4 Najbolja načina Kako podstaći ovulaciju

Saznajte šta je zapravo plodni prozor kod žene

Postoje razni načini kako podstaći ovulaciju. Danas mnogi parovi imaju problema sa žačećem. Previše stresa, zdravstveni problemi, genetika sve ima uticaja plod.

Od prirodnih, tradicionalnih načina pa sve do odlaska liječniku. Smatra se ako  imate redovne spole odnose bez zaštite da bi u godinu dana trebali ostati u drugom stanju.

No, to uvijek nije slučaj. U slučaju da već neko vrijeme ne možete ostati u drugom stanju preporučujemo vam odlazak liječniku.

Tako ćete najbolje znati koji je idući korak kada je u pitanju začeće. Cjelokupan proces je  umarajući i stresan. Stoga, u tom periodu najbolje je da imate partnerovu podršku i međusobno razumijevanje.

Stres, posebno u ovakvim situacijama, neće biti od pomoći. Dobro okruženje je svakako poželjno kada pokušavate ostati trudni.

Prije nego što krenemo sa najpopularnijim načinima kako podstaći ovulaciju bitno je napomenuti da nismo svi isti. Stoga, naše tijelo neće isto odreagovati na određeni lijek, hranu. Upravo je zato važno da se po ovom pitanju prije poduzimanja bilo kakvih mjera obratite sa liječnikom.

Bez obzira na ishod imajte na umu da živimo u 21. stoljeću. Tehnologija ali i medicina je uveliko napredovala i napreduje. Pored prirodnog načina začeća uvijek postoje opcije poput vantjelesne oplodnje koja se više puta pokazala učinkovitom.

kako podstaci ovulaciju

Sve o ovluaciji što trebate znati

Ovulacija je oslobađanje jajašca iz vašeg jajnika u vaš jajovod. Obično se događa oko 13-15 dana prije početka svake menstruacije.

Kao i vaša menstruacija, vrijeme ovulacije može varirati od ciklusa do ciklusa, a možda ćete imati neobičan ciklus u kojem uopće nemate ovulaciju.

Trudnoća je tehnički moguća samo ako imate spolni odnos tokom pet dana prije ovulacije ili na dan ovulacije.

Najplodniji dani su tri dana koja prethode i uključujući ovulaciju. Seks u tom razdoblju daje vam najbolje šanse da zatrudnite.

Riječ je o ‘plodnom prozoru’ tj.  danima u menstrualnom ciklusu kada je trudnoća moguća. ‘Plodni prozor’ ovisi o dužini menstrualnog ciklusa, koji se razlikuje među ženama.

‘Plodni prozor’ ili Fertilni prozor je dan kada se jajna stanica oslobodi iz jajnika (ovulacija) i pet dana prije toga.

Do 12-24 sata nakon ovulacije, žena više ne može zatrudnjeti tokom tog menstrualnog ciklusa jer jajna stanica više nije u jajovodu.

Gotovo da nema šanse da zatrudnite ako imate spolni odnos prije ili nakon plodnog razdoblja (ali ako ne pokušavate zatrudnjeti, nemojte se oslanjati na ovu činjenicu.

Simtpomi ovulacije

Ovulacija može uzrokovati određene promjene u vaginalnom iscjetku i stvaranju sluzi u vratu maternice.

On je često prozirani rastezljiv, te nekada podsjeća na sirov bjelnjak.

Tokom ovulacije moguće je i blago krvarenje ( spotting), osjetljive grudi, pojačan libido, bol u jajnicima koja izaziva nelagodu ili bol na jednoj strani stomaka.

kako podstaci ovulaciju
Bol u stomaku ili u jajnicima su jedni od simptoma ovulacije.

Pratite vaš ciklus i plodne dane

Pratiti menstrualni ciklus bi trebala svaka žena. Danas vrlo lako možete pratiti menstrualni ciklus i kada ovulirate uz pomoć aplikacije na pametnom telefonu.

Na taj način imat ćete bolji uvid da li su vam je menstruacija redovna, kada su plodni dani – što je najvažnije kada želite da zatrudnite.

Također, kada redovno upisujete i pratite menstrualni ciklus možete bolje upoznati i vaš hormonalni ritam.

Postoji osam najčešćih razloga zašto menstruacija može kasniti. Stoga, prije nego što pomislite na trudnoću dobro provjerite sve ostale mogućnosti.

 

Ograničite kofein i alkohol

Podstaći ovulaciju možete postići ako počente paziti koliko dnevno unosite kofeina. Također, poželjno je da konzumiranje alkohola ograničite.

Zbog toga što je estrogen na svom apsolutnom vrhuncu, što znači da vaša jetra treba svu podršku da bi se pravilno detoksirala. U ovome pomaže cvekla i ostala hrana koja sadrži sumpor.

Ako vam je jetra preopterećena, ona izbacuje estrogen natrag u vaš krvotok, što može dovesti do dominacije estrogena, ključne komponente neplodnosti.

Zdravstvene organizacije u Sjedinjenim Državama i Evropi ističu da žena koja ima oko 200 mg kofeina (manje od dvije šolje kafe) neće utjecati na njezinu bebu.

No, studija sprovedena u 2020. godini, objavljena u BMJ Evidence Based Medicine, pokazala je  da nije postojala sigurna razina konzumacije kofeina za trudnice ili za one koji pokušavaju zatrudnjeti.

Ukoliko želite podstaći ovulaciju onda bi trebali prestati s konzumiranjem alkohola. Posebno ako žena  prestane koristiti kontracepciju jer želi zatrudnjeti.

Uz to, istraživanje iz 2019. na 1708 žena tokom petogodišnjeg razdoblja nije pronašlo vezu između redovite konzumacije alkohola i prekomjernog opijanja i plodnosti, prema studiji objavljenoj u časopisu Human Reproduction.

kako podstaci ovulaciju

S druge strane studija sprovedena u SAD-u došla je do rezultata da većina žena konzumira alkohol prije nego što sazna da je trudna.

Ipak je važno naglasiti da konzumiranje alkohola u umjerenim (jedno do dva pića dnevno) ili teškim (više od dva pića dnevno) razinama može otežati ženi da ostane trudna.

Pazite na težinu

Težina žene također može utjecati na šanse za začeće. Prekomjerna ili manja težina može smanjiti te izglede.

Istraživanja su pokazala da ženi s prekomjernom tjelesnom težinom može trebati dvostruko duže da zatrudni od žene čiji se indeks tjelesne mase (BMI) smatra normalnom težinom.

Kod žena koje ima manju tjelesnu težinu moglo bi također potrajati četiri puta duže da zatrudni.

kako podstaci ovulaciju

Koju hranu jesti tokom ovulacije ?

Hrana ima veliki učinak na plodnost, posebno tokom ovulacije. Budući da je vaš estrogen na vrhuncu tokom ovulacije, poželjno je jesti hranu koja će podržati detoksikaciju jetre od potencijalno štetnog viška estrogena. 

Povrće poput prokelja, kelja, kupusa, repe, cvjetače i brokule sjajan je izbor ako želite povećati šanse za drugo stanje.

Lagane, ali hranjive opcije koje su bogate vitaminima i mineralima kao što su kvinoja, smeđa riža, lisnato zelje, bobičasto voće, riba također su izvrsna hrana za  ovaj period.

Poželjno je da izbjegavajte tešku hranu, jer se zbog nje često možete osjećati da nemate apetita i važno je da  i dalje jedete redovno kako biste održali ravnotežu šećera u krvi.

U trudnoći postoji šansa za razvojem gestacijskog dijabetisa. Zbog toga na vrijeme regulišite nivo šećera u krvi.

Prije nego što porobate sve navedene opcije najvažniji korak je odlazak ginekologu. Savjet stručnog lica u ovakvim situacijama je najpoželjniji i najvjerodostojniji.

Ipak, još jednom ponavljamo da nismo svi isti i naša tijela savim različito reaguju na određene stvari. Posebno kada je riječ o trudnoći i začeću.

Ovo je iscrpan period, posebno ako pokušavate već neko vrijeme da zatrudnite. No, bez obzira na ishod podrška partnera, porodice i okruženje ispunjeno ljubavi je najbolje i najsigurnije za svaku ženu koja želi da ostane trudna.

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima