VIŠE

  Prati nas:

  KalkulatorKineski kalendar začeća / Izračunajte pol djeteta

  Kineski kalendar začeća / Izračunajte pol djeteta

  Otkrijte spol bebe na osnovu kineskog kalendara koji je star više od 700 godina

  Kineski kalendar začeća star je više od 700 godina i pronađen je grobnici jednog kineskog cara u blizini Pekinga. Smatra se da uz pomoć pronađene tabele može se izračunati i saznati spol bebe. Trenutno se nalazi u Pekinškom naučnom institutu.

  Kako funckioniše kineski kalendar začeća ?

  Za utvrđivanje spola bebe potrebna je starost majke u trenutku začeća i datum kada je bebe začeta. Kada se upisani brojevi ukrste dobije se mogući spol bebe. Kalendar koji je star više od 700 godina ne garantuje u potpunosti precizan rezultat.

  Kalendar postao dio kineske tradicije s obzirom na starost i da su ga koristili članovi dinastije Ching. Naravno, on ne garantuje u potpunosti tačan rezultat ali svakako da je ovo zabavan način da otkrijete spol bebe.

  Izračunajte koliko ste trudni OVDJE.

  Ono što je interesantno da kinezi vjeruju da je beba od trenutka rođenja stara godinu dana. Stoga, ako ćete koristiti kineski kalendar začeća onda na vaše godine dodajte godinu više.

  Kineski kalendar začeća koriste mnoge trudnice u Aziji ali sve više i u ostatku svijeta. Niko ne garantuje njegovu tačnost. No, stoji činjenica da je ovo super opcija za sve znatiželjne roditelje koji jednostavno žele odmah znati spol djeteta.

  Uz naš kalkulator saznajte boju očiju djeteta OVDJE.

  kineski kalendar zaceca

  Koliko je on tačan?

  Prema tvrdnjama i vjerovanjima kineskog naroda ovaj kalendar je tačan skoro 70 % što je poprilično velik postotak kada je pitanju tradicionalni i historijski nain računanja spola.

  S druge strane stručnaci se se slažu sa ovom metodom za spoznaju spola bebe. Tako da kineski kalendar začeća nema znanstvenu vrijednost.

  Kako bi nešto bilo medicinski potvrđeno kao tačno potrebno je da pouzdanost i tačnost bude 90 % svakako veća brojka od 70 %  koju smo ranije naveli.

  Za kineski kalendar se smatra da je više metoda predviđanja nego tačan način za uspostavljanje spola djeteta.

  Ne zaboravite na njegu tijela u trudnoći i poroda jer je ona također vrlo važna!

  Bapske priče izmišljotine ili istina?

  Kada je u pitanju spol djeteta uvijek su postojale bapske priče, mitovi i nagađanja. Od toga da li je stomak spušten do čestih glavobolja u narodu su uvijek postojale pretpostavke i naznake koje ukazuju na potencijalni spol bebe.

  Nagađanja oko spola postoje još od antičkog doba. Naravno, nauka je mnogo napredovala pa tako da nam je danas vrlo lakše i brže saznati da li je beba curica ili dječak.

  Bez obzira koliko je medicina napredovala, posebno u pogledu trudnoće i otkrivanja spola, u narodu su još uvijek prisutne bapske priče za koje mnogi vjeruju da su istinite.

  Iako su neke bazirane na nauci i istraživanjima, dok su velika većina njih čista izmišljotina.

  U narodu se vjeruje da je beba dječak ako su otkucaji ploda ispod 140 u minuti  ili ako su česte glavobolje. Također, naučestalija naznaka da je beba dječak je položaj stomaka.

  Tačnije ako stomak stoji nisko, ima izgled lopte ili ako se trudnica samo goji pretežno na stomaku onda se vjeruje da je beba najvjerovatnije dječak.

  U narodu se i dalje smatra da ako trudnica nema mučinine ili su veoma slabe da onda nosi dječaka. Ukoliko imate bolove u donjem dijelu leđa postoje bapske priče da nosite dječaka.

  kineski kalendar zaceca

  Ostale bapske priče za muški spol:

  • areole su izrazito tamne;
  • urin svijetlo žute boje;
  • trudnica ima želju za slanim;
  • pretežno jede hranu proteinskog porekla, kao što su meso ili sir;
  • ima jako hladna stopala;
  • malje na tijelu brže i jače rastu;
  • Trudnica se proljepšala
  • ruke obično izrazito suhe;
  • nos i usne izgledaju otečeno;
  • ispupčen pupak;
  • sanjaju obično o tigrovima, sportu, ovcama;

  Vjeruje se da je beba muško ako se rodi prije određenog termina.

  Ako ste lijena trudnica onda nosite djevojčicu prema uvjerenjima u narodu. Kada je u pitanju položaj stomaka u slučaju djevojčice onda je on stoji visoko i ima oblik lubenice.

  Trudnice koje nose djevojčicu se pretežno goje uz kukove i bokove, areole su blago tamnije boje i imaju izražene mučnine.

  Za razliku od trudnica koje nose dječaka prema vjerovanjima ako su otkucaji srca ploda iznad 14o u minuti onda je beba djevočica.

  Ostale bapske priče za ženski spol:

  • urin jako žute boje;
  • trudnica ima želju za slatkim;
  • sviđa joj se da jede voće;
  • sviđa joj se sok od pomorandže;
  • leva dojka raste više od desne;
  • trudnica gubi na ljepoti;
  • postaje teže naravi;
  • lice izgleda otečeno;
  • otiču joj stopala;
  • beba se rađa na dan očekivanog termina ili poslije njega
  kineski kalendar začeća / izračunajte pol djeteta

  Kako zatrudniti sa blizancima?

  Mnogi roditelji žele blizance ali kako zatrudniti sa blizancima? Postoji mnogo vjerovanja vezanih za trudnoću sa blizancima.


  Mnogo je nedokazanih tvrdnji o tome kako povećati vjerovatnoću začeća blizanaca. Nekimsavjetuju određene dijete ili korištenje određenih alternativnih terapija, ali ne postoje znanstveni dokazi koji podupiru ove metode.


  Tretmani plodnosti i stimulansi jajnika, povećavaju šanse za blizance.

  Međutim, blizanačka trudnoća je rizičnija i za ženu i za fetus u razvoju. Iz tog razloga neke klinike za plodnost savjetuju ne ugrađivanje višestrukih embrija tijekom tretmana plodnosti.

  Mitovi o trudnoći

  Osim nagađanja spola uvijek su postojala i puka vjerovanja vezana za cjelokupnu trudnoćo. Mnoga vjerovanja su dokazana netačnim. Smatra se da su se na taj način mnoge trudnice i oslobodile raznih strahova koji su proizašli zbog priča u narodu.

  Mit da trudnice ne trebaju jesti slatkiše je u potunosti netačan. Posebno kada je u pitanju čokolada. Studije su pokazale da šestomjesečne bebe kod žena koje su jele čokoladu skoro svaki dan tokom trudnoće imaju manji strah i više su nasmijane.

  Izračunajte kaloriju hrane uz naš kalkualtor OVDJE.

  Također, postoji još jedna studija koja tvrdi da redovno unošenje čokolade značajno smanjuje rizik od razvoja visokog krvnog pritiska tj. preeklampsije.

  Kada su u pitanju vježbe za vrijeme trudnoće postoji mit da bi ih trudnice trebale izbjegavati. Naravno to nije istina jer se preporučuje tjelesna aktivnost u trudnoći. Sve zavisi da li je trudnoća visokorizična ili ne.

  Čak su i studije dokazale da bebe kod trudnica koje su fizički aktivne imaju sporiju stopu srčanih otkucaja koja je i promjenjiva što ukazuje na zdrav i stabilan kardiovaskularni sistem.

  Hrana u trudnoći je vrlo važna jer kroz nju bebi ali i vama omogućavate sve hranjive materije potrebne za zdravlje.

  kineski kalendar zaceca

  Vjerovanje da u trudnoći ne trebate jesti morske plodove je netačno. U realnosti je sasvim drugačija priča jer unošenje ribe bogate sa omega 3 masnim kiselinama, a siromašne živom tokom trudnoće stvara ”pametniju djecu’‘.

  Ovo je dokazano uz pomoć istraživanja gdje su djeca čije su majke jele najmanje 350 grama morskih plodova sedmično za vrijeme trudnoće imala veći verbalni IQ, bolje socijalne i komunikacijske vještine i odlične motoričke vještine.

  U 21. stoljeću, na stranu sve knjige i uvjerenja, najvažnije je mišljenje stručnjaka kada je u pitanju zdravlje vaše bebe. Čovjek je prvenstveno znatiželjno biće, stoga sasvim je normalno i očekivano da će budući roditelji istraživati na internetu i čitati razne knjige vezane za trudnoću i djecu.

  Postoji mnogo mišljenja, vjerovanja kako ostvariti najbolju trudnoću, kako odgojiti dijete što bolje. No, u realnosti roditeljstvo je sasvim prirodna stvar i sve će doći na svoje.

  Ne bi se trebali plašiti o budućnosti ukoliko dovoljno vjerujete u vaše stavove.  Za zdravo dijete najbitnija je ljubav oba roditelja, pa tek onda ostale stvari koje ste pročitali.

  Na kraju napominjemo da za sve nedoumice i pitanja obratite se vašem ljekaru koji će vam dati što tačniji i precizniji odgovor.

  spot_img

  Zanimljivosti

  Zanimljivosti