Fina meka peciva sa hrenovkama

Meka peciva sa hrenovkama u obliku fenjerčića. Recept dana!

Sastojci

– 550 gr mekog brašna
– 1/2 sviježeg kvasca
– 3 dl mlijeka
– 1 dl ulja
– 1 kašičica šećera
– 1 kašičica soli
– 1 jaje
– 8 pilećih viršli

peciva sa hrenovkama
peciva sa hrenovkama

Priprema

U manjoj posudi sjediniti mlako mlijeko, svijež kvasac, kašičicu šećera i malo brašna. Dobro izmiješati da nema grudvica i ostaviti na toplom da nadođe. U veću posudu sipati polovinu brašna, dodati nadošao kvasac, ulje i so, pa promiješati.

Postepeno dodavati preostalo brašno i mjesiti dok tijesto ne počne da se odvaja od zidova posude. Umiješano tijesto ostaviti na toplom da nadođe. Nadošlo tijesto istanjiti oklagijom na debljinu od 0,5 cm, te okruglim zubčastim nožem isjeći praugaonike širine 4 i dužine 6 cm. Potom praougaonike od tijesta zasjeći po sredini četiri puta.

Viršle isjeći na manju parčad dužine 2-2,5 cm. Na svaki komad tijesta staviti po jednu viršlu i urolovati, a krajeve slijepiti tako da se dobije izgled fenjera. U pleh obložen papirom za pečenje poslagati viršle u tijestu i premazati ih umućenim jajetom. Peći u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne porumene.

(Preuzeto sa: receptizatren.club)


..

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Una
Unahttps://diva.ba
Una je prava dušica. Voli modu, pazi na zdravlje. Često piše o zdravoj ishrani i sportskom načinu života. Prati edukativne, zanimljive i zabavne teme.

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima