back to top

Kako napraviti fiksator za šminku

Ukoliko želite da vaša šminka ostane svježa onda je fiksator za šminku idealno rješenje!

Fiksator za šminku je odličan prozivod koji će vam pomoći da šminka satima ostane svježa na vašem licu. No, mnogi kupovni proizvodi sadrže loše sastojke. U nastavku možete pročitati savjete koji će vam pomoći kako napraviti fiksator šminke.

Iako sprej za fiksiranje i osvježavanje šminke definitivno ima mjesto u bilo kojem neseseru za šminku, konvencionalni sprejevi za postavljanje predstavljaju ozbiljan zdravstveni rizik za ljubitelje šminkanja.

Strogo govoreći, nijedan aerosolni proizvod, od temelja airbrush-a do krema za sunčanje nije dobar za vaše zdravlje. Kada koristite ove vrste formula za prskanje, udišete male količine proizvoda i aerosolnih hemikalija, što može imati ozbiljne posljedice za vaše zdravlje.

Uobičajeni sprejevi, sadrže jake hemikalije koje mogu biti štetne za vašu kožu. Ovi proizvodi su formulirani s hemijskim ljepilima kako bi im pomogli da se zalijepe na površinu vaše kože, stvarajući premaz koji održava vašu šminku na mjestu.

Nažalost, ta ljepila mogu začepiti vaše pore,što doprinosi pojavu aknih. Oni također mogu spriječiti disanje ili znojenje vaše kože, pridonoseći s vremenom oštećenju kože.

Fiksatori šminke također sadrže štetne denaturirane alkohole koji mogu imati katastrofalne učinke na vašu kožu kada se opetovano koriste, uzrokujući suhoću, smanjenu staničnu regeneraciju i eroziju površine kože.

kako napraviti fiksator za šminku
Fiksator pomaže da vaša šminka bude što duže svježa.

Zbog svih loših strana kupovnih fiksatora, pripremili smo vam nekoliko recepata uz kojih ćete moći napraviti fiksator šminke.

Imajući na umu gore navedene faktore, zašto ne biste pomiješali vlastitu DIY formulu? Tako ćete dobiti blagodati spreja za fiksiranje šminke, bez brige o zdravstvenim posljedicama.

Vjerovatno već posjedujete sastojke za izradu barem jedne od ovih formula. Napravite svoj vlastiti sprej za šminku kako biste ubrali blagodati ulja ruže, aloe i lavande za vašu kožu! Ispod ćete pronaći nekoliko naših omiljenih formula.

Sprej za fiksiranje od ružine vode

Ružina voda pomaže da površina kože izgleda svježe, zdravo i mlado, dok istovremeno pomaže u smanjenju masnoće.

Dobar sastojak za fiksator je popularni witch hazel koji istovremeno smanjuje višak ulja i održava vašu šminku na mjestu. Ovi sastojci su također izvrsni  za kožu sklonu aknama, masnu i zrelu kožu, što ovaj sprej za fiksiranje čini snažnom opcijom za bilo koji tip kože.

Da biste napravili sprej s ružinom vodom i witch hazelom, kombinirajte 1 žlicu ružine vode, 1 žlicu witch hazela i 1 ½ šalice vode u sterilisanoj bočici s raspršivačem. Protresite sastojke da se sjedine i novi sprej za fiksiranje čuvajte u frižideru 2-3 sedmice.

Sprej od Aloe vere

kako napraviti fiksator za šminku
Aloe vera je odličan sastojak koji morate imati u vašem fiksatoru.

Aloe vera gel pomaže da površina kože bude matirana, održavajući šminku na mjestu tokom cijelog dana. Također isporučuje esencijalne hranjive sastojke i vlagu vašoj koži.

Obavezno koristite organski gel aloe vere koji ne sadrži sastojke punila kao što su konzervansi ili boje (trebao bi biti žućkaste boje, a ne žarko zelene boje!). Prednosti ulja lavande uključuju sprečavanje akni i ujednačavanje ukupnog tena. Ne samo da će ovaj sprej održavati šminku savršenom kroz dan; također će održati vašu kožu zdravom i hidratiziranom.

Da biste napravili sprej  s gelom aloe vere, samo kombinirajte 2 žlice gela aloe vere s 2-3 kapi ulja lavande i 1 ½ šalice vode u steriliziranoj bočici s raspršivačem i protresite sastojke da se sjedine.

Kako napraviti sprej za fikisranje šminke bez glicerina

Ako imate masnu kožu i potreban vam je sprej za fiksiranje koji koži daje matiraniji izgled, isprobajte ovaj recept, umjesto da koristite sve štedljive drogerijske sastojke!

  • 3 žlice hamamelisa
  • 2 žlice gela aloe vere
  • 1 žlica alkohola

Svakako, glavna upotreba vašeg DIY spreja je fiksiranje šminke nakon što ste je stavili, ali postoji i nekoliko drugih namjena za koje smo uvjereni da će vam se svidjeti. Poput hidratiziranja kože za vrijeme dana i omogućavanje da vaša koža diše iako ste našminkani.

Kako koristiti fiksator

Da biste koristili svoj novi DIY sprej za fiksiranje, samo zatvorite oči! Niste sigurni koliko daleko biste trebali prskati? Savijte lakat pod uglom od 90 °, mlaznicom za prskanje uperenom u lice. Nanesite lagani sloj spreja na lice okrećući glavu da se sprej ravnomjerno uhvati na koži. Učinite to na samom kraju šminkanja. Nema potrebe za utrljavanjem spreja, samo ga ostavite da se slegne i osuši na vašem licu, gdje će raditi svoju čaroliju tokom dana.

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima