back to top

Šta je akupunktura i kako može pomoći u prevenciji i lečenju bola i drugih zdravstvenih stanja

Ukoliko vas muči migrena, bol u vratu, ili išijas i dojadilo vam je da se kljukate lekovima protiv bolova, a određene vežbe za taj deo tela vam ne pomažu u dovoljnoj meri, možda je pravi trenutak da razmislite o akupunkturi.

Ova drevna metoda kineske medicine pogodna je za tretiranje akutnih i hroničnih zdravstvenih problema u svim uzrastima, na prirodan način. Može predstavljati odličnu alternativu, ili dopunu, tradicionalnom lečenju terapijama i lekovima.

Verovatno će mnogima prva pomisao na akupunkturu biti igle, pa se možete zapitati da li će vas ovakav vid lečenja boleti. Da, istina je da tretman akupunkture uključuje igle, ali one se u potpunosti razlikuju od hipodermalnih igala, koje se koriste, na primer, za davanje inekcija.

U pitanju su mnogo tanje igle, koje su samo nešto deblje od vlasi kose, veoma su fleksibilne i imaju glatke vrhove. Ukoliko proizvedu bilo kakav osećaj na vašem telu, možemo ga porediti s ubodom komarca, ili kada vas neko jedva primetno uštine. 

Na koji način akupunktura ublažava bol?

Da biste razumeli princip na koji funkcioniše akupunktura, treba da znate da se igle precizno postavljaju na strateške tačke, kako bi stimulisale prirodnu sposobnost tela da pokrene oslobađanje hormona, sa ciljem ublažavanja bola.

Uzmimo, na primer, da patite od hroničnog bola u donjem delu leđa – tada će terapeut postaviti iglice na taj deo tela i donje udove, kako bi pokušao da ublaži njegov intenzitet.

Najverovatnije će vam biti potrebno od 5 do 10 sesija, kako bi vaš problem u putpunosti bio rešen.

Ko bi trebao da proba tretman akupunkturom

Ukratko rečeno – svi koji imaju problema sa bolom, nevezano za uzrast. Bez obzira koji zdravstveni problem imate, možete razmotriti lečenje akupunkturom, posebno ukoliko lekovi, ili fizikalna terpija, ne daju željene rezultate, ili ukoliko su propraćeni nepodnošljivim neželjenim efektima.

Pošto je reč o potpuno prirodnoj metodi lečenja, ona može biti posebno privlačna osobama koje su u potrazi za pristupom da je telo sposobno da samo sebi pomogne, naravno uz pomoć stručnjaka.

Šta je zaista akupunktura?

Akupunktura je suštinski deo drevne kineske medicine, koja je zasnovana na idejama i teorijama starim hiljadama godina. Pre svega, predstavlja siguran i bezbolan način lečenja širokog spektra zdravstvenih problema.

Tokom medicinkog tretmana, fine, tanke, sterilne iglice, postavljaju se u akupunkturne tačke na telu, gde se, po potrebi, kombinuju sa elektrim impulsom, ili lekovitim biljem, radi pojačane stimulacije.

Na koji način tretman pomaže organizmu?

Po teoriji tradicionalne kineske medicine, kanali energije (nazivaju se i meridijani) prolaze pravilnim obrascima preko površine tela i u unutrašnjosti organizma, i na taj način napajaju i hrane tkivo i organe. Neravnoteža u telu nastaje kada se pojavi blokada, poput brane, koja ometa pravilan protok krvi, telesnih tečnosti i metaboličkog otpada.

Zato postavljanje akupunkturnih iglica u određene tačke pozitvno utiče na meridijane, kako bi se prepreke uklonile i ponovo uspostavio zdrav protok.

Kako su meridijani povezani sa organima, akupunkturom se poboljšava njihova funkcija, a poboljšani protok energije i ponovo uspostavljanje biohemijske ravnoteže, stimulišu prirodne sposobnosti tela za isceljenje. Na taj način dolazi se do postizanja fizičkog i emocionalnog blagostanja.

Čak i moderna, zapadna medicina, nije ostala imuna na isceliteljsku moć ovog zdravstvenog tretmana. Postoji nekoliko teorija, između ostalih i da stimuliše oslobađanje određenih hormona, poput norepinefrina i acetilholina, nakon čega dolazi do smanjenja bola i normalizacije sistema koji reguliše rad srca, krvni pritisak i rad organa za varenje i disanje.

Po drugoj teoriji, tretman akupunkturom stimuliše lučenje beta-endorfina i enkefalina, a oslobađanje ovih hormona utiče na vaš imuni sistem i smanjuje osećaj bola.

Takođe, istraživanje američkog Nacionalnog instituta za zdravlje pokazalo je da akupunktura pomaže u ublažavanju hroničnih bolova u vratu, bolova u leđima i kolenima, koji su posledica osetoartritisa.

Ukoliko patite od migrena i tenzionih glavobolja, ovaj metod lečenja može biti efikasan način da se smanji njihova učestalost.

Šta se dešava tokom tretmana akupunkturom i koja se stanja mogu lečiti?

Dešava se da pacijenti tokom primene ovog medicinskog tretmana dožive osećaj peckanja, toplote, težine, obamrlosti, ili tupog bola, u području koje terapeut stimuliše.

Ne dozvolite da vas to uznemiri – sve su to znaci da akupunktura deluje, a nije retkost ni da pacijenti imaju senzacije da se energija budi, širi i kreće oko iglice, ili duž meridijana.

Kao što je više puta naglašeno, ovaj metod lečenja se koristi za lečenje akutnih i hroničnih zdravstvenih stanja, kao i za sprečavanje potrebe za daljim medicinskim tretmanom.

Neki od zdravstvenih problema kod kojih akupunktura može dati odlične rezultate uključuju:

 • Hronični bol u bilo kom delu tela
 • Glavobolje
 • Migrene
 • Anksioznost
 • Neuropatiju
 • Depresiju
 • Nesanicu
 • Posttraumatski stresni poremećaj (PTSP)
 • Mučninu
 • Seksualnu disfunkciju
 • Probleme sa probavom i konstipacijom
 • Prestanak pušenja

Takođe smatra se korisnom kao deo terapije za lečenje neplodnosti i podrškom prilikom lečenja od kancera, u smanjenju neželjenih efekata zračenja i hemoterapije.

Kako znate da tretmen deluje?

Već nakon samo nekoliko nekoliko poseta terapeutu, pacijent može primetiti pozitivne promene i poboljšanje zdravstvenog stanja, poput smanjenja intenziteta i učestalosti bola.

Takođe, mnogi prijavljuju smanjenje nivoa stresa, poboljšanje raspoloženja, kvalitetniji san i povećanje ukupnog nvoa energije.

Međutim, ne reaguju svi jednako – neki će se odmah osećati bolje, dok je drugima potrebno više sesija sa terapeutom – sve zavisi od zdravstvenog stanja koje se leči.

Kratkoročne i dugoročne prednosti akupunkture

Svakako da ovaj tretman stimuliše prirodne telesne sposobnosti i pomaže unapređenju fizičkog i emocionalnog blagostanja, a pored lečenja, koristi se i za prevenciju zdravstvenih problema.

Tako kratkoročne prednosti akupunkture uključuju smanjenje bola, poboljšanje simptoma, koncentracije i opšte opušenosti.

Na duge staze, doći će do porasta opšteg blagostanja organizma i drastičnog smanjenja, ili kompletnog nestanka hroničnih problema, poput bola i niskog nivoa energije, dok će vam kvalitet sna porasti, baš kao i raspoloženje.

Kada dati prednost akupunkturi nad lekovima i drugim vidovima terapije?

Kod stanja hroničnog ili akutnog bola, poput migrene, glavobolje, išijasa, bola u vratu, zubima, menstrualnih grčeva, ili osteoartritisa, akupunktura može da predstavlja efikasnu alternativu lekovima.

Novija medicinska istraživanja pokazuju da ovaj tretman može ublažiti simptome izazvane hemoterapijom i zračenjem, a može poslužiti i kao dopuna drugim tretmanima u lečenju neplodnosti.

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima