Koliko Trudnica Treba Da Spava ?

Trudnoća – najljepše razdoblje za svaku ženu ali i period najvećih promjena

Mnogi kažu da je trudnoća najljepše iskustvo koje žena može iskusiti. U periodu od 9 mjeseca vaš stomak će biti sve veći kao i promjene na vašem tijelu.

Mućnine, povraćanje, vrtoglavice su neki od svakodnevnih simptoma u prvom trimesteru trudnoće. Simptomi i fizičke promjene individualno zavise od trudnice.

Količina sna ne utječe samo na vas i vašu bebu, već može utjecati i na vaš porod. Postoji niz studija koja su se bavila pitanjem koliko trudnica treba da spava? Otkriveno je niz prednosti sna za buduću mamu i bebu.

Nedostatak sna tokom trudnoće povezan je s nizom komplikacija, uključujući preeklampsiju (stanje koje utječe na krvni tlak i bubrege). Ovo može rezultirati ranim porodom.  Ovo je jedna ozbiljna posljedica koja se može spriječiti uz dobar i kvalitetan san.

Kad zatrudnite, jedan od prvih simptoma koji ćete primijetiti je umor i iscrpljenost. Zbog toga je san neophodan za odmor vas i vaše bebe. Za umor i iscrpljenost možete kriviti svoje hormone koji se mijenjaju, posebno dodatni progesteron koji dolazi s trudnoćom. U početku trudnoća također snižava krvni tlak i šećer u krvi, zbog čega se možete osjećati umorno.

Ubrzo nakon prvog tromjesečja, vaša bi se energija trebala vratiti. Negdje tokom trećeg tromjesečja, ponovno ćete se početi osjećati umorno.

Neki od tih osjećaja mogu se kriviti za fizičku iscrpljenost koja proizlazi iz odrastanja djeteta i stres koji ono stvara na vašem tijelu. Međutim, vaš umor za to vrijeme u izravnoj je vezi s vašom nesposobnošću da se dobro naspavate.

koliko trudnica treba da spava ?

Čak i ako nikada prije niste imali problema sa spavanjem, možda će vam biti puno teže dok ste trudni.

Poželjno je 9 sati sna u trudnoći

Prema istraživanjima National Sleep Foundation-a količina sna neophodna za dobro zdravlje ovisi o dobi. Preporučuje se između 7 i 9 sati sna svakog dana ženama koje su ostale u drugom stanju. Naravno, genetika i kvaliteta sna mogu utjecati na ove brojke.

Ukoliko imate nesanicu ili ne možete spavati više od 5 sati u trudnoći ćete morati tu naviku promjeniti. Jer kada ste vi budni i vaša beba je budna. Stoga je najbolje da trudnoći pokušate provesti odmarajući se i pripremanju stvari za vašu bebu.

Od velike važnosti je i poza u kojoj spavate. Najbolja poza za spavanje trudnicama je na boku. Izbjegavajte spavanje na leđima i stomaku kako bi zaštiti zdravlje vaše bebe.

koliko trudnica treba da spava ?

Zašto je san bitan u trudnoći ?

Osim što ćete se nakon sna osjećati odmornim, on također krije i druge pogodnosti. Izbjegavate preeklampsiju koju smo već ranije naveli ali i vaš porod će biti dosta lakši. Jedna studija je pokazala da žene koje su spavale manje od 6 sati pred kraj trudnoće imale duže trudove, te veće šanse da se porode preko carskog reza.

Također, žene koje su imale ozbiljne probleme sa snom ima su duži porod i bila je 5,2 veća vjerovatnoća da se porode preko carskog reza.

Ukoliko ste patili od nesanice i prije trudnoće postoji velika mogućnost da će se pogoršati za vrijeme trudnoće. Učestalo mokrenje, hormonalne promjene, sindrom nemirnih nogu su neki od sipmtoma koji utječu na nedostatak sna.

Kako se vaša trudnoća bude odmicala tako ćete i vi načiti kontorlirati vaš mjehur, a hormonalne promjene postati će vaša svakodnevnica. Kako bi omogućili vašoj bebi i vama bolji san postoje načini koji mogu pomoći da se kvaliteta sna poboljša.

koliko trudnica treba da spava

Redovno vježbanje izvrsno za bolji san

Ukoliko se ne možete namjestiti udobno jastuk za trudnoću je odličan izbor. On će vam obezbijediti svu potrebnu udobnost i potporu koja je potrebna u drugom stanju.

Jedna od potencijalnih blagodati vježbanja je poboljšani san. Osim toga, redovno vježbanje može vam dati više energije za dovršavanje dnevnih aktivnosti i pomoći vašem tijelu da bude snažno i spremno za porod.

Osim vježbanja masaža može biti vrlo korisna i umirujuća za spavanje. Također može ublažiti neke bolove povezane s trudnoćom i poboljšati vaše raspoloženje.

Ako se borite sa neasnicom preporučujemo da stvorite idealan prostor za spavanje. Možda biste trebali ostavljati pametne telefone izvan spavaće sobe, kupiti udoban jastuk ili madrac, čak podešavanje termostata na savršenu temperaturu pomoći će vam da što prije zaspete.

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima