back to top

Kako stres utiče na tijelo i um

Kako stres utiče na tijelo i um? Stres utiče na sve, od vaše probave, imunološke funkcije, spoznaje i raspoloženja.

Najjednostavnije rečeno, stres je odgovor vašeg tijela na promjene koje se događaju u vašem okruženju i koje se smatraju “nesigurnima”. Donosimo pregled situacija kako stres utiče na organizam.

Svi doživljavaju stres, ali ne bave se svi tim problemom na isti način. Dobra vijest je da imate moć učinkovitog upravljanja stresom tako da se vaš svijet ne osjeća kao da se raspada svaki put kad vas pogodi neki novi izazov.

Kako stres utiče na tijelo i um

Unatoč popularnom mišljenju, um i tijelo nisu dvije odvojene cjeline. Vaše fizičko stanje tijela utiče na vaše osjećaje i obrnuto. Kao što možete zamisliti, ako postoji disharmonija u tijelu, bit će i disharmonije u umu, što će onda utiecati na vašu razinu stresa.

Oslabljeni imunološki sistem

Ako nemate jak imunološki sistem, vaše se tijelo neće moći boriti protiv bolesti i virusa.

kako stres utice na tijelo i um

COVID-19 nas je naučio koliko je važno brinuti se o imunitetu. Ako želite održati snažan imunološki sistem, dobro se naspavajte, redovno vježbajte, jedite zdravu hranu, uzimajte dodatke za jačanje imuniteta i posvetite se praksama opuštanja. Tako ćete uvježbati imunološki sistem da radi umjesto vas, a ne protiv vas.

Problemi s crijevima

Postoji snažna korelacija između probavnog zdravlja i stresa. Crijeva i mozak neprestano komuniciraju i međusobno šalju signale.

Neuravnoteženi rad crijeva može slati signale u mozak, baš kao što neuravnoteženi rad mozga može slati signale u crijeva. Stoga čovjekovi bolovi u trbuhu mogu biti uzrok ili proizvod tjeskobe, stresa ili depresije.

Dakle, sljedeći put kad vas neobjašnjivo zaboli trbuh, krivica bi mogla biti vaša razina stresa. Izbjegavajte hranu koja može iritirati vaš želudac i pogoršati simptome stresa, poput rafiniranog šećera i pržene hrane.

Depresija

Stres je normalan odgovor na pozitivna i negativna životna iskustva. Međutim, ako imate dugoročnih problema sa suočavanjem sa stresom, možete se izlagati riziku od razvoja depresije.

Trajni ili hronični stres dovodi do povišenih hormona poput kortizola i smanjenog serotonina i drugih neurotransmitera u mozgu, uključujući dopamin.

Ovaj toksični spiralni učinak uzrokuje kod mnogih ljudi simptome depresije, poput umora, tjeskobe, gubitka apetita ili u težim slučajevima samoubilačkih misli.

Ne dopustite da vam stres upravlja životom

Ako se bojite, u redu je. Ti si čovjek. Dopustite sebi da sve osjetite, ali nemojte se izgubiti u neredu. Duboko udahnite i vjerujte da je vaša snaga veća od svake borbe

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima