back to top

Kako Zatrudniti Poslije 40 Godine

Sve je više novopečenih mama koje su zatrudnile nakon 40 godine života

Planirati dijete nakon 40 godine je icrpljujući proces. Iako su šanse da zatrudnite u ovoj dobi dosta male, svega 5 % mogućnosti trudnoće, to ne znači da nije moguće. Sve više žena odlučuje se tek za trudnoću u zrelijim godinama. Na svu sreću postoji više opcija koje će pomoći kako zatrudniti poslije 40 godine.

Zbog ženinog biološkog sata koji je dosta ograničen mnogi će vam reći da zaboravite na trudnoću u ovim godinama. No, sve je više novopečenih mama koje su upravo zatrudnile nakon 40 godine života.

 Svi imamo različite puteve u životu. Neki žele odmah osnovati porodicu, dok drugi svoj fokus stavljaju na karijeru. U 21. stoljeću ne bi trebali raditi ono što nam društvo i okolina nalaže. Pogotovo kada je riječ o majčinstvu.

Podatak da se u SAD-u oko 6.7 miliona parova bori sa problemima neplodošću govori dovoljno o tome zašto neke žene nisu mogle ranije zatrudniti.

Naravno, s obzirom na godine trudnoća je dosta rizičnija ali i dalje postoje žene koje su rodile zdrave bebe nakon što su prešle prag 40-tih.

Postoje i benefiti trudnoće u ovim godinama a to su smanjen kognitivni pad, duži životni vijek,bolji obrazovni ishodi kod djece, poput bojih rezulatata u testovima. Neizostavna je i stabilna financijska situacija koja je uvijek dobrodošla kada planirate dijete.

kako zatrudniti poslije 40 godine

Redovan pregled kod doktora

Ako imate više od 40 godina i šest mjeseci bezuspješno pokušavate na prirodan način zaturdniti možda je vrijeme da posjetite stručnjaka za plodnost.

Specijalist za plodnost provest će testove kako bi provjerio postoje li čimbenici koji utječu na vašu sposobnost da zatrudnite. To može uključivati ​​ultrazvuk za pregled maternice i jajnika ili krvne pretrage za provjeru rezerve jajnika.

Većina žena nakon 45. godine ne može zatrudniti prirodnim putem

Ukoliko rezultati testova pokažu da ne možete na prirodan način zatrudniti ne brinite jer danas postoje solucije koje pomažu ženama da zatrudne!

Jedna od opcija su lijekovi za plodnost koji funkcionišu tako što pomažu hormonima u uspješnoj ovulaciji.

Tehnologija potpomognute reprodukcije funkcionira tako da se jaja uklone i oplode u laboratoriju prije nego što se vrate u maternicu. ART može djelovati na žene s problemima ovulacije, a može djelovati i na surogate. Procjenjuje se da je uspješnost žena u dobi od 41 do 42 godine 11 posto. Jedna od najčešćih vrsta ART -a je IVF tj. in vitro oplodnja.

Intrauterina oplodnja (IUI). Također se zove i  umjetna oplodnja, ovaj proces funkcionira ubrizgavanjem sperme u maternicu. IUI može biti koristan ako se sumnja na mušku neplodnost.

Promjena načina života igra značajnu ulogu kod trudnoće poslije 40 godine. Prestanak pušenja, redovna tjelovježba i fizička aktivnost, zdrava ishrana i manja konzumacija alkohola povećati će vaše šanse za trudnoću. Pogotovo u ovim godinama kada morate još veću pažnju posvetiti vašem zdravlju.

kako zatrudniti poslije 40 godine

Kako izgleda trudnoća nakon 40. godine ?

S obzirom da je statistički teže zatrudnjeti nakon 40. godine, sama trudnoća također može biti izazovnija s godinama.

Možda ćete imati više bolova zbog zglobova i kostiju koji već počinju gubiti masu s godinama. Također, u trudnoći možete biti više osjetljiviji na visok krvni tlak i gestacijski dijabetis. Umor je jedan od čestih simptoma u trudnoći, bez obzira na godine, ali je on dosta izraženiji u zrelijoj dobi.

Također trebate znati da su mogućnosti za vaginalni porođaj u ovim godinama dosta male. Zbog toga što je to posljedica tretmana plodnosti koji mogu povećati rizik od preranog poroda. Žene u ovim godinama su izloženije većem riziku od preeklampsije što može zahtjevati carski rez.

U slučaju da se vaša beba rodi vaginalno, proces može biti sve izazovniji. Svakako da je veoma važna činjenica da žene u dobi od 40 godina ili starijoj rađaju zdravu bebu, te imaju mirne i uspješne trudnoće.

Kada je riječ o porođaju važno je razgovarati s liječnikom i izabrati opciju koja je najpogodnija za vas i vašu bebu.

kako zatrudniti poslije 40 godine

Starije mame su iskusnije

Iako će vam mnogi reći da je biti mama u ovim godinama velik izazov to ne bi trebalo da vas spriječi u ostvarivanju najljepše uloge. Žene koje postaju majke poslije 40 godine su dosta mudrije i zrelije, te samim time su više sigurnije u svim majčinskim zadaćama.

Također, pretpostavlja se da ste u ovim godinama financijski stabilijniji i ostvareni u poslovnoj karijeri.Zanimljiv podatak je da su istraživanja pokazala da starije mama manje viču na svoju djecu.

Ukoliko želite zatrudniti poslije 40 godine budite uvijek pozitivni i nemojte odustajati. Podrška porodice i partnera zasigurno će biti od velike pomoći. Najbitnije je da ne zapostavite sebe i svoje zdravlje, te u ovaj proces uđite opušteno i pozitivno.

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima