back to top

Koju boju očiju će imati moja beba ? KALKULATOR!

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

Koju boju očiju će imati moja beba je pitanje koje svaka mama postavi sebi u jednom trenutku. Posebno ako nema istu boju očiju kao otac djeteta.

Sve mlade mame se barem jednom pitaju koju boju očiju će imati moja beba. Ne brinite drage naše, u saradnji sa stručnjacima kreirali smo simpa kalkulator koji je poprilično tačan.

Izračunajte pomoću kalkulatora koju boju očiju će imati vaša beba

Svi mi roditelji uvijek smo imali puno pitanja vezanih uz rast i razvoj naše djece, a i mnoge nas je zanimalo koje boje će biti djetetove oči. Bebe svijetlije puti imaju svijetliju boju očiju zbog vrlo malo pigmenta u očima. Riječ je o pigmentu koji daje boju očima, koži i kosi.

Većina djece prvi put na svijet pogleda upravo nebeskoplavim okicama, a individualnu boju oči poprime nešto kasnije.

Oftalmolozi to tumače malom količinom pigmenta u oku, a organizam ga postepeno proizvodi pod uticajem sunčeve svjetlosti. Bez dovoljne količine ovog pigmenta oči izgledaju plavo-sive i to je karakteristično za većinu djece svijetle kože.

Djeca sa svijetlim očima mogu promijeniti nijanse šarenice nekoliko puta prije nego što se formira konačna boja. Mnogi su mišljenja da boja bebinih očiju direktno zavisi od dojenja i da će se konačno formirati tek kada dijete prijeđe na čvrstu hranu.

Većina oftamologa smatra da se pigmentacija šarenice definitivno formira u uzrastu od tri godine i poslije toga se više ne mijenja.Kroz naš kalkulator boje očiju možete izračunati moguću boju očiju vaše bebe. Jednostavan je za korištenje.

Ono što je najvažnije, djetetova boja očiju promijenit će se bez uticaja na vid ili bilo kakve druge probleme sa očima. Ali ako se boja očiju promijeni na samo jednom oku ili ako primijetite da su djetetove oči zamagljene, posjetite pedijatra ili dječjeg oftalmologa.

Kako djeca nasljeđuju boju očiju

Boju očiju dijete može nasljediti od roditelja ili od bliskih rođaka. Stoga se već unaprijed, ovisno o fizičkim osobinama roditelja ili rođaka sa sigurnošću može utvrditi koju će boju očiju će dijete imati.

Ovisno o tome koju boju očiju imaju roditelji ili bliska rodbina bebe, takvu će boju nakon svoje prve godine imati i dijete. Budući da se geni miješaju, djeca znaju „povući“ gene iz prethodnih generacija, od djeda ili bake. U tom slučaju boja očiju zna biti vrlo neobična i nimalo slična onoj koju imaju sami roditelji.

Uz ovaj relativno precizan kalulator može se sa određenim postotkom iščitati koju će boju očiju imati vaša beba.

koju boju očiju će imati moja beba
Koju boju očiju će imati moja beba

Smeđa boja očiju je najdominantnija

Najnovije vijesti kažu da je smeđa boja očiju kod djece je dominantna. Ako oba roditelja imaju smeđu boju očiju u većini slučajeva će dijete naslijediti baš tu smeđu boju očiju, dok će ih nešto manje imati zelenu ili plavu boju očiju.

Iako je bilo koja boja očiju prelijepa, smeđa boja nosi sa sobom dosta zdravstvenih prednosti. Određena istraživanja su pokazala da smeđa boja očiju može zaštiti od pojave melanoma. Zbog toga što smeđe oči bolje blokiraju sunčeve zrake.

Također, ljudi sa smeđim očima u straosti će imati manje problema sa sluhom. S obzirom na veće količine malanina koji je zastupljen u smeđim očima vrijeme reakcije je brže nego kod ostalih osoba sa drugom bojom očiju.

Koje su šanse da vaše dijete ima smeđu boju očiju

Ukoliko jedan od roditelja ima zelene ili plave oči polovini djece se daje šansa da će imati dominantnu smeđu boju. Ukoliko jedan od roditelja ima zelene oči mogućnosti da dijete ima zelene oči su oko 40%, dok će plavu imati tek 15% djece.

Zanimljivo je da ukoliko je jedan od roditelja plavook dijete nikada neće imati zelenu boju očiju što je interesantna činjenica.

Roditeljima koji imaju plave i zelene oči šanse za plavooko ili zelenoooko dijete su pola pola. No, ukoliko su oba roditelja plavooka gotovo je sigurno da će i njihov potomak biti plavook.

koju boju očiju će imati moja beba ? kalkulator!
Boja ociju kalkulator otkriva kako djeca nasljedjuju boju ociju

Samo dva posto populacije na svijetu ima zelene oči

Zasigurno najrjeđa boja očiju na svijetu je zelena. Samo 2 % populacije ima zelene oči. Zelena boja očiju je najviše rasprostranjena u Sjevernoj i Srednjoj Evropi, Zapadnoj Evropi i Zapadnoj Aziji.

Prema trenutnim statistikama žene imaju najčešće zelenu boju očiju. Za osobe s ovom bojom očiju kažu da su avanturističkog duha i sklone inovativnosti, te plijene pažnjom i vrlo su harizmatične.

Kada je u pitanju plava boja ona se pojavljuje kao posljedica nedostatka pigmenta. Na svijetu samo 8 % populacije ima ovu boju očiju. Za osobe sa plavim očima kažu da su energične, razborite i više se vode razumom nego osjećajima.

Vid se počinje razvijati u trudnoći

Prije rođenja počinje razvoj vida kod beba i zato je bitno kako se ponašate u trudnoći. Koliko brinete o zdravlju, jer to utiče na razvoj tijela i uma vaše bebe, a to uključuje i same oči i centar za vid u mozgu.

Kao što već vjerovatno znate, obavezno slijedite upute vašeg ginekologa, posebno one koje se odnose na prehranu u trudnoći, dodatke prehrani i odmor koji trebate za vrijeme vaše trudnoće.

Koja vam količina kalorija dovoljna u trudnoći možete izračunati kroz naš kalkulator kalorija hrane. Kalkulator kalorija hrane je odličan za držanje kilaže pod kontrolom te za unos potrebnih kalorija svaki dan, a da ne pretjeramo.

Izbjegavajte pušenje i konzumiranje alkohola ili droga za vrijeme trudnoće, jer one mogu prouzrokovati različite poteškoće vašoj bebi, uključujući ozbiljne probleme s vidom.

Pušenje je opasno tokom trudnoće zbog toga što cigarete sadrže brojne hemikalije koje potencijalno štete vašoj bebi. Čak i uzimanje lijekova kao što je aspirin može biti opasno za vašu bebu, povećavajući rizik od niske porođajne težine i drugih problema.

Uvijek popričajte s vašim ginekologom prije nego počnete uzimati neke lijekove u trudnoći, uključujući one koje se dobivaju bez recepta, dodatke prehrani i ostale vrste sličnih lijekova.

koju boju očiju će imati moja beba
Koju boju očiju će imati moja beba

Razvoj vida kod beba odmah nakon rođenja

Odmah nakon rođenja, oči vaše bebe su već na 65% od ukupne odrasle veličine. Razvoj vida kod beba u ovom mjesecu života je uzbudljiv.

Oči vaše bebe nisu vrlo osjetljive na svjetlost u prvom mjesecu svog života. Činjenica je da je iznos svjetlosti koji je potreban za jednomjesečno dijete 50 puta veće nego ono kod odraslih ljudi.

Dakle, u redu je ostaviti malo svjetla u sobi, ako to ne ometa djetetov san, a možda i vama pomogne da ne udarite nožnim prstom u mraku!

Kada bebe razlikuju boje

Bebe nakon rođenja brzo otkriju sposobnost razlikovanja boja, tako da već nakon sedam dana mogu vidjeti crvenu, narančastu, žutu i zelenu.

Nemojte se zabrinuti ako oči vaše bebe nisu uvijek ujednačene pogotovo u skroz ranoj dobi. Jedno oko može povremeno „bježati“ prema unutra ili prema van.

To je također normalno. No, ako primijetite veliku i konstantnu razliku bebinih očiju odmah obavijestite svog oftalmologa.

Bebine oči u drugom i trećem mjesecu postaju osjetljive na svjetlost

Bebine oči u ovom periodu počinju funkcionirati kao jedno. Vaša beba bi trebala pratiti objekte koji se kreću i pokušavati dosegnuti stvari koje vidi u ovoj fazi.

Također, djeca u ovoj fazi razvoja nauče kako pomaknuti pogled s jednog objekta na drugi bez da pomiču glavu.

Njihove oči postaju osjetljivije na svjetlost. Stoga, možda želite prigušiti svjetlo za vrijeme popodnevnog sna i spavanja po noći. Razvoj vida kod beba sada znatno napreduje.

Vrlo važno je biti pažljiv kada je u pitanju razvoj vida beba. Kako bi što manje imali poteškoća u budućnosti poželjno je da poslušate sljedeće preporuke liječnika:

  • U sobi gdje boravi dodajte nove stvari ili promijenite položaj krevetića u prostoriji.
  • Dok hodate pričajte svojoj bebi.
  • U njihovoj blizini možete držati noćnu lampu, kako bi stimulirali svoj vid dok su u krevetiću.
  • Dok spavaju, bebe bi trebale biti na leđima, a kada su budni stavite ih na trbuh jer ih tako možete nadgledati i to poboljšava važne vizualne i motoričke sposobnosti.

Razvoj vida kod beba od četvrtog do šestog mjeseca

beba
DES


U dobi od 6 mjeseci, značajnu prednost imaju razvojni centri za vid, dopuštaju vašem djetetu da vidi sve dalje i pomiče svoje oči brže i pažljivije prati objekte koji se miču.

Razvoj vida kod beba se poboljšava, poboljšava se i oštrina vida, a što se tiče boja – vid bi trebao biti sličan kao kod odraslih i omogućavati vašoj bebi da vidi sve boje duginog spektra.

Bebe također imaju bolju koordinaciju oko – ruka u dobi od 4 do 6 mjeseci, koja im omogućuje da brzo lociraju i pokupe stvari, a zatim ih direktno stave u usta.

Starost od 6 mjeseci vrlo je bitna zbog toga što bi vaše dijete tada trebalo imati prvi test vida.

U tom testu okulist će također provjeriti i zdravlje bebinih očiju i potražiti postoji li išta što ometa normalni i kontinuirani razvoj vida kod beba ili bebe.

Razvoj vida kod beba od 7.-12. mjeseca

Ovo je jedno važno razvojno razdoblje za vaše dijete. U ovom periodu bebe razvijaju bolju svijest o vlastitom tijelu i uče kako koordinirati svoj vid s pokretima tijela.

Svakako u ovom periodu potrebno je više paziti na bebu. Udarci, modrice, ozljede oka i ostale ozbiljne ozljede mogu se pojaviti kada dijete fizički krene istraživati svoju okolinu.

Isto tako, ne paničite ako oči vaše bebe promijene boju. Većina beba se rodi s plavim očima zato što im tamni pigment nije u potpunosti razvijen po rođenju.

S vremenom se stvara sve više tamnog pigmenta u očima koji će vrlo često vašoj bebi promjeniti boju očiju iz plave u smeđu, zelenu, sivu ili u neku miješanu.

Koji su simptomi lošeg vida kod djece

Nažalost, česti su i problemi sa vidom kod djece.

Neki od najčešćih simptoma lošijeg vida kod djece mogu biti često trljanje očiju koje može ukazati ili na očnu anomaliju ili na neki drugi poremećaj (alergije, razne očne bolesti).

Zatim približavanje objekta dječjeg interesa očima (knjiga, televizor), praćenje teksta predmetom ili prstom (bez toga dijete ne može čitati), fotosenzitivnost, pretjerano suzenje očiju, fokusiranje na predmete samo jednim okom, nekontrolirano trzanje očima i bol u očima ili glavobolje.

Sve to može upućivati ne samo na privremene anomalije, već i na bolesti u razvoju koje mogu znatno utjecati ne samo na kvalitetu vida, već i na kvalitetu života.

Najčešći uzroci su refraktivne pogreške koje se ispravljaju naočalama ili kontaktnim lećama te strabizam (neprirodan položaj očiju, škiljavost), zamućenje očne leće (katarakta), glaukom, bolesti rožnice ili mrežnice, tumori te neki genetski hereditarni poremećaji.

Smeđooki izdržljiviji

Još od davnih vremena ljudi pridaju boji očiju veliki značaj ocjenjujući njen utjecaj na okolinu. Novije teorije, potkrijepljene psihološkim istraživanjima, povezuju boju očiju s crtama karaktera.

Tako su sivooki ljudi skloni odlučnosti i usmjereni su ka cilju; smeđooki se odlikuju izdržljivošću i umijećem da nađu izlaz iz kriznih situacija; zelenooki su stabilni i strpljivi; plavooki su komunikativni ljudi, stvaralačke prirode.

Ali, ako se odbaci nauka i jednostavno se zagledamo u oči mališana, nije ni važno koje su boje. Važno je da blistaju od sreće!

Pogledajte još online kalkulatora

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima