back to top

8 RAZLOGA Zašto menstruacija kasni, a nisam trudna

Zašto menstruacija kasni, a ne radi se o trudnoći! Nekoliko je razloga

Kašnjenje ili izostanak menstruacije ne mora nužno značiti trudnoću, razlozi promjenjivih ciklusa mogu biti brojni.

Ako niste sigurni što uzrokuje kašnjenje vaše menstruacije može znači, možda razlog pronađete u nastavku teksta.

Kasni vam menstruacija, ali znate da niste trudni?

Menstruacija vam može izostati ili kasniti zbog mnogo različitih razloga, od hormonske neravnoteže do ozbiljnih zdravstvenih stanja. Kasni vam menstruacija i ona može da bude neredovna u dva slučaja: kada zatrudnite i kada počne menopauza.

Kako tijelo polako ulazi u menopauzu, menstrualni ciklus postaje neredovan. Većina žena koje nisu dostigle menopauzu obično imaju menstruaciju svakih 28 dana. Međutim, zdrav menstrualni ciklus može se kretati od 21 do 35 dana.

Ako menstruacija ne upada u ove okvire, razlozi mogu biti:

1. Stres

Stres vam može poremetiti hormone, promjeniti dnevnu rutinu, pa čak i uticati na dio vašeg mozga koji je odgovoran za regulisanje menstruacije – na hipotalamus. Vremenom stres može dovesti do bolesti ili naglog povećanja ili gubitka kilograma, što sve može uticati na vaš ciklus. Ako mislite da stres možda remeti menstruaciju, pokušajte da vježbate tehnike opuštanja i promjenite način života. Umjerena fizička aktivnost vam takođe može pomoći da regulišete menstrualni ciklus.

2. Mala tjelesna težina

Mala tjelesna težina kod žena, te žene sa poremećajima u ishrani, poput anoreksije ili bulimije, mogu imati propuštene menstruacije. Težina od 10 procenata ispod onoga što se smatra normalnim za vašu visinu može promijeniti način na koji vaše tijelo funkcioniše i zaustaviti ovulaciju. Lječenje poremećaja u ishrani i zdravo povećanje tjelesne težine mogu vratiti vaš ciklus u normalu. Žene koje učestvuju u ekstremnim vježbama poput maratona takođe mogu prestati da dobijaju menstruaciju.

3. Gojaznost

Kao što niska tjelesna težina može da izazove hormonalne promjene, tako može i gojaznost. Ljekar će preporučiti plan ishrane i vježbanja ako utvrdi da je gojaznost uzročnik poremećaja u menstrualnom ciklusu.

4. Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika je stanje zbog kojeg vaše tijelo proizvodi više muškog hormona androgena. Ciste se formiraju na jajnicima kao rezultat ove neravnoteže hormona. Ovo može remetiti ovulaciju ili je u potpunosti zaustaviti. Ostali hormoni, poput insulina, takođe mogu da izađu iz ravnoteže. Razlog je rezistencija na insulin, koja je povezana sa policističnim jajnicima. Lječenje policističnih jajnika fokusirano je na ublažavanje simptoma. Ljekar vam može propisati kontraceptivne pilule ili druge lijekove koji pomažu u regulisanju vašeg ciklusa.

kontraceptivne pilule
Kontraceptivne pilule

5. Kontraceptivne pilule

Možda ćete imati promjene u ciklusu kada počnete sa uzimanjem kontraceptivnih pilula ili prestanete da ih uzimate. Ove pilule sadrže hormone estrogen i progestin koji sprečavaju jajnike da oslobađaju jajne ćelije. Može proći i do šest mjeseci prije nego što vaš ciklus ponovo postane redovan nakon prestanka uzimanja pilula za kontracepciju. I druge vrste kontraceptiva koji se implantiraju ili injektiraju takođe mogu prouzrokovati propuštene menstruacije.

6. Hronične bolesti

Hronične bolesti poput dijabetesa i celijakije takođe mogu uticati na vaš menstrualni ciklus. Promjene u šećeru u krvi povezane su sa hormonalnim promjenama, pa iako je to rijetkost, loše kontrolisan dijabetes može prouzrokovati neredovne menstruacije. Celijakija uzrokuje upale koje mogu dovesti do oštećenja tankog crijeva, što može spriječiti vaše tijelo da apsorbuje ključne hranljive materije. To može dovesti do kasnih ili propuštenih menstruacija.

7. Rana peri-menopauza

Kod većine žena menopauzu počinje između 45. i 55. godine. Neke žene razviju simptome menopauze oko 40. godine ili ranije, i to se smatra ranom perimenopauzom. To znači da vam se zalihe jajnih ćelija smanjuju, što dovodi do propuštenih menstruacija i na kraju nestanka menstrualnih ciklusa.

8. Problemi sa štitnjačom

Prekomjerno aktivna ili neaktivna štitna žljezda takođe može biti uzrok kasnih ili propuštenih menstruacija. Štitna žljezda reguliše metabolizam vašeg tijela, tako da to može uticati i na nivo hormona. Problemi sa štitnjačom obično se mogu lječiti lijekovima. Nakon lječenja, menstruacija će se vjerovatno vratiti u normalu.

Vaš ljekar može pravilno da dijagnostikuje razlog vaše zakašnjele ili propuštene menstruacije i predoči vam mogućnosti lječenja. Vodite evidenciju o promjenama u ciklusu, kao i o ostalim zdravstvenim promjenama da biste ih pokazali ljekaru. Ovo će njemu ili njoj pomoći da postave dijagnozu.

Ako imate neki od ovih simptoma, odmah se obratite ljekaru:
– neobično jako krvarenje
– groznica
– jak bol
– mučnina i povraćanje
– krvarenje koje traje duže od sedam dana
– krvarenje nakon što ste već ušli u menopauzu i niste imali menstruaciju godinu dana

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima