back to top

Kako Šminkom Povećati Usne

Najvažniji savjeti koji će vam pomoći da povećate usne sa šminkom.

Zahvaljujući trendovima na društvenim mrežama i poznatim ličnostima poput Kylie Jenner, punašne usne i dalje su jedna od definicija ljepote. Postoji nešto u definiranim, uvećanim usnama koje uspijevaju spojiti cijeli izgled.

Dok postoje opasni, viralni trendovi ali i povećavanje usana uz pomoć injekcija,postoji 100 posto siguran način za stvaranje većih usana –  šminkom. Pripremili smo najvažnije savjete koji će vam pomoći da šminkom povećate usne.

Lako je stvoriti izgled većih usana, trebat će vam samo olovka za usne, karmin, korektor i highlighter.

Ključ ovog izgleda je kontrast i definicija, čineći tamna područja tamnijim, a svjetlija područja još svjetlijima, bez ugrožavanja oštrih, čistih linija koje odvajaju usne od ostatka kože.  

Ocrtajte usne olovkom boje vaše kože

Prvi korak je stvaranje oštrog obrisa za oblikovanje usana pomoću glatke olovke za usne. Koristite sjenu koja je samo malo tamnija od sjene vaših usana. Ispunite  konture usana, ne skroz okolo.

Ostavite unutrašnjost gotovo čistom. Možete malo odlučiti premašiti liniju na kojoj se vaše usne spajaju s kožom kako biste stvorili izgled većih usana.

Ispunite usne svijetlom bojom

kako šminkom povećati usne
Nude nijanse izvrsne za svakodnevni make – up !

Baš kao što smo u prvom koraku naglasili tamniji obris usana, sada ćemo naglasiti svjetliji centar usana (tamo gdje se spajaju gornja i donja usna).

Preporučujemo da koristite svijetle nijanse ruževa, jer tada usne izgledaju punije.

Tamniji ruževi čine da vaše usne izgledaju manje, dok ih svjetliji ruže čine većim.

Za ovaj korak možete koristiti lip stain, ruž za usne, sjaj za usne, sve zavisi koja vam formula najbolje odgovara.

kako šminkom povećati usne

Nanesite sjaj na središte usana

Fokusirajući se na središnju liniju gdje se spajaju gornja i donja usna, nanesite sjaj za usne. Odlučite se za nijansu koja je dvije ili tri nijanse svjetlija od olovke za usne koju ste odabrali.

Ovaj kontrast pomaže stvoriti optičku iluziju punašnih usana. Sjaj možete koristiti i na cijelim usnama, jer im daje svježinu i čini ih dosta većim.

Korektorom definirajte vanjsku liniju usana

Možete čak i nanijeti korektor oko ivica usana nakon ruža za usne kako bi dodatno definisali njihov oblik.

Samo stavite trun korektora u kut usana kako bi izoštrili kutove. U osnovi, korektor stavljate izvan linije koju ste kreirali olovkom za usne u prvom koraku. Uz  pomoć njega stvarate  još veći kontrast i definiciju – što je ključ punijh usana. Kao završni detalj, na Kupidov luk možete dodati i highlighter.

 Highlighter nije samo za vaše jagodične kosti – ako ga dodate malo  na Kupidov luk, naglasit  će vam usne, čineći ih ljepšima. Obično se odlučimo za highlighter u boji šampanjca (zlatna).

Možete ga nanijeti prstom ili upotrijebite mekanu pahuljastu četkicu. Ako se osjećate hrabro, možete ga čak dodati malo u sredinu donje usne kako bi izgledala punije.

Ukoliko želite bolji efekat onda prije bojenja usana nanesite korektor kako biste stvorili osnovni sloj tj. bazu. Korektor kao prvi korak osigurat će da boja ruža bude što intezivnija, što je dobro ukoliko je riječ o nude nijansama karmina ili olovke. Također će i duže trajati ruž na vašim usnama.

Konture i precrtavanje

Konturiranje je jedan od svih naših omiljenih šminkerskih trikova, jer lako možete manipulirati dimenzijama bilo kojeg područja vašeg tijela.

Dodavanjem pepeljasto obojene konture ili kremaste konture ispod središta donje usne i iznad vrhova usana, stvorit ćete suptilnu sjenu – samo pazite da dobro blendate. Ova dodana dimenzija odmah će učiniti da vaše usne izgledaju punije.

Jedan od najjednostavnijih načina da usne izgledaju veće je precrtavanje usana – šminkeri to rade stalno! Ali, morate biti oprezni da ne pretjerate ili ćete riskirati da izgledate stvarno neprirodno.

Dakle, prvo morate pronaći boju koja nadopunjuje vaš ton kože. Zatim počnite ocrtavati usne i crtati malo preko prirodne linije – preporučuje se da liniju gradimo postepeno.

Dodatni savjet: Koristite balzam za usne

kako šminkom povećati usne
Balzami njeguju i povećavaju usne.

Za dodatni volumen upotrijebite  sjaj za usne koji sadrži sastojke koji će prirodno povećati veličinu vaših usana, poput peptida, metvice ili kolagena. Učinak obično traje samo sat vremena.

Jedan od isplativijih balzama za usne, koji u isto vrijeme njeguje i povećava ih zasigurno je Carmex balzam.

Napravite DIY plumper za usne:

1. Cimet za usne: Cimet prirodno povećava protok krvi, pa dodavanjem kapi cimetovog ulja u omiljeni sjaj za usne možete trenutno stvoriti sjajni sjaj.

2. Tretman nabiranja usana pastom za zube: Vjerovatno najbrži „uradi sam“ trik  ikad, a to je tako jednostavno: prekrijte usne debelim slojem paste za zube i ostavite da djeluje samo 10 sekundi. Obrišite ga i dobit ćete punije, sočne usne u sekundi.

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima