jedni od onih kojih misle kako ne postoji način i odgovor na Kako spasiti presoljeno jelo, varate se, zapravo ima nekoliko načina i za razne vrste jela.

kako spasiti presoljeno jelo pomoć
Kako spasiti presoljeno jelo pomoć

Kako spasiti presoljeno jelo, spasite jelo od soli na ove načine

Kako spasiti presoljeno jelo a svega vas nekoliko minuta dijeli od posluživanja? Bilo da se radi o gulašu, ribi, krumpiru, salati, postoje načini kako spasiti vaše jelo.

Voda je uvijek dobra alternativa kako spasiti jelo ako se radi o jelu na žlicu poput gulaša, variva ili juhe. Dodajte u jelo još vode da razrijedite sol i pustite da sve skupa opet zavrije, ako gubite s vodom gustoću onda umiješajte malo brašna u jelo.

U variva također možete dodati i zgnječeni krumpir koji sadrži škrob i razblažit će okus soli.

Kiselina je također poznata kao alternativa koja ublažuje slanoću, limun će spasiti vašu presoljenu ribu ili pečene krumpire sa samo par kapi kako bi neutraliziralo okus slanoće.

kako spasiti presoljeno jelo trikovi iskusnih kuhara
Kako spasiti presoljeno jelo trikovi iskusnih kuhara

Presoljenu salatu možete jednostavno isprati. Što recimo kada kupite šunku ili slaninu i presoljena vam je? Samo umočite proizvod u hladnu vodu par sati i voda će izvući višak soli iz namirnice.

Vrhnje za kuhanje može spasiti jelo kada se radi o dinstanom mesu kojeg ste presolili, ono ublažuje sol i daje jelu kremastu notu. Kako spasiti presoljeno jelo? Najbolja prevencija je svakako da pazite, ali normala je stvar da će svakome od nas nekad odmaknut višak začina.

Kako spasiti presoljeno jelo, sol i zdravlje

Odgovorili smo na pitanje Kako spasiti presoljeno jelo, ali kakav utjecaj sol ima na naš organizam i zdravlje? I sada dok mirujete u vašem tijelu se odvijaju biokemijski procesi sa soli.

kako spasiti presoljeno jelo brzo i bez muke
Kako spasiti presoljeno jelo brzo i bez muke

Zdrav i funkcionalan organizam uzima onoliko soli koliko mu je potrebno za normalno funkcioniranje, a ostatak se izlučuje van putem bubrega.

Naš organizam se svakodnevno prilagođuje količini soli koju unosimo u sebe. Danas kada pričamo o soli prva nam padne na pamet obična kuhinjska sol. Znate li što je sol? Sol je zapravo natrij klorid.

Natrij je bitan za prijenos raznih signala do našeg mozga i od njega, on omogućava prijenos naših živčanih impulsa tijelom i ima utjecaj na okus i miris i pomaže u kontrakciji naših mišića. Klorid s druge strane regulira proces naše probave, on održava kiselo baznu ravnotežu u organizmu.

Također ima utjecaj na apsorpciju kalija i pomaže krvi da prenosi ugljik dioksid iz respiratornog sustava do pluća. Danas se savjetuje smanjena konzumacija soli jer je dokazano da ona vodi do razvoja nekoliko bolesti i stanja.

Odgovorili smo vam na pitanje Kako spasiti presoljeno jelo i malo vam pobliže objasnili utjecaj soli na naš organizam. Ako vam se dopada ovaj tekst, podijelite ga s prijateljicama i spasite i njihovo jelo na vrijeme. Hvala!

Pročitajte i ove članke

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima