Uticaj Orgazma Na Zdravlje

Postoji više od 7 benefita orgazma na zdravlje

Mnoge studije su pokazale da orgazam donosi više od samo zadovoljstva. Orgazam pozitivno utječe i na naše zdravlje. Od manjeg stresa pa sve do jačeg imuniteta uticaj orgazma na zdravlje je zaista velik.

On ne donosi samo osjećaj sreće i veću povezanost sa vašim partnerom. Već u ranijim istraživanjima dokazano je da jači impakt ima na čovjekovo zdravlje mentalno i tjelesno.

Seks krije brojne pozitivne stvari za pojedinca koje nekada nismo ni svjesni. Dobro mentalno zdravlje, manjak stresa, zadovoljstvo je samo jedna od stvari na koje sex utiče na mozak.

Osim mentalnog zdravlja, sex i orgazam dobro utječu na zdravlje. Orgazam povećava imunooški sistem koji je veoma bitan za očuvanje našeg zdravlja.

Seks je jedan od  najboljih načina za sprečavanje prehlade. Istraživanja su pokazala da je jedna od najvećih zdravstvenih dobrobiti orgazma to što jača vaš imunološki sistem. Studija studenata na američkim fakultetima pokazala je da oni koji su imali spolne odnose jednom ili dva puta sedmično imaju razinu imunoglobulina 30 posto višu od onih koji nisu imali odnose.

Gubite višak kilograma

Da li ste znali da orgazam pomaže u mršavljenju? Čak i doktori spominju koliko seks utječe na vaše kilograme i mnogi kažu da je to trening srednjeg inteziteta s obzirom na broj izgubljenih kalorija.

Muškarci u prosjeku izgube 101 kaloriju, a s druge strane žene izgube nešto manje oko 69 kalorija. Jačina i izgubljene kalorije bile su veće od hodanja, ali niži od trčanja. Zbog toga je seks poput vježbe srednjeg inteziteta.

uticaj orgazma na zdravlje

Također je dokazano da svaki put kada imamo spolni odnos to se računa kao 150 minuta sedmičnog treninga koji se inače preporučuje.

  Kako znati da je muškarac zaljubljen u vas? 5 najboljih znakova

Zanimljivo je da osobe koje prakticiraju česte spolne odnose imaju manji obim kukova i bokova.

Prag boli je veći

Jedan od uticaja orgazma na zdravlje je da on povećava vaš prag boli. Vaša osjetljivost na bol će biti manja. Ovo je povezano sa menstrualnim bolovima s kojima se svaka žena jednom mjesečno bori.

Istraživanje je pokazalo da oslobađanje endorfina i kortikosteroida može pomoći u borbi protiv boli, pa bi orgazam mogao biti odličan za menstrualne i druge bolove. Isto vrijedi i za muškarce, bez obzira na to imate li glavobolju ili bolove u mišićima, dokazano je da orgazam povećava vaš prag boli.

Dakle, izvrsne vijesti za sve koji ne podnose bol ili imaju veoma nisku toleranciju.

Jedno zanimljivo istraživanje je također pokazalo da žene koje jedu prehranu bogatu začinjenom hranom nemaju uvijek koristi od blokiranja boli jer kapsaicin koji se nalazi u čili papričici sprječava njegovu pojavu. Stoga, ukoliko želite bolju toleranciju na bol izbjegavajte previše začinjenu hranu.

Orgazam i menstrualni ciklus

Spomenuli smo da orgazam ublažava menstrualne bolove ali postoji još jedna pozitivna stvar na koju on utječe. Redovan seks rezultirat će redovniju menstruaciju.

Mnoge žene se bore s neredovnim mjesečnicama, ali malo ko zna da bi redovan seks mogao biti koristan. Istraživanje je pokazalo da žene koje imaju spolne odnose barem jednom sedmično imaju redovinije cikluse od žena koje rijetko ili nikad nemaju spolne odnose.

Dodatni benefit orgazma na menstruaciju je taj da ublažava grčeve i bol za vrijeme ciklusa.

uticaj orgazma na zdravlje
Orgazam smanjuje pojavu menstrualnih bolova

Orgazam i duži životni vijek

Zvuči kao nestvarno ali orgazam je poput magičnog eliksira za duži život. Već je dokazano da osobe koje su imale česte odnose i orgazam njihov životni vijek je postao duži.

  Kako Žene Pokazuju Zainteresiranost

Studija je provedena u Južnom Walesu trajala je 10 godina gdje su ispitivali vezu između učestalosti orgazma i smrtnosti među srednjovječnim muškarcima. Oni su uz učestalost orgazama pitani i o njihovom fizičkom zdravlju.

Tokom desetogodišnjeg praćenja otkrili su da oni koji su imali dva ili više orgazama sedmično imaju 50 posto niži rizik smrtnosti od onih koji su imali rjeđe orgazme. Ovo je također dobra korist od orgazma za žene. Studije koje su od tada uslijedile pokazale su pozitivnu povezanost između spolnog odnosa i dugovječnosti žena.

uticaj orgazma na zdravlje

Dobro raspoloženje i čvrst san

Ovo je jedan od najboljih utjecaja orgazma na zdravlje. Nakon odnosa sa partnerom razne studije su pokazale da je san dosta kvalitetniji i duži. Osobe koje su patile od nesanice ili bile pod stresom orgazam je riješio njihov problem.

Oslobađanje dopamina i oksitocina nakon orgazma može pomoći u poticanju osjećaja bliskosti, kao i odmora, mira, raspoloženja i dobrog sna.

 Benefiti seksa na mentalno i tjelesno zdravlje su više puta dokazani i zbog toga je ovo najbolji način da čovjek bude naspavan i dobro raspoložen.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Una
Unahttps://diva.ba
Una je prava dušica. Voli modu, pazi na zdravlje. Često piše o zdravoj ishrani i sportskom načinu života. Prati edukativne, zanimljive i zabavne teme.

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima