back to top

Vina i Srbija ~ da li vinska karta Srbije obećava?

Ako pratimo svjetske trendove u pogledu vina, natjecanja i mišljenja stručnjaka, primijetit ćemo da se Srbija posljednjih godina uspješno natječe s velikim vinskim zemljama Europe.

Vinska karta Srbije je u posljednjem desetljeću dospjela u sam vrh svjetske vinske scene. Stručnjaci tvrde da Srbija to ima slične klimatske uvjete za uzgoj vinove loze kao Bordeaux.

To je uvjetovalo da se naša vina po kvaliteti mogu usporediti s vinima iz Francuske, Italije ili Španjolske, zemalja koje se smatraju najvećim proizvođačima vina.

Tako su i na ovogodišnjem Decanterova procjena u Londonu Čak su i pobijedila srpska vina četiri zlatne medalje sa preko 95 bodova.

Osim zlatnih, tu su i srebrne medalje za šesnaest vina koja su osvojila preko 90 bodova te čak četrdeset i četiri bronce za vina koja su osvojila 86 od 89 bodova.

Osvojili su zlatne medalje SoviNoa 2019sauvignon blanc iz vinarije “Matijašević” u Šumadiji, Cuvee br.1 2019 najtrofejnije vino Decantera, koje pripada vinariji “Zvonko Bogdan”, Traminac bez cenzure 2018., koje je vino vinarije “Bikicki”, i Marselan king supreme 2018., za čiju je kvalitetu zaslužna malo poznata vinarija „BT Winery“ iz Fruške gore.

Cijena ovog prestižnog vina varira od 2000-2500 dinara. Nije puno za prestiž u boci!

Proizvođači ovih vina naveli su da je rad u vinogradu ključan za kvalitetu ovih vina, ali i povoljna klima što na ovim prostorima odgovara određenim sortama grožđa.

Također, zasluga pripada i srpskom hrastu od kojeg su napravljene bačve u kojima je vino odležavalo.

vinska karta srbije
Vinska karta Srbije

Vinska karta Srbije

Iako stručnjaci nisu jednoglasni po pitanju podjele Srbije na vinske regije, službena podjela svedena je na tri glavne regije: Vojvodina, središnje Srbije i Kosova i Metohije.

Ove tri regije podijeljene su na 22 regije, koje su podijeljene na čak 77 različitih vinograda. Procjenjuje se da u Srbiji pod vinogradima ima ukupno 25.000 hektara.

Od toga se najveći postotak nalazi u regionu centralne Srbije i čini preko 50% ukupnog uzgoja vinove loze u Srbiji.

Vojvođanska regija

Regija Vojvodine sadrži sedam regija koje su podijeljene u 16 vinograda. Najpoznatija njegova regija je sremski kraj koja obuhvaća fruškogorsko vinogorje i ujedno je najveća vinska regija u Vojvodini.

Područje Vojvodine zauzima 2.141 ha pod vinogradima.

Uz sremsku regiju, ova regija uključuje: subotički kraj, telečki kraj, banatski kraj, potiški kraj, bačku i južnobanatsku regiju.

Region centralne Srbije

Centralna Srbija ima 17.118 ha površine pod vinogradima. Ona čini najveći dio ove zemlje Pomoravlje (Tri Morave), koja se prostire na 7.529 hektara i ima čak 89 registriranih vinara. Po proizvodnji vina najpoznatija je općina Aleksandrovac.

Uz spomenutu regiju Tri Morave, region središnje Srbije uključuje: Beogradsku regiju, Šumadijsku, Mlavsku, Negotinsku, Knjaževačku, Pocersko-Valjevsku, Čačansko-Kraljevsku, Nišku, Topličku, Nišavsku, Leskovačku i Vranjsku oblast.

Iskusite sve prirodne blagodati Srbije i posjetite Azbukovicu.

Region Kosova i Metohije

Na području Kosova i Metohije poznate su tri vinarije: manastirski vinograd Visokih Dečana, vinarija “Antic” i vinograd “Petrović”, Sva trojica iz Orahovca.

Region Kosova i Metohije se deli na severnometohijski (sa dva vinograda) i južnometohijski (sa 5 vinograda).

Iako predstavlja najmanji prostor, područje Kosova i Metohije je vinorodno područje s najdužom tradicijom proizvodnje vina s neprekinutom tradicijom od srednjeg vijeka.

vinska karta srbije
DES

Autohtone sorte grožđa

Naše područje karakteriziraju i brojne autohtone sorte grožđa od kojih se proizvode vrhunska vina. Najpoznatiji od njih su Graševina, Kadarka, Vranac, Smederevka, Prokupac i Tamjanika.

Graševina

Graševina je sorta bijelog grožđa koju karakteriziraju voćne i cvjetne arome, s božanskim kiselinama.

Iako ova sorta ne spada u one koje daju vrhunsko vino, u spoju s talijanskim rizlingom dobiva sasvim novu dimenziju koja vas obara s nogu.

Kadarka

Ovo je drevna sorta za koju se vjeruje da potječe s obala Skadarskog jezera. U 19. stoljeću ova sorta bila je prisutna u gotovo 60 posto balkanskih vinograda.

Ovu sortu je vrlo teško održavati, a posljedica je da je izbjegavaju uzgajivači i ova sorta izumire.

Smederevka

Ova sorta je dosta rasprostranjena u Srbiji, ali i u Bugarskoj, Makedoniji, Grčkoj, Turskoj, Moldaviji itd. Kao što mu ime govori, potječe iz okolice Smedereva, gdje je i najzastupljenije.

Ima osvježavajuće kiseline, raskošne voćne arome, a pravi će poznavatelji prepoznati blagi okus vanilije u bukeu koji je izazvala ova sorta.

Ipak, ova sorta slovi kao nedovoljno kvalitetna za velika vina. No, sve više vinara pokušava osporiti ovu tvrdnju.

vinska karta srbije
Smederevka vino

Vranac

Ovo grožđe karakteriziraju jaka, tamno obojena vina s plemenitim kiselinama. Ova sorta potječe s područja Makedonije ili Crne Gore. Vranac se koristi u većini slučajeva mješavine.

Kupac

Poznato nam je kao rskavac. Daje tamna vina koja su puna aroma crvenog voća. Nekada se vjerovalo da prokupačka vina sadrže visoku razinu alkohola i da nisu pogodna za odležavanje.

No, danas ova priča pada u vodu i puno je vinara koji rade vrhunska vina iz Prokuplja i dobivaju najviše ocjene u inozemstvu.

Tamjanika

Uzgoj ove sorte vinove loze datira još iz razdoblja osmanske vladavine. Ime je dobio po raskošnom, aromatičnom mirisu koji su ljudi uspoređivali s mirisom tamjana.

Vina od tamjana odlikuju se slatkoćom, bogatom i skladnom bukom, zbog čega su i danas vrlo popularna među vinarima.

Vinarstvo u Srbiji u posljednjem desetljeću prati trend izvanrednog rasta. Sve je više malih vinarija koje se žele okušati na domaćem i inozemnom tržištu. Još jedna popularna grana vinske industrije je vinski turizam.

Sve je više vinara koji bi svoju “priču” željeli zaokružiti baveći se turizmom. Kako je vinska scena u Srbiji postala vrlo živahna, vinari postaju i ugostitelji koji žele turistima pružiti kvalitetne proizvode i ugodnu atmosferu u svojim domovima.

Uspiju li u tome? Vidjet ćemo. Jedno je sigurno. I “sutra” će se piti vino.

The post Vina i Srbija ~ obećava li vinska karta Srbije? pojavio se prvi na Reši Lako.

PREPORUKA

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima