back to top

Recept Kikiriki bajadera za 10 – Ukusnija i bolja od obične!

Za sve ljubitelje kikirikija i bajadere

Recept kikiriki bajadera zbog koje ćete zaboraviti na običnu bajaderu. Priprema je vrlo jednostavna. U samo 7 koraka možete napraviti ovu ukusnu poslasticu. 

Recept kikiriki bajadera / Sastojci

  • 300 g šećera
  • 2 dl vode
  • 200 g margarina
  • 300 g neslanog mljevenog kikirikija
  • oko 300 g mljevenog keksa
  • 50 g tamne čokolade ili 2 kašike kakaa
  • 100-150 g čokolade za preliv i malo ulja


Priprema

1. Šećer i vodu kuhati 4-5 minuta, dodati margarin i sačekati da se otopi. Sipati kikiriki i keks i izmiješati da se masa sjedini. Smjesa ne smije biti suha, a ni rijetka, zato je najbolje ne sipati sav keks odjednom nego postepeno, sve zavisi koliko se kuha šećer i voda. (detaljniji opis u posluživanju)

2. Od smjese odvojiti 1/3 i umiješati 50 g istopljene čokolade ili kakao.

3. Svijetlu smjesu podijeliti na 2 jednaka dijela. Manji plitki pleh obložiti prozirnom folijom, sipati jedan dio svijetle smjese, poravnati i dobro pritiskati da se masa stegne.

4. Preko svijetle mase sipati tamni dio smjese,isto pritiskati i poravnati.

5. I na kraju na isti način preko tamne mase nanijeti drugi svijetli dio smjese.

6.Čokoladu istopiti sa malo ulja i preliti ohlađenu bajaderu.

7. Za čoko-glazuru: na nižoj temperaturi otopiti čokoladu sa malo ulja uz stalno miješanje, preliti kolač i ostaviti da se stegne. Otopiti malo čokolade sa par kapi ulja, sipati u ćošak kese za zamrzivač, makazama odrezati što manje vrha i išarati prugice.

recept kikiriki bajadera
Da li ste znali da je kikiriki puter moguće pretvoriti u dijamante?!

Posluživanje

Za mene je prava bajadera kad se lomi pod zubima, a u ustima se topi, ova je baš takva, samo treba da se dobije prava gustina smjese. Ako je smjesa previše rijetka bajadera je mljecava, ako je previše suha rasipaće se.

Zato je najbolje keks dodavati postepeno pa isprobati na ovaj način. U kašiku uzeti malo smjese, pritisnuti drugom kašikom, istresti u šerpu pa ako se ne rasipa smjesa je dobra, ako se cijedi tečnost dodati još malo keksa.


(Preuzeto sa: receptispotpisom.info)

 

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima