back to top

Dekoracija vrta – ideje i saveti

Vaš vrt je verni odraz vaše ličnosti i životnog stila.

To je prostor u kom posetioci vašeg doma stiču prvi utisak o vama. Pored uobičajenog i najvažnijeg baštenskog ukrasa – cveća, danas imate bezbroj novih mogućnosti da dekorišete vrt, i stvorite svoju ličnu oazu mira i zadovoljstva.

Prolećno sunce nas je izmamilo napolje i šta može biti lepše od sređivanja bašte, terase ili balkona, dok uživate u zvucima i mirisima prirode… Možda, ipak, želite i nešto novo za svoj vrt, kako ne bi svake godine bio isti?

Naš tekst će vam ukazati na to kako da izaberete, postavite i održavate vrtnu dekoraciju, koja će savršeno upotpuniti vaše cvetne aranžmane i travnjak.

“Mi na Zapadu mislimo da je vrt potpun kada u njega ne stane više ni jedna biljka, ali u Kini vrt je potpun kada iz njega više ništa ne možemo da iznesemo…” (Praktični feng-shui, Richard Craze)

Dodajte nešto vašem vrtu

Za svaku baštu postoji odgovarajuća dekoracija. Važno je da unesete svoj lični ukus i pečat u odabir pojedinačnih deko-elemenata.

Da li to treba da bude moderan ili prirodan vrt? Volite li više skandinavski ili mediteranski stil? Možda želite svoj vrt da uredite po feng-shui pravilima? Budite inspirisani brojnim slikama sa interneta, kako biste odlučili šta vam se zaista sviđa i šta želite u svom dvorištu.

Kada prepoznate svoj koncept, sledite ga bez odstupanja, osim ako ne želite da stvorite miks stilova. Šta to znači? – Okvirno definišite temu, kojoj ćete dodavati elemente od određenih materijala i u odgovarajućim bojama. Vernost odabranom stilu daje celoj stvari koherentan karakter.

Nađite pravu meru

Bilo koji koncept da odaberete, važno je da dekoracijom ne nadjačate ukupni izgled bašte. Cveće daje tom prostoru živost i šarenilo, dok travnjak predstavlja smirenu ravnotežu. Kako bi vrt ostao mesto za opuštanje i odmor, dovoljno je dodati samo nekoliko, dobro odabranih dekorativnih elemenata, koji će lepotu vrta da istaknu i oplemene, nikako da stvore pretrpan i konfuzan izgled. Dakle, i ovde vredi pravilo da je manje – više!

Kombinujte estetiku sa funkcionalnošću

Na tržištu su dostupne različite vrste baštenske dekoracije i pribora. Određeni elementi su samo za dekoraciju i nemaju drugu upotrebnu vrednost. Ti predmeti ulepšavaju vrt i dodaju osobeni štih. Od ovih deko-elemenata svima su dobro poznati čuveni baštenski patuljci. Na drugoj strani, postoje ukrasi koji imaju i praktičnu upotrebu. To su, na primer: saksije za cveće, lampe, sunčani satovi, kućice ili razni keramički bazenčići, pa i fontane za ptice. Ovi predmeti kombinuju estetiku sa korisnim momentom.

Osnovni znakovi feng-shui vrta: tigar (zapad, snaga, elan), feniks (jug), zmaj (istok), kornjača (sever) – postavljaju se kao figure u vrt, kako bi osnažili duhovnost i lepotu, i obezbedili nesmetan protok životne enrgije u prostoru.

Postavite akcente u vrtu

Prilikom pozicioniranja vrtnih ukrasa, pomaže ako pratite tok perspektive. Centralne linije vida obično idu duž prirodnih granica i orijentira. To uključuje drveće, grmlje, jezerce i druge vodene površine, kamenje i garniture za sedenje. Dovoljno će biti da postavite neki fenjer i kamenu figuru, i akcenti su tu! Što se više uskladite sa prirodnim elementima, rezultat će biti harmoničniji.

Igrajte se svetlom

Ovde postoje zaista brojne mogućnosti. Solarna svetla, fenjeri, zemaljske lampe ili baklje – možete stvoriti jedinstvenu atmosferu u svom vrtu uz odgovarajuće ambijentalno osvetljenje. Pored toga, pojedine lampe imaju i funkciju rasterivanja insekata.

Nešto sasvim posebno su takozvani “hvatači sunca” – različiti predmeti od akrilnog stakla, koje možete okačiti pojedinačno, ili u grupi, i koji impresivno odbijaju i najslabiju svetlost, koja se rasipa u oblicima divnih boja.

Zaštitite svoje ukrase

U slučaju oluje, ništa ne bi smelo da leti po dvorištu. Dobro pričvršćivanje dekorativnih elemenata podjednako je važno kao i određena težina. Sve u svemu, dekoracija bi trebala da bude robusna, a materijali otporni na vremenske uslove, kao što su: puno drvo, čelik i drugi metali, kamen i plastika. Sve što je od drugih materijala treba skloniti po lošem vremenu. Takođe, vrtne ukrase od metala i drveta treba odvojiti od zemlje. Kamena postolja su dobro rešenje za to. Plastične predmete ne ostavljajte tokom zime napolju, dok metalna dekoracija, posle zimskog perioda, zahteva popravku ili farbanje.

U internet-prodaji možete naći zaista veliki izbor vrtne dekoracije. Dobro osmislite svoj vrt, kako biste lakše odabrali efektne elemente i izbegli moguće greške u željenom stilu.

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima