back to top

Dan u sedmici kalkulator

Dan u sedmici kalkulator će vam pomoći da saznate na koji dan u sedmici pada određeni datum koji unesete. Možete se vratiti i u prošlost

Koji je dan u tjednu kalkulator datuma online

Kada želimo isplanirati putovanje, zakazati termin kod zubara ili jednostavno provjeriti na koji dan u sedmici pada rođendan voljene osobe uvijek pogledamo kalendar na pametnom telefonu. Kalendar kalkulator je kalkulator za godine,

Međutim, često kalendari na pametnim telefonima su nepregledni što dovodi do nesporazuma, zaboravljanja bitnih datuma koje nismo smjeli propustiti.

Kako bi vam olakšali i omogućili bolju organizaciju napravili smo kalkulator koji će vam odmah izračunati na koji dan u sedmici pada određeni datum.

Potrebno je samo da navedete datum i u roku od nekoliko sekundi dobit ćete dan u tjednu na koji pada željeni datum. Tako ćete na vrijeme pripremiti najljepšu rođendansku čestitku i poklon vašem partneru, ili nećete zaboraviti na termin kod ljekara.

dan u sedmici kalkulator
Dan u sedmici kalkulator

Kalkulator datuma i kalendar

Naša svakodnevnica je bazirana na datumu i kalendaru. Oni su već stoljećima glavna odrednica za sve što planiramo u budućnosti.

Možete koristiti kalkulator da li vam treba numerologija datum rođenja ili npr. ako je neko rođen 1956 koliko je to godina , 1986 godiste koliko je to godina, 1959 godiste koliko je to godine, 67 godiste koliko je to godina itd. Uglavnom možete da podešavati kako želite pa i prema datumu rođenja.

Malo nas zna priču o kalendaru i kako je zapravo nastao. Možemo sa sigurnošću reći da je njegovo ”stvaranje” pomoglo da danas svijet koliko toliko funkcioniše.

Samo zamislite kakav bi svijet bio bez datuma, dana u sedmici i spoznaje u kojoj smo godini rođeni?

Osnovni vremenski razmak u cijelome svijetu tokom stoljeća bio je uvijek dan, tj. razdoblje jedne promjene svjetlosti i tame (noći). No, početak dana nije bio svugdje jednak.

Sedmica / Tjedan ili nedjelja koju mi koristimo ( razdoblje od 7 dana ) koristili su Babilonci. Oni su dane u sedmici nazivali po svojim bogovima.

S druge strane u Egipćana nedjelja je imala 10 dana, dok je rimski kalendar imao 8 dana.

Za duža razdoblja služio je i u najstarije doba slijed Mjesečevih mijena. Što je zapravo potpuna izmjena Mjesečevih faza (traje prosječno 29 dana 12 sati 44 minuta 2,98 sekundi) je sinodički mjesec od 29,53059 dana.

Postoji više vrsta kalendara u svijetu. Neki od najpopularnijih su:

  • Gregorijanski kalendar
  • Julijanski kalendar
  • Hidžretski kalendar
  • Hebrejski kalendar
  • Opći rimski kalendar
  • Iranski kalendar poznatiji kao Perzijski kalendar
  • Kineski kalendar
dan u sedmici
Izračunajte koji je dan u sedmici putem našeg kalkulatora

Kako su mjeseci u godini dobili imena

Januar / siječanj je dobio ime po Janusu, mitološkom rimskom bogu. Janus je simbol crte razdvajanja prošlog i budućeg i onoga što tek predstoji. Smatra se da je prvi dan u januaru postao prvim danom nove godine u rimskom kalendaru za vrijeme Julija Cezara.

Februar / veljača je ime dobio od riječi februa koja znači obredno sredstvo za čiščenje. Februar je i najenobičniji mjesec jer kako bi godina bila skladno postavljena on u svakoj prijestupnoj godini mijenja broj dana.

Pogledajte video u kojem je objašnjeno zašto februar ima samo 28 dana!

Mart / Ožujak je nekada bio prvi mjesec u godini. Sve do 153. godine prije nove ere rimska godina je započinjala martom. Mjesec je dobio ime po rimskom mitološkom bogu Marsu, koji je bog rata i vegetacije.

Vjerovalo se da zbog toga što se u ovom mjesecu budi priroda da je on donosio nove ratove nakon nekoliko mjeseci zimske pauze.

April / Travanj je četvrti mjesec u kalendaru. Tačno porijeklo imena još uvijek nije poznato. Mnogi smatraju da je mjesec nazvan po božici Afroditi. Dok je napopularnija teza kako ime potiče od Etruščana.  

Povezuje se i za značenjem da se u ovom mjesecu sve otvorama, što predstavlja dolazak proljeća i početak sjetvi.

Maj / Svibanj je peti mjesec u kalendaru za koji se smatra da je ime dobio po božici Maji. Drugo tumačenje imena koje je i najprihvaćenije je da ime potiče od boga Maiusa.

Smatra se da je on na početku rimske mitologije nazvan Jupiterom.

Juni / Lipanj  ovaj mjesec je dobio ime zahvaljujući velikom vjerovanju rimskih građana mitološkom božanstvu Junoi u mitologiji koja je bila žena moćnog Jupitera.

Za one koji ne znaju ovaj bračni par je u rimskoj mitologiji isto što su Zeus i Hera u grčkoj mitologiji.

Juli / Srpanj je nazvan po Juliju Cezaru. Ovaj mjesec se prvenstveno zvao Quinctilis, što u prevodu znači peti.

No, zbog velikog historijskog značaja Gaja Julija Cezara na kraju je ovaj mjesec preimenovan u Julius.


August / Kolovoz je ime dobio po Augustu Cezaru koji je bio sudionik drugog trijumvirata. Njegovo pravo ime bilo je Gajus Octavianus ali je koristio pridjev Augustus zbog njegovog značenja – nepredvidljivi.

Prvobitno ime augusta je bilo Sextilis, što je u prijevodu šesti.

Septembar / Rujan potiče od latinske riječi za broj sedam – septem. Nekada je on bio u kalendaru sedmi mjesec sve do trenutka kada su se uvela dva nova mjeseca – januar i februar.

Oktobar / Listopad također je nazvan po latinskom broju octo što znači osam. Isti slučaj je kao i za septembar. U nekadašnjem kalendaru ovaj mjesec je bio osmi po redu u godini.

Novembar / Studeni potiče od latinskog jezika za broj devet – novem.

Decembar / Prosinac također potiče od latinskog jezika za broj deset – decem.

dan u sedmici
Kalendar je već stoljećima glavni pokazatelj vremena, datuma, godine i mjeseca

Kako su dani u sedmici dobili ime

Grci su dane u sedmici nazvali po suncu, mjesecu i pet poznatih planeta u to vrijeme koje su odgovarale bogovima Aresu, Hermesu, Zevsu, Afroditi i Kronu.

Hermes je u grčkoj mitologiji bio glasnik bogova i zaštitinik pastira, putnika, pjesnika, atletičara. Danas, poznati modni brend nosi njegovo ime Hermes koji je kreirao najskuplju torbu na svijetu.

Rimljani su kasnije zamijenili svoje ekvivalentne bogove tako da su za njih dani u sedmici postali Dies Solis, Dies Lunae, Mars, Merkur, Jupiter, Venera i Saturn.

Prvi hrišćanski rimski car Konstantin je tada ozvaničio sedmodnevnu sedmicu 321. godine.

U današnjim nazivima dana u sedmici uglavnom su izvedeni od germanskih i nordijski naziva bogova uključujući utorak (Tiw), srijedu (Woden), četvrtak (Thor) i petak (Freia).

Zašto sedmica ima sedam dana

Najraniji zapis o sedmodnevnoj sedmici datira iz 600. godine prije nove ere starog Babilona, gdje se sveti dan slavio svakih sedam dana počevši od mladog mjeseca.

Ovaj period dana odgovara glavnim fazama mjeseca sa svakim razmakom od otprilike sedam dana, odnosno svakih 7,3825 dana.

No, čak i danas postoje dijelovi svijeta u kojima sedmica / tjedan / nedjelja ne traje sedam dana. U zapadnoj Africi neka plemena koriste petodnevni ciklus dana, što su imali i Asirci.

Egipćani i stari Grci imali su desetodnevni ciklus, a u starom Rimu prema historijskim zapisima bio je osmodnevni ciklus.

Zanimljivosti o kalendaru – Dan u sedmici kalkulator

Da li ste znali da je Egipatska godina počela kada je Sirijus ustao sa Suncem

Stari egipatski kalendar datira iz 4236. godine prije nove ere i dijelio je godinu na 12 mjeseci, a prvi dan njihove godine počinje kada je najsjajnija zvijezda na nebu Sirijus, koju su identificirali sa boginjom Izidom, izašla sa Suncem.

Zanimljivo je da je dužina vremena koje je potrebno da dođe do ovog helijakalnog izlaska Sirijusa potpuno ista kao i naša solarna godina (365,242199 dana), pa je tako izračunato da je egipatska godina duga 365 dana, sa svakim mjesecom od 30 dana, i dodatnih 5 festivalskih dana da se nadoknadi razlika.

Majanski kalendar bio je precizniji od našeg gregorijanskog sistema

Kalendar Maja datira najmanje iz 5. vijeka prije nove ere, a do 900. godine nove ere. Ovaj kalendar je bio vrlo složen ali tačan.

Čak precizniji od modernog gregorijanskog kalendara koji danas koristimo. Dok gregorijanski kalendar dobija tri dana u svakih 10.000 godina, na primjer, majanski kalendar gubi samo dva dana u istom periodu.

Među tri kalendara koje su koristile Maje, jedan je koristio ciklus od 260 dana zasnovan na kretanju planete Venere, koji je zatim kombinovan sa periodom solarne godine od 365 dana da bi se stvorio period od 52 godine koji se ponavlja, nazvan ‘kalendarski krug’, slično našem konceptu “stoljeća”.

dan u sedmici
Majanski kalendar je bio čak tačniji od Gregorijanskog!

Kineske kalendarske godine nazvane po životinjama iz zodijaka

Vjeruje se da kineski kalendar datira iz 2637. godine prije nove ere, i dok se danas gregorijanski kalendar koristi u administrativne i komercijalne svrhe, u Kini se tradicionalni 12-mjesečni lunarni kalendar još uvijek koristi u vjerske svrhe.

Jedna od njegovih karakteristika je da uključuje prijestupne godine koje sadrže 13 mjeseci, a druga je da su njegove godine imenovane i broje prema 12 životinja kineskog zodijaka koje se ponavljaju u nizu 5 puta svakih 60 godina ciklusa.

Ove životinje zodijaka su pacov, bik, tigar, zec, zmaj, zmija, konj, ovca, majmun, pijetao, pas i svinja.

Ove životinje se često javljaju u snovima. Posebno sanjati zmiju ima interesantnu simboliku.

Konačno, kineska Nova godina je najduži praznik u kineskom kalendaru, a prema legendi, zvijer po imenu Nian izlazila bi iz svog skrovišta jednom godišnje kako bi napala ljude.

Srećom, ova mitološka bića su osjetljiva na eksplozije, vatru i crvenu boju, pa se tradicionalno novogodišnje slavlje obilježava vatrometom, glasnim lupanjem i mnoštvom crvenih kostima. Pogledajte i ovaj kalkulator Najbolji dani za mršavljenje KALKULATOR

Preporučujemo za vas

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima