back to top

Kako Sex Utiče Na Mozak

Mozak je najveći i najvažniji spolni organ?!

 Iako mnogi ne povezuju mozak i sex, on je u suštini glavni izvor svih zadovoljstava i uzbuđenja.

Bez mozga ne možemo obavljati svakodnevne aktivnosti. Pa čak i kada su seksualne aktivnosti u pitanju. Sprovedena su brojna istraživanja kako sex utiče na mozak. Više puta je uspostavljeno da je on ima glavnu ulogu i da od njega zavisi vaša razina uzbuđenosti i kako doživljavate osobu s kojom vodite ljubav.

Veza između mozga i tijela je jedna od najjačih kada je u pitanju ljudski organizam. On šalje reakcije i informacije tijelu, a zatim tijelo mozgu šalje povratne informacije. Povezanost tijela i mozga utječe na seksualnu uzubuđenost.

Zbog toga je on čest uzrok problema sa erekcijom kod muškaraca. Pogotovo ako ste u stresnom periodu života ne očekujte preveliku uzbuđenost jer mozak sve osjeti.

 Emotivni dio mozga – Limbički sistem

Limbički sistem je dio mozga koji je odgovoran za sve emocije, motivaciju, nivoe uzbuđenja i sva ostala ljudska osjećanja. Ovaj dio mozga je najviše odgovoran za fizičke nagone i elemente emocionalne obrade koji se aktiviraju tokom sexa.

Ostali dijelovi moždane kore koji upravljaju višim rezoniranjem se isključuju. Zbog toga sam seksualni čin najviše pokreću instinkt i osjećaji nego racionalna misao.

Zbog sexa mozak ispušta mnogo hemikalija koje kasnije utječu i na raspoloženje. Za vrijeme sexa mozak ispušta neurohemikaliju dopamin koji potiče osjećaj zadovoljstva, sreće, želje i euforije.

On je ključni dio mozga koji se oslobađa u istom dijelu kada ljudi konzumiraju određenu hranu ili piće. Dopamin znatno uzrokuje na ljudsku emociju i raspoloženje.

Zbog toga što mozak dopamin ispušta onda kada radite nešto što volite i što vas ispunjava. Sex utječe na mozak da oslobodi više određenih neurohemikalija poput dopamina.

kako sex utiče na mozak

Orgazam i mozak

kako sex utiče na mozak

Mozak utječe i na orgazam. Za vrijeme sexa mozak oslobađa oksitocin koji se povećava sa uzbuđenjem i orgazmom. Neka istraživanja ukazuju da je oksitocin razlog zašto su žene emotivnije i emocionalnije povezane nakon orgazma. 

No, to još nije upotpunosti dokazano. Jedno je sigurno da oksitocin nakon što se oslobodi za vrijeme sexa ima djelovanje ublažavanja boli. To je vjerovatno razlog što su nekada seksualni užitak i bol povezani.

Osim što oksitocin povećava zadovoljstvo on opuštajuće djeluje. Zbog toga može djelovati oslobađajuće za sve osobe koje su pod stresom.

Vaš mozak oslobađa serotonin

Serotonin pomaže u regulaciji raspoloženja i spavanja. Kada ga nema u dovoljnim količinama možemo se osjećati depresivno. Budući da se serotonin povećava tokom seksa, to može dovesti do osjećaja sreće i mira.

Još jedna istraživanja pokazuju, u zdravim uvjetima, da seks može potaknuti vaše raspoloženje, smanjiti stres i možda kao posljedicu poboljšati pamćenje. Zbog toga će neki reći da je bolji sex ujutro ako želite da osjetite pozitivne zdravstvene učinke.  

Sve promjene i neurohemikalije koje se ispuste za vrijeme sexa imaju pozitivan učinak na mozak i raspoloženje čovjeka. Nekada nedostatak seksualnih aktivnost može urzokovati stres, neraspoloženje i nesanicu.

kako sex utiče na mozak
Sex može spriječiti nesanicu.

Sex može uzrokovati loše raspoloženje

Prethodno smo naveli da sex utječe na pozitivne promjene u našem tijelu. No, on isto tako može uzrokovati i loše raspoloženje. Može li nas seks također natjerati da se osjećamo loše?

Ovo je stanje poznato kao postkoitalna disforija, a njegovi su uzroci još uvijek su nepoznati. Jedno istraživanje provedeno 2010. intervjuiralo je 222 studentice kako bi bolje razumjele njegove učinke.

Od tih sudionika 32,9 % izjavilo je da su nakon seksa iskusili negativna raspoloženja. Nakon orgazma, mozak oslobađa neurohemijski prolaktin i ispušta dopamin. Zbog toga prolaktin utječe na promjenu raspoloženja.

Tada su znanstvenici primijetili da bi doživotna prevalencija ovog stanja mogla biti sve do prošlih traumatičnih događaja. Međutim, u većini slučajeva njezini su uzroci ostali nejasni i biološka predispozicija nije se mogla eliminirati.

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima