Da Li Trudnice Smiju Spavati Na Leđima ?

Spavanje na leđima može biti opasno za buduće mame

Trudnoća je jedan od najljepših perioda za svaku trudnicu. Zbog većeg stomaka mnogi se pitaju da li trudnice smiju spavati na leđima i koja je idealna poza koja će omogučiti dobar san budućoj mami.

Iako se čini logično da će trudnice spavati na leđima zbog stomaka i bebe nova istraživanja pokazuju suprotno! Pogotovo kada ste već pri kraju trudnoće poželjno je spavati na boku.

Istraživanje koje je sprovedeno na američkom univerzitetu pokazalo je da spavnje na leđima može biti opasno za vrijeme trudnoće.

Ograničen protok krvi

Zbog ograničenog protoka krvi beba je manje aktivna kada je mama u položaju na leđima. Naravno, okretanju u snu je sasvim normalna stvar koja vas ne bi trebala plašiti. Ali svakako da je važno vježbati spavanje na boku kako bi osigurali vašoj bebi siguran razvoj.

Fascinantno je koliko se komplikacija može javiti ukoliko pogrešno spavate. Stoga, skoro svaki doctor reći će vam da spavate na lijevom boku. Kako bi vaš san bio što mirniji i bolji osigurajte jastuke koji će vam biti savršena potpora za vrijeme spavanja.

da li trudnice smiju spavati na leđima ?

Namjestite jastuk ispod kukova i ramena

Kada želite spavati jastuci su vaš najbolji prijatelj u trudnoći. Idealna poza za spavanje je da se malo pomaknete u stranu i ispod kuka i ramena namjestite jastuk. Tako se stvara osjećaj kao da ležite na leđima. Ovaj položaj za spavanje je najidealniji i najudobniji pogotovo ukoliko ste pri kraju trudnoće.

Najvažnije je da ovo bude poza u kojoj ćete zaspati. Razlog tome je što poza u kojoj zaspete ona u kojoj većinu vašeg spavanja provedete.

da li trudnice smiju spavati na leđima
Spavanje na lijevom boku je najpogodnija poza za trudnice.

Osim spavanja na leđima izbjegavajte i spavanje na stomaku. Zbog veličine stomaka ovo je neugodna poza za spavanje. Ukoliko se borite sa nesanicom i ne možete zaspati u idealnoj pozi jastuk za trudnice je super rješenje. On pruža svu potrebnu potporu i udobnost za vas i vašu bebu. Iskoristite ga za vrijeme trudnoće, možete mijenjati položaj tijela sve dok ne odredite koji je najugodniji za vas.

 Također ga možete koristiti ispod noga kako biste smanjili bilo kakve bolove u kukovima ili nogama tokom spavanja.  Ako se i dalje ne možete udobno prebaciti na svoju stranu, upotrijebite jastuke kako biste se naslonili. Spavanje na leđima pod nagibom od 45 stepeni može spriječiti sve nelagode koje su česte za vrijeme spavanja u snu.

Neadekvatne poze za spavanje mogu uzrokovati bol u leđima, žgaravicu, nesanicu, kratkoću daha.

Šta još utječe na san u trudnoći ?

Osim nelagodne poze postoje mnog drugi faktori koji utječu na san u trudnoći. Jedan od njih je kofein. Iako nije mnogo štetan za buduće mame pokušajte što manje konzumirati pića sa kofeinom posebno iza 15 sati.

Osim kafe, čaja ili energetskih napitaka unosite u vaš organizam svakodnevno vodu. Ona je potrebna za svako živobiće zato je neophodna i u trudnoći. Svakako budite spremni na učestale odlaske u kupaonicu.

Kako bi imali što mirniji i ljepši san poželjne su opuštajuće aktivnosti poput tople kupke ili masaže ramena, stopala. Sve stvari koje vas čine opuštenom dolaze u obzir.

Vježbanje u trudnoći su također jedna od aktivnosti koja pomaže da ljepše spavate. Izbjegavajte intezivne treninge. Lagane aktivnosti poput hodanja ili pilatesa za trudnice su odličan izbor za vas.

da li trudnice smiju spavati na leđima ?

Postoje i drugi položaji spavanja koji mogu pomoći u rješavanju uobičajenih problema koji uključuju: podizanje gornjeg dijela tijela s nekoliko jastuka kako bi se smanjila žgaravica, podizanje nogu jastucima za pomoć kod oticanja i bolova u nogama, pomoću jastuka za tijelo ili jastuka za trudnoću za polaganje tijela i pružanje dodatne potpore za leđa.

Dobar san je od izuzetne važnosti za svaku buduću mamu. Stoga, pronađite ugodnu pozu koja je pogodna za vas i vašu bebu. Ipak je ovo period kada želte što više uživati u blagostanju.

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima