back to top

ZDRAVA VAGINA 8 pravila o donjem vešu

Pravila o donjem vešu koji utiče na vaše zdravlje i zdravu vaginu

Da li ikada pomislite u sebi: „Da li moj donji veš škodi zdravlju moje vagine?“ Da li ste znali da postoje određene tkanine koje su za vas zdravije ili da je nekad bolje ne nositi donji veš i da postoji rok trajanja za donji veš?

Ova neizgovorena pravila o donjem vešu mogu uticati na zdravlje vagine!

Iskopali smo nekoliko istraživanja o higijeni donjeg veša i razgovarali sa ginekolozima kako bismo sakupili osam pravila o donjem vešu kojih se treba držati.

1. Birajte prirodne tkanine – tj. pamuk


Možda ste ovo već čuli, ali vrijedi ponoviti: pamuk je najbolja tkanina za donji veš. Vulva je vrlo osjetljivo i nježno područje, slično usnama na vašem licu i zahtjeva nježan tretman. A najjednostavnija, nježna tkanina koja dodiruje vašu kožu je baš pamuk. Pamuk je takođe prozračan i upijajući, što može pomoći u spriječavanju gljivičnih infekcija. Budući da je zdravo imati vaginalni iscjedak – sličan vlagi koju uvijek imate u ustima – želite da vaše donje rublje lagano upija višak vlage. Sintetički materijali poput najlona i spandeksa ne dozvoljavaju vagini da diše. Umjesto toga, oni zadržavaju toplotu i vlagu, stvarajući savršeno leglo za gljivične infekcije.

2. Mijenjajte donji veš svaki dan, čak i više puta dnevno ako želite!

Odnosno ako se osjećate nelagodno zbog nakupljanja vaginalnog sekreta. To je dosta bolja navika nego nošenje dnevnih uložaka. Pamučno rublje će riješiti ovaj problem i u redu je da ga mijenjate više od jednom dnevno.

3. Noću spavajte bez donjeg veša da biste omogućili vulvi da se oslobodi suvišne vlage

Za one koji imaju zdravu vaginu, ok je spavati i sa i bez donjeg veša. Za one koji imaju česte gnjivične infekcije, dobro je da odlaze na spavanje bez gaćica. Tako se omogućava vagini da diše preko noći i sprečava stvaranje vlage ili stvaranje okruženja pogodnog za nastanak i razmnožavanje bakterija. Područje vulve trebalo da bude izloženo vazduhu, baš kao i bilo koje drugo mjesto vašeg tijela. Ako vam se zaista ne sviđa osjećaj golotinje, nosite široki donji dio pidžame. Samo zapamtite, ako ovaj donji dio pidžame treba da mijenjate svaki dan.

4. Kada vježbate nosite dobro prijanjajuće donje rublje koje upija vlagu


Postoje čak šorcevi i helanke koje u sebi sadrže donji veš, i u tom slučaju ne morate nositi gaćice. Ova sportska oprema obično se pravi od visokotehnološkog poliestera, koji je lagan i gladak.

5. Tange nisu loše za zdravlje vagine

Uvijek se pretpostavljalo da tange ne mogu biti dobre za zdravlje vaše vagine. Međutim, studije nisu pronašle dokaze da tange uzrokuju gljivični vaginitis, bakterijsku vaginozu ili infekcije urinarnog trakta – tri glavna problema sa kojima se žene suočavaju. Istraživanja pokazuju da donje rublje nema uticaja na pH, mikroklimu kože ili aerobnu mikrofloru. Ne postoje dokazi koji potkrepljuju pretpostavku da tange mogu da izazovu bilo kakve vaginalne i urinarne probleme. Probleme stvaraju seksualno ponašanje i način higijene. Vaginalno ispiranje povećava šansu sa bakterijsku vaginozu.

6. Operite donje rublje u hipoalergenom deterdžentu

Sa svim vrstama donjeg rublja treba postupati nježnije nego sa ostatkom garderobe, a ne samo sa čipkastim vešom. Preporučuje se da se donji veš pere nježnim, hipoalergenim deterdžentom, jer jače hemikalije mogu dovesti do iritacije, svraba, alergijskih reakcija vulve. Nakon pranja, sušite donji veš u sušilici na manjoj temperaturi 30 minuta.

Ako vam je neko u kući bolestan, ne miješajte njihovo rublje sa svojim. Ne perite prljavo donje rublje sa čistim donjim rubljem ili pantalonama ako imate bakterijsku vaginozu. Perite donje rublje odvojeno od odeće kontaminirane drugim tjelesnim tečnostima. Očistite veš mašinu tako što ćete sipati pola šolje izbjeljivača i uključiti program pranja sa vrućom vodom.

7. Zamijenite donji veš svake godine


Ovo možda zvuči malo pretjerano, posebno za nešto što se tako redovno pere. Ali čak i čisto donje rublje može sadržati do 10.000 živih bakterija. To je zato što se u vodi veš mašine nalaze bakterije – oko milion bakterija u samo 2 kašike vode! Dalje, oko 83 posto „čistog“ donjeg rublja sadrži do 10 000 bakterija. Pored bakterija, postoji mogućnost da vaše donje rublje sadrži fekalije. „U prosječnom paru donjeg rublja ima oko jednu desetinu grama kake. Bacanje donjeg veša svake godine nije ekološki prihvatljiva opcija, ali ako imate često bakterijski vaginitis vjerovatno je dobra ideja da mijenjate donje rublje jednom godišnje i da čistite fioke svakih par mjeseci. Sušenje donjeg veša u sušilici i peglanje može da smanji na minimum nove bakterije koje su se pokupile tokom pranja.

8. Stil donjeg rublja može uticati na raspoloženje

Iako se ne vidi, donje rublje zapravo može igrati ulogu u tome kako se osjećate. U jednom istraživanju 25 posto žena izjavilo je da na njihovo raspoloženje utiče „neprivlačno“ ili neprikladno donje rublje. Takođe su otkrili da se gotovo polovina anketiranih žena (47 posto) osjećala seksi ili samopouzdanije kada su nosile poseban par donjeg rublja.

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima