ReceptiNajbolji receptiRecept Kikiriki bajadera za...

    Recept Kikiriki bajadera za 10 – Ukusnija i bolja od obične!

    Za sve ljubitelje kikirikija i bajadere

    Recept kikiriki bajadera zbog koje ćete zaboraviti na običnu bajaderu. Priprema je vrlo jednostavna. U samo 7 koraka možete napraviti ovu ukusnu poslasticu. 

    Recept kikiriki bajadera / Sastojci

    • 300 g šećera
    • 2 dl vode
    • 200 g margarina
    • 300 g neslanog mljevenog kikirikija
    • oko 300 g mljevenog keksa
    • 50 g tamne čokolade ili 2 kašike kakaa
    • 100-150 g čokolade za preliv i malo ulja


    Priprema

    1. Šećer i vodu kuhati 4-5 minuta, dodati margarin i sačekati da se otopi. Sipati kikiriki i keks i izmiješati da se masa sjedini. Smjesa ne smije biti suha, a ni rijetka, zato je najbolje ne sipati sav keks odjednom nego postepeno, sve zavisi koliko se kuha šećer i voda. (detaljniji opis u posluživanju)

    2. Od smjese odvojiti 1/3 i umiješati 50 g istopljene čokolade ili kakao.

    3. Svijetlu smjesu podijeliti na 2 jednaka dijela. Manji plitki pleh obložiti prozirnom folijom, sipati jedan dio svijetle smjese, poravnati i dobro pritiskati da se masa stegne.

    4. Preko svijetle mase sipati tamni dio smjese,isto pritiskati i poravnati.

    5. I na kraju na isti način preko tamne mase nanijeti drugi svijetli dio smjese.

    6.Čokoladu istopiti sa malo ulja i preliti ohlađenu bajaderu.

    7. Za čoko-glazuru: na nižoj temperaturi otopiti čokoladu sa malo ulja uz stalno miješanje, preliti kolač i ostaviti da se stegne. Otopiti malo čokolade sa par kapi ulja, sipati u ćošak kese za zamrzivač, makazama odrezati što manje vrha i išarati prugice.

    recept kikiriki bajadera
    Da li ste znali da je kikiriki puter moguće pretvoriti u dijamante?!

    Posluživanje

    Za mene je prava bajadera kad se lomi pod zubima, a u ustima se topi, ova je baš takva, samo treba da se dobije prava gustina smjese. Ako je smjesa previše rijetka bajadera je mljecava, ako je previše suha rasipaće se.

    PROČITAJ:   Grčka baklava recept

    Zato je najbolje keks dodavati postepeno pa isprobati na ovaj način. U kašiku uzeti malo smjese, pritisnuti drugom kašikom, istresti u šerpu pa ako se ne rasipa smjesa je dobra, ako se cijedi tečnost dodati još malo keksa.


    (Preuzeto sa: receptispotpisom.info)

     

    Koliko je koristan ovaj članak?

    Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

    Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

    Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

    Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

    Podijelite ga s prijateljima!

    Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

    Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

    Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

    Una
    Unahttps://diva.ba
    Una je prava dušica. Voli modu, pazi na zdravlje. Često piše o zdravoj ishrani i sportskom načinu života. Prati edukativne, zanimljive i zabavne teme.

    DRUGE UPRAVO ČITAJU

    Možda te zanima