Koji su znaci plodnosti kod žena? Upoznajte 5 najčešćih znakova!

Za vrijeme ovulacije žene imaju najviše šanse da zatrudne

Znaci plodnosti kod žena mogu biti varirati jer sve zavisi od toga da li imate redovne menstruacije, genetike i drugih zdravstvenih poteškoća.

Mnoge žene žele da se ostvare u ulozi majke, kao o muškarci u ulozi oca. Kada se odluče za takav korak veoma važno je biti upoznat o svim znakovima ovulacije i plodnosti. Posebno kada su žene u pitanju jer tokom ovulacije i plodnih dana je najveća šansa da zatrudne.

Naravno, ako nakon nekog vremena ne uspijevate zatrudniti onda je prvi korak odlazak ginekologu. Uz pomoć pretraga tačno ćete znati u kojem smjeru da idete.

Ako želite ostati u drugom stanju važno je da budete upoznati o znacima plodnosti kod žena.

Pratiti kada su vam plodni dani je neophodan korak u ovom slučaju. Danas, najbolje je da instalirate jednu od mnogobrojnih aplikacija za praćenje ciklusa i ovulacije.

Aplikacije će vas obavještavati kada su vaši plodni dani ili kada trebate dobiti mjesečnicu. Čak i ako ne pokušavate zatrudniti ovo je odličan način da bolje pratite ciklus.

Prije nego što počnemo sa listom najučestalijih znakova plodnosti važno je reči šta je zapravo ovulacija.

Ovulacija je oslobađanje jajašca iz vašeg jajnika u vaš jajovod. Obično se događa oko 13-15 dana prije početka svake menstruacije.

Kao i vaša menstruacija, vrijeme ovulacije može varirati od ciklusa do ciklusa, a možda ćete imati neobičan ciklus u kojem uopće nemate ovulaciju.

znaci plodnosti kod zena

Kada žena ovulira ?

U prosjeku, žena s redovnim mjesečnicama ovulira između 11. i 21. dana ciklusa. Prvi dan je dan kada dobijete menstruaciju. To znači da će najplodniji dani žene biti negdje između 8. dana i 21. dana.

Ako su vam ciklusi kraći, veća je vjerojatnost da ćete ovulirati bliže 11. danu. Ako imate duže menstrualne cikluse, ovulacija se može dogoditi bliže 21. danu.

Pratite ovulaciju uz pomoć testa

Uz pomoć testa za ovulaciju možete znati kada tačno ovulirate i kada je idealno vrijeme za trudnoću. Test za ovluaciju funkcinira na isti način kao test za trudnoću.

Kada je testna linija tamnija od kontrolne, test se smatra pozitivnim, što ukazuje da ćete vjerojatno ovulirati.  Dakle, tada su najveće šanse da ostanete u drugom stanju.

znaci plodnosti kod zena
Ovulacija se može pratiti i uz pomoć testa

Znaci ovulacije

Ovulacija ima određene simpotme koji se mogu razlikovati od žene do žene. Najčešći znak da ovulirate je iscjedak. Vaša cervikalna sluz postaje jasnija i tanja skliske konzistencije poput bjelanjaka.

Drugi simptom je temperatura.

Razine vaših hormona mijenjaju se tokom menstrualnog ciklusa. Za vrijeme prve polovine, vaši jajnici ispuštaju hormon estrogen.

 Kada vam razina estrogena postane dovoljno visoka, vaš jajnik oslobađa jaje. Tada vaše tijelo počinje proizvoditi progesteron, još jedan hormon. Zbog toga vam tjelesna temperatura lagano raste.

Vaša bazalna temperatura ili temperatura u mirovanju lagano pada, a zatim ponovno raste. Možete koristiti poseban termometar za provjeru temperature svako jutro prije nego što ustanete iz kreveta. Najplodniji ste 2 ili 3 dana prije porasta temperature.

Tokom ovulacije možete uočiti nadutost, osjetljive grudi, bol u trbuhu ili grčeve. No, ovo uvijek ne znači da ovulirate. Stoga, kako biste bili sigurni provjerite vaš kalendar ili uradite test za ovulaciju.

Bol za vrijeme ovulacije

Jeste li ikada primijetili oštru bol u donjem dijelu trbuha koja se pojavljuje nasumično? Ako se ta bol javi sredinom ciklusa, možda imate ovulacijsku bol.

Neke žene se susreću sa bolom tokom ovulacije svaki mjesec. Istraživanje je pokazalo da se bol u sredini ciklusa (također poznat kao mittelschmerz, njemački za “srednja bol”) javlja neposredno prije ovulacije, što bi bilo kada ste najplodniji.

Za većinu je ovulacijska bol privremena oštra bol u donjem dijelu trbuha. Međutim, drugi osjećaju bol dovoljno jaku da ih sprječava u spolnom odnosu tokom najplodnijeg razdoblja.

znaci plodnosti kod zena

Povećan libido

Povećan libido je još jedan znakova plodnosti tj. ovulacije kod žena.

Priroda tačno zna kako vas navesti na seks u idealno vrijeme za začeće. Želja za seksom se povećava neposredno prije ovulacije. Ne samo da joj raste želja za seksom, već i izgleda seksipilnije.

Ovo je jednostavan način određivanja vremena seksa za trudnoću. Naravno, ovulacija nije jedina stvar koja može povećati vaš libido. Također, ako ste anksiozni, pod stresom ili depresivni, možda nećete primijetiti ili imati povećanje seksualne želje, čak i neposredno prije ovulacije.

koji su znaci plodnosti kod žena? upoznajte 5 najčešćih znakova!

Da li se može odrediti dan ovulacije ?

Može li vam neki od ranije navedenih znakova ovulacije dati tačan datum ovulacije?

Sve dok imate spolni odnos svaki dan ili svaki drugi dan unutar tri do četiri dana od mogućeg datuma ovulacije, imat ćete spolni odnos u pravo vrijeme za začeće. Zapravo, istraživanje je otkrilo da možda nećete moći čak ni znati tačan dan ovulacije.

Ultrazvuk se može koristiti za određivanje kada je došlo do ovulacije. Liječnici su usporedili rezultate ultrazvuka s uobičajenim metodama praćenja ovulacije. Otkrili su da grafikon bazalne tjelesne temperature tačno predviđa točan dan ovulacije samo u 43% vremena.

Testovi namijenjeni za predviđanje ovulacije, koji otkrivaju porast LH hormona koji se javlja prije ovulacije, mogu biti tačni samo kod 60 % slučajeva.

Sve su ovo dobre vijesti. To znači da se ne morate opterećivati spolnim odnosom tačno na dan prije ovulacije kako biste zatrudnjeli.

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima