back to top

Bljucanje kod beba

Bljucanje kod beba, ponekad se naziva fiziološkim ili nekomplikovanim refluksom, je uobičajeno kod beba i obično je (ali ne uvijek) normalno.

Većina malih beba bljuca povremeno, pošto je njihov probavni sistem nezreo, što olakšava da se sadržaj želuca vraća u jednjak (cijev koja spaja usta i želudac).

Bebe često bljucaju kad prebrzo pojedu previše mlijeka. Ovo se može desiti kad beba sisa brzo i pohlepno, ili kad su majčine dojke prepunjene.

Količina koja se izbaci najčešće izgleda mnogo veća nego što realno jeste. Ako se djetetu lako odvlači pažnja tokom podoja (vuče dojku i razgleda okolo) ili je nervozno na dojci, ono može tokom podoja progutati i zrak, pa će tad bljucati češće.

Neke bebe bljucaju češće dok im rastu zubi, počinju puzati ili počinju sa uvođenjem krute hrane.

prvi dani sa bebom u kuci koju boju očiju će imati moja beba
Većina beba bljuca i to nije razlog za pretjeranu paniku

Nekoliko statističkih podataka (za sve bebe, ne samo dojene)

  • Bljucanje se dešava najčešće odmah nakon hranjenja, ali se može javiti i 1-2 stata nakon hranjenja.
  • Bljucanje doseže svoj vrhunac obično između 2. i 4 . mjeseca.
  • Mnoge bebe prerastu bljucanje do 7.-8. mjeseca.
  • Većina beba prestane bljucati do 12 mjeseci starosti.

Ako je vaša beba „sretni bljucač“ – dobro dobija na težini, bljuca bez neugode i većinom je zadovoljna – bljucanje je društveni i problem pranja veša, prije nego medicinski problem.

Neki od razloga za pretjerano bljucanje kod beba

Prevelika proizvodnja mlijeka i veoma jak refleks otpuštanja mlijeka mogu uzrokovati simptome slične refluksu, i mogu se riješiti jednostavnim mjerama.

Osjetljivost na hranu može uzrokovati pretjerano bljucanje. Najčešći uzročnik su proizvodi od kravljeg mlijeka (u bebinoj ili majčinoj ishrani).

Još neke stvari koje trebate provjeriti je da li beba dobija još nešto osim majčinog mlijeka – formula, kruta hrana (uključujući žitarice), vitamine (fluor, željezo, itd.), lijekove, biljne preparate? Da li majka uzima lijekove, biljne preparate, vitamine, željezo itd?

Bebe sa gastroezofagealnim refluksom (GER) obično jako bljucaju (pogledaj niže).

Iako rijetko kod dojenih beba, uobičajeno povraćanje u mlazu kod novorođenčadi može biti znak stenoze pilori, probavnog problema koji zahtjeva operaciju.

Ovo stanje se javlja četiri puta češće kod dječaka, a simptomi se pojave između 3. i 5. sedmice života. Novorođenčad koja povraćaju u mlazu bar jednom dnevno trebaju se pregledati od strane specijaliste.

Moja starija beba je upravo počela više da bljuca – šta se dešava? Neke starije bebe će početi više da bljucaju nakon perioda sa rijetkim ili potpuno bez bljucanja.

Nije neobično čuti ovako nešto oko 6. mjeseca bebinog života, mada se to dešava i u drugom uzrastu. Ako je bljucanje veoma često (naročito ako beba ne izgleda dobro), treba razmotriti mogućnost probavne bolesti.

bljucanje kod beba
DES

Ako se beba ne čini bolesna, ovo su neki mogući uzroci

Nije vjerovatno da je beba iznenada razvila osjetljivost na nešto u vašem mlijeku, osim ako postoji nešto zaista potpuno novo u vašoj prehrani što ste pojeli u velikoj količini i nedavno.

Bilo kakva hrana koju beba jede je vjerovatnije uzrok pojačanog bljucanja, nego ono što jede majka.

Da li je beba počela jesti krutu hranu nedavno ili probala novu hranu? Da li vi ili beba uzimate lijekove? Da li ste vi ili vaša beba počeli uzimati vitamine ili promijenili vitamine koje uzimate?

Da li je beba nervoznija nego inače i/ili plače više u zadnje vrijeme? Ako je to slučaj, vjerovatno proguta više zraka, što može uzrokovati da više bljuca.

Bljucanje može biti uzrokovano rastom zuba. Kad im rastu zubi, bebe više sline, pa gutaju veću količinu pljuvačke – to može uzrokovati pojačano bljucanje.

Prehlada ili alergije mogu uzrokovati da dijete guta dosta šlajma pa zbog tog pojačano bljuca. Beba se možda našla u skoku u razvoju i guta više zraka tokom podoja, naročito ako jede halapljivo.

Ako su sklone prevelikoj proizvodnji mlijeka ili jakom otpuštanju mlijeka, neke majke primijete ponavljanje simptoma (uključujući i pojačano bljucanje) nakon skokova u razvoju.

U osnovi, međutim, ako je vaša beba zdrava i napreduje dobro uprkos bljucanju – dobiva dobro na težini, ima dovoljno popišanih i pelena sa stolicom – onda je bljucanje prije problem pranja veša nego medicinski problem.

beba
DES

Gastroezofagealni refluks (GER) Mali procenat beba iskusi neugodu i druge komplikacije zbog refluksa – ovo se naziva gastroezofagealni refluks.

Ove bebe su nazvane još i „mršavi vrištavci“ (u poređenju sa sretnim bljucačima). Izgleda da postoji porodična sklonost ka refluksu. GER je posebno čest kod nedonoščadi (zbog njihove nezrelosti) i kod beba sa drugim zdravstvenim problemima.

GER se obično poboljšava između 12 i 24 mjeseca života. Simptomi GER-a su slijedeći – njihov stepen izraženosti je promjenjiv i zahtjeva ljekarsko dijagnosticiranje:

Često bljucanje i povraćanje, neugoda kod bljucanja. Neke bebe sa GER-om ne bljucaju – tihi refluks se javlja kad sadržaj želudca stiže samo do jednjaka i onda se ponovo guta što uzrokuje bol, ali ne i bljucanje.

Zagrcavanje, gušenje, često podrigivanje ili štucanje, loš zadah. Beba može biti nervozna i manje spavati zbog ovih neugoda.

Upozoravajući znaci teškog refluksa

  • Neutješan ili težak nemir ili plač povezan sa hranjenjem.
  • Slabo dobivanje na težini, gubitak težine ili nenapredovanje. Teškoće sa hranjenjem. Odbijanje dojenja/hranjenja.
  • Teško gutanje, bolno grlo, promuklost, hronična začepljenost nosa i sinusa, hronične upale sinusa/uha.
  • Bljucanje krvi ili zelene/žute tekućine.
  • Sandiferov sindrom. Beba isteže leđa i vrat da bi olakšala bol zbog refluksa – ovo produžava jednjak i smanjuje neugodu..
  • Problemi sa disanjem: bronhitis, zviždanje, hronični kašalj, upala pliča, astma….

GER može uzrokovati da bebe ili ne jedu (jer povezuju hranjenje sa naknadnim bolom, ili ih boli kad gutaju) ili se prejedaju (zato što sisanje zadržava sadržaj želuca na dnu i zato što je majčino mlijeko prirodni lijek protiv kiseline).

beba
Mame uvijek trebaju biti oprezne i smirene ako nastupi bljucanje kod beba

Savremene informacije o refluksu ukazuju da se ispitivanja i terapija refluksa kod djece mlađe od 12 mjeseci razmatra samo ako je bljucanje praćeno slabim dobivanjem na težini, jakim zagrcavanjem, plućnim bolestima i drugim komplikacijama.

Prema Donna Secker, MS, RD, u članku Gastroesophageal Reflux Disease, “Dojenče sa težim refluksom, koje relativno dobro napreduje i nema nekih značajnih zdravstvenih tegoba ima najveću korist od malo ili nikako terapije.”

Kad se sumnja na GER, veliki broj ljekara isproba različite vrste lijekova za terapiju refluksa (bez testiranja dijagnoze), da bi vidjeli da li lijekovi olakšavaju simptome.

Ako se radi testiranje, 24 satno ispitivanje pH sondom je savremeni „zlatni standard“ za testiranje refluksa kod beba. To je procedura pri kojoj se niz bebino grlo spušta cijevčica da bi se izmjerila kiselost u na dnu bebinog jednjaka.

Gutanje barija nije tako invazivna metoda (beba proguta mješavinu sa barijem i onda se napravi rendgenski snimak) ali nije tako efikasna u dijagnostici refluksa, jer većina beba reaguje refluksom na uzimanje barija.

Ovaj pregled neće otkriti da li je sadržaj želuca kiseliji i da li postoje oštećenja jednjaka zbog refluksa, ali može pokazati da li postoje blokade ili suženja želučanog sfinktera, što bi moglo izazivati refluks.

Dodatna testiranja bi mogla biti preporučena u određenim situacijama (pogledati reference za dalje informacije). U veoma teškim slučajevima, kad ne pomažu lijekovi može se predložiti operacija.

beba
Bljucanje kod beba starih svega par mjeseci je sasvim normalna stvar

Savjeti za dojenje beba

Ciljati na učestala hranjenja, kad god dijete želi jesti. Manji češći obroci su lakše probavljivi.

Probajte postaviti bebu u poluležeći ili sjedeći položaj tokom dojenja, ili se zavalite tako da je beba iznad vas, stomak-na-stomak sa majkom. Pogledati informacije na upright nursing positions.

Za nervozne i bebe koje odbijaju dojiti koristiti što više kontakta koža na kožu, dojenja u pokretu (ljuljanje, hodanje), tokom kupanja ili kad je dijete u polusnu.

Osigurati dobar prihvat dojke da se smanji gutanje vazduha.

Dozvoliti bebi da potpuno završi podoj na jednoj strani (čekajući da beba sama pusti dojku ili da zaspe) prije nego se ponudi druga.

Ne prekidajte aktivno sisanje da bi bebu prebacili na drugu stranu. Prebrzo ili prečesto mjenjanje strana može uzrokovati bljucanje.

Za bebe koje često doje probajte mijenjati strane svakih nekoliko sati, a ne svaki podoj druga dojka.

Ohrabrite nenutritivno/dojenje za utjehu, pošto nenutritivno dojenje smanjuje iritaciju i ubrzava pražnjenje želudca.

Izbjegavajte oštro i brzo pomjeranje bebe, nepotrebno treskanje i „grubo“ rukovanje bebom odmah nakon jela. Bebi će biti ugodnije ako se drži uspravno većinu vremena. Takođe pomaže da beba podrigne što češće.

Kao i uvijek, posmatrajte svoju bebu i pratite njene signale da odredite šta najbolje funkcioniše za olakšavanje simptoma refluksa.

koju boju očiju će imati moja beba
Bljucanje kod beba simptomi i uzroci

Šta mogu učiniti da minimiziram bljucanje/refluks?

Dojite! Refluks je rjeđi kod dojenih beba. Pored toga, kod dojenih beba sa refluksom se pokazalo da imaju kraće i rjeđe epizode refluksa, te mnogo blaže simptome noću od beba koje su hranjene formulom [Heacock 1992].

Dojenje je također najbolje za bebe sa refluksom, zato što majčino mlijeko napušta želudac znatno brže [Ewer 1994] (tako da je manje vremena da se vrača u jednjak) i vjerovatno manje iritira kad se vrati.

Što je dijete opuštenije, to ima manje refluksa.

Eliminišite sva izlaganja duhanskom dimu, jer to znatno doprinosi refluksu.

Smanjite ili izbjegavajte kofein. Previše kofeina u majčinoj ishrani doprinosi refluksu.

U svim slučajevima refluksa kod dojenčadi treba posumnjati na alergiju.

Prema članku u Pediatrics [Salvatore 2002], polovina svih slučajeva GER-a kod beba ispod godinu dana povezana je sa alergijom na proteine kravljeg mlijeka.

Autor preporučuje, zbog sličnosti simptoma, da se sve bebe sa sumnjom na GER testiraju na alergiju na proteine kravljeg mlijeka. Alergične bebe imaju dodatne simptome pored bljucanja.

Položaji držanja beba može biti uzrok bljucanja kod beba

Refluks se pogoršava kad beba leži na leđima. Mnogi roditelji zapažaju da nošenje bebe u slingu ili nekoj drugoj nosiljci pomaže.

Izbjegavajte pritisak na bebin abdomen – ovo može pogoršati refluks i neugodu. Oblačite bebu u komotnu odjeću, sa opuštenim strukom na pelenama, izbjegavajte položaj u kojem je beba savijena u struku.

Npr. kod mijenjanja pelena, bebu zarolati na stranu umjesto podizanja nogu prema stomaku.

Nova istraživanja su poredila različite položaje da bi se odredilo koji je najbolji za bebu sa refluxom.

Podizanje bebine glave nije dalo značajnija poboljšanja, prema ovom [Carroll 2002, Secker 2002, Craig 2004], i ako su mnoge majke primjetile da se beba osjeća ugodnije kad je u uspravnijem položaju.

Položaji koji su pokazali značajno smanjenje refluksa su ležanje na lijevoj strani i položaj na stomaku.

Dijete treba staviti u položaj na stomaku samo kad je budno i pod stalnim nadzorom odraslih. Položaj na stomaku se nikad ne preporučuje zbog visokog rizika od SIDS (sindrom iznenadne smrti). [Secker 2002]

Iako nova istraživanja ne podržavaju preporuke da se dijete drži u poluležećem položaju (pod uglom od 30°), ovo je uobičajena preporuka. Pokazalo se da položaj nagiba od 60° pogoršava refluks u odnosu na položaj na stomaku [Carroll 2002, Secker 2002].

Kao i uvijek, isprobajte šta najbolje odgovara vašoj bebi.

Ako vaše dijete uzima lijekove za refluks imajte na umu da se doza mora stalno nadzirati i podešavati često kako dijete raste.

Šta sa zgusnutom hranom? Bebi žitarice koje se dodaju da zgusnu majčino mlijeko ili formulu se koriste kao terapija GER-a duži niz godina, ali je njihova upotreba kontraverzna.

kako uspavati bebu
Bljucanje kod beba može imati mnogo uzroka

Da li funkcioniše?

Zgusnuti obroci mogu smanjiti bljucanje, ali istraživanja nisu pokazala smanjenje pokazatelja refluksa (npr. „tihi refluks“ je još uvijek prisutan).

Prema Donna Secker, MS, RD u članku Gastroesophageal Reflux Disease, “Efekat zgusnutih obroka je više kozmetički (smanjuje vraćanje hrane i poboljšava spavanje nakon jela) nego što donosi korist.”

Zgusnuti obroci su povezani sa pojačanim kašljanjem nakon hranjenja, i mogu produžiti vrijeme pražnjenja želuca te povećati broj epizoda refluksa i udisanja sadržaja.

Imajte na umu da rižine pahuljice neće efikasno zgusnuti majčino mlijeko zbog amilaze (enzima koji probavlja ugljikohidrate) koji se prirodno nalazi u majčinom mlijeku.

Da li je to zdravo za bebu?

Ako zgušnjavate hranu, nadzirite bebin unos, jer na ovaj način beba može unositi manje majčinog mlijeka, pa tako smanjiti unost hranjivih materija. Mnogobrojni su razlozi za izbjegavanje ranog uvođenja žitarica i krute hrane.

Postoje dokazi da uvođenje riže i žitarica sa glutenom prije 3. mjeseca bebinog života može povećati rizik od dijabetesa tipa I.

Dodatno, bebe sa GER-om više trebaju sve svoje odbrambene resurse da se bore sa alergijama, respiratornim infekcijama i infekcijama uha – a studije pokazuju da rano uvođenje kreute hrane povećava rizik od svih navedenih stanja.

kako uspavati bebu
Nakon što stane bljucanje kod beba dođe do zdravog podrigivanja i beba zaspe

Dojilački odnos

Rano uvođenje krute hrane povezano je sa ranim odvikavanjem od dojenja. Bebe sa refluksom su svakako pod rizikom nemirnog ponašanja tokom podoja, štrajkova dojenja i preranog odvikavanja od dojenja ako beba poveže dojenje sa neugodnostima refluksa.

Sigurnosna pitanja

Nikad ne dodajite žitarice u flašicu bez medicinskog nadzora ako vaša beba ima slab refleks sisanja ili nekoordinirane vještine sisanja.

Autorica: Kelly Bonyata, BS, IBCLC
Adaptacija: LEJLA KAPIDŽIĆ (Grupa: Doljenje je In )

DRAGE MAME PROČITAJTE I OVO:

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima