back to top

Kalkulator kalorija hrane

[adinserter block=”8″][adinserter block=”7″][adinserter block=”6″][adinserter block=”5″][adinserter block=”4″][adinserter block=”3″][adinserter block=”2″][adinserter block=”1″]

Kalkulator kalorija hrane će na lagan i brz način izračunati koliko namirnica ima kalorija.

Kalkulator kalorija hrane je odličan za držanje kilaže pod kontrolom ili vođenje dijete. Koristi se veoma jednostavno: u prvom polju izaberete hranu, u drugom količinu porcija.

Računamo da je jedna porcija 100g, pa će vam naš kalkulator kalorija izračunati koliko ima kalorija u obroku? Koliko ugljikohidrata? Koliko proteina i koliko masti ima vaš današnji obrok.

Ja volim banane pa sam prvo računale na kalorije banana. šta ćete računati vi?

Kalkulator kalorija za mršavljenje vam pomaže da pratite dnevni unos kalorija

Ovom prilikom vas molimo da dijete vodite oprezno i uz nadzor ljekara. Mnoge dijete će vam pomoći da kratkoročno izgubite kilograme ali istovremeno mogu ozbiljno naštetiti vašem zdravlju.

U nastavku vam donosimo više informacija o najpopualrnijih namirnica traženih kroz naš kalkulator kalorija hrane,

kalkulator kalorija hrane
Kalkulator kalorija hrane

Kalkulator kalorija obroka je lakši nego tablica kalorija

Zanima vas koliko kalorija ima banana = Banana je višegodišnja biljka koja pripada porodici ljiljana i orhideja. Stablo joj može narasti preko 8 metara visine na čijem vrhu se nalaze veliki zeleni listovi.

Između zelenih listova raste grana s plodovima. Prije nego se plodovi formiraju na toj grani se stvara cvat žute boje. Na jednoj grani raste 30-90 plodova u obliku grozda.

Banane su kultivirane još prije 4000 godina kada se prvi puta spominju u Maleziji. Odatle su se do 15 stoljeća raširile po cijelom svijetu.

Najveći proizvođači banana su: Kostarika, Meksiko, Ekvador i Brazil.

Jedna banana u prosjeku ima oko 100 grama i dužine je oko 16 cm. Jede se sadržaj unutar kore, koji je bež boje dok je kora žuta. Zelene banane mogu biti gumenaste. Međutim nisu sve banane obavezno žute jer ima mnogo vrsta.

Od zrelih osušenih banana može se praviti i brašno. Prilikom proizvodnje brašna ostaje karakterističan ukus banane. Bananino brašno se koristi najčešće u prehrambenoj industriji.

Nije samo plod hranjiv. Od stabala, kore i samih listova banane proizvodi se hrana za stoku i životinje. Zelenije banane su bogatije škrobom, dok su zrelije bogatije šećerom.

kalkulator kalorija hrane
Kalkulator kalorija hrane

Kokošije jaje kalorije možete računati kroz kalkulator kalorija hrane

Koliko kalorija ima jaje? Jaja spadaju u red vrlo cijenjenih namirnica, kako zbog hranljive tako i zbog zaštitne vrijednosti svojih sastojaka. Kalorije kalkulator vam pomaže da to saznate.

Dijeta sa jajima je popularan izbor za one koji žele da paze na unos kalorija.

Kao i u svakom jajetu, pa tako i u kokošjem nalaze se gotovo sve važnije mineralne materije, a u žumancetu se nalaze vitamini D, A, B i E.

Ljudski organizam vrlo dobro iskorištava te materije iz jajeta. U njihov sastav ulaze 10 esencijalnih aminokiselina koje su potrebne da bi ljudski organizam funkcionirao, a koje ne može sam sikterisati.

Jaja oduvijek predstavljaju simbol plodnosti. Mnogim kulturama ona su predstavljala i predmet vjerskog obožavanja. Istorija konzumiranja jaja duga je koliko i samo čovječanstvo.

Zbog svoje izuzetne biološke vrijednosti, jaje se ubraja u namirnice visoke nutritivne vrijednosti. Ukusno pripremljeno, može da bude samostalan i kompletan obrok.

[adinserter block=”8″][adinserter block=”7″][adinserter block=”6″][adinserter block=”5″][adinserter block=”4″][adinserter block=”3″][adinserter block=”2″][adinserter block=”1″]

Jaja se mogu pripremati na mnogo načina. Nekoliko njihovih recepata znaju pripremati i osobe koje za sebe kažu da ne znaju kuhati. A ja ih čestko koristim za moj omiljeni čizkejk recept.

Kokošje jaje čine ljuska 10%, bjelanjak 60% i Žumanjak 30%. Ljuska se sastoji, uglavnom, od kalciju+-karbonata (oko 90%), dok ostali dio čine druge organske materije i proteini.

Bjelanjak predstavlja glavni izvor proteina i aminokiselina. Ugljeni hidrati postoje samo u malim tragovima. Sam bjelanjak ima mnogo manje kalorija nego žumanjak, te se smatra dijetalnim dijelom jajeta.

U žumancetu se nalaze svi vitamini i kompletne količine masti i kolesterola. Žumanjak je dio bogat energijom.

kalkulator kalorija hrane
Kalkulator kalorija hrane

Kalkulator kalorija potrošnja lako izračunava kalorije riže

Riža je jedna od glavnih žitarica u svijetu, kako po nutritivnoj i energetskoj vrijednosti, tako i po količini proizvodnje. Smatra se žitaricom kojom se hrani oko pola čovječanstva.

Najviše je konzumiraju narodi Azije, mada je njena potrošnja zastupljena u čitavom svijetu.

U tropskim, a ponegdje i u suptropskim predjelima gdje vlada mnogo veći natalitet kao što je to u Kini ili Indiji ili mnogim Afričkim državama gdje također vlada i siromaštvo, bilo je predodređeno da ovakva žitarica, sa nevjerojatno bogatim nutritivnim vrijednostima, postane glavna agrikulturna biljka.

Kroz vjekove je riža hranila čovječanstvo, kao što to i danas radi više nego bilo koji drugi usjev, dosegla je status mitološkog shvaćanja. U mnogim zemljama „jesti“ doslovce znači „jesti rižu“, a u nekim je zovu čak hranom života.

Istorija uzgajanja ove žitarice je veoma duga, čak više od šest hiljada godina. Naučna istraživanja su otkrila, da se prvo kultiviranje ove žitarice desilo u vremenskom periodu od prije 8.200 do 13.500 godina.

[adinserter block=”8″][adinserter block=”7″][adinserter block=”6″][adinserter block=”5″][adinserter block=”4″][adinserter block=”3″][adinserter block=”2″][adinserter block=”1″]

Primarno je kultivirana na prostorima drevne Kine i Indije. Na osnovu svih dosadašnjih studija i pronađenih arheoloških dokaza smatra se, da se prvo pripitomljavanje pirinča desilo u dolini rijeke Yangtze u Kini.

U Japan je donesena najvjerojatnije u prvom vijeku prije nove ere, da bi tokom drugog i trećeg vijeka riaža postala jedna od njihovih glavnih namirnica.

Iz Indije riža se proširila na ostale prostore Europe i Afrike. U Africi se riža uzgaja oko 3.500 godina.

Poznato je da je Aleksandar Veliki donio rižu na naše prostore poslije vojne ekspedicije u Aziji. Poslije petnaestog vijeka riža se proširila i na ostale dijelove Europe. U Ameriku je riža stigla krajem šesnaestog vijeka, a u Australiju je došla tek u devetnaestom vijeku.

Uzgajanje riže je primarno uspjelo u tropskim i suptropskim predjelima jer je njihova klima pogodna za uspijevanje ove biljke.

kalkulator kalorija hrane
Kalkulator kalorija hrane

Topla klima podrazumijeva temperaturu od 24 stepena celzijusa ili više, s veoma malim varijacijama prilikom sijanja, rasta, žetve. Pored tople klime riža zahtjeva veoma vlažna zemljišta.

Riža je jednogodišnja biljka iz familije Poaceae ili u prijevodu, kako kažu, pravih trava.
Može narasti u visinu do 1.8 m.

Iako su tropski i suptropski predjeli najprirodnija staništa, koja veoma pogoduju uzgoju riže. Zahvaljujući modernoj tehnologiji danas se riža proizvodi i u drugim zemljama koji nisu u predjelu tropa i suptropa, kao što su Italija, Makedonija ili u Americi.

Ipak, glavni proizvođači pirinča su Kina, Indonezija i Indija koji godišnje proizvode 60% od ukupne proizvodnje na svijetu.

[adinserter block=”8″][adinserter block=”7″][adinserter block=”6″][adinserter block=”5″][adinserter block=”4″][adinserter block=”3″][adinserter block=”2″][adinserter block=”1″]

Najnovije vijesti javljaju da bi se ispunile svjetske potrebe za ržom godišnje se proizvede količina od 600 miliona tona. Poslije kukuruza, riža je druga žitarica koja se količinski najviše proizvodi u svijetu.

Bile su to tri najpopularnije namirnice koje ste računale kroz kalkulator kalorija hrane na portalu Diva.ba. Nije vam potrebna ni instalacija da bi potrosnja kalorija bila u skladu s unosom.

Nadam se da ćete ga i dalje koristiti da bi ostale izdrave i vitke. Sretno!

JOŠ KALKULATORA

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima