back to top

Feng shui – uredite životni prostor i smanjite negativnu energiju

Feng shui je drevna kineska praksa: tradicija koja traži sklad između stvari, ravnotežu između pozitivnog i negativnog te usmjeravanje pozitivnosti u okolinu.

Doslovno, feng shui znači “vjetar” i “voda”: ove dvije sile prirode bitne su za život i, u namještaju, postaju lakoća i dinamika.

Kako ukrasiti stan u 2022. i riješiti se negativne energije, morate se pridržavati 9 važnih pravila koje ćete pročitati u nastavku.

Feng Shui i dijelovi doma

Isti podovi

Ući u kuću opremljenu feng shui stilom znači ući u svijet harmonije, ući u mjesto gdje vladaju mir i ravnoteža.

Tada ste zaista daleko od kaotičnog vanjskog svijeta i živite u ugodnom i mirnom okruženju. Da biste imali osjećaj odvojenosti od izvana, morate opremiti kuću na homogen način, tako da stvorite jedinstven i zagrljaj koji vas okružuje.

Počnite s podovima: odaberite istu vrstu poda za cijelu kuću. Očito je da će najbolja ideja biti drveni parket: to je živ, prirodan i otporan materijal.

feng shui
Ući u kuću opremljenu feng shui stilom znači ući u svijet harmonije.

Odaberite prave materijale

Prema predaji, u svemiru postoji pet sila koje predstavljaju elemente: voda, vatra, zemlja, metal i drvo. Feng Shui koristi ove elemente kombinirajući ih s pet različitih materijala.

Stakleni predmeti služe za reprezentacija vode. Baš kao što to čini voda, prozirnost i jasnoća stakla dopuštaju prolazak energije, stvarajući nezaustavljive tokove topline i svjetlosti.

Na primjer, možete kupiti stolove s prozirnom policom koja se može postaviti u dnevni boravak.

Za razliku od vode, sila vatra pronalazi svoju kombinaciju s plastikom. No, koristite ga štedljivo i oprezno, možda na mjestima koja nisu previše vidljiva.

Budući da blokira energetske sile, zapravo, feng shui savjetuje da ga ne koristite pretjerano. Na primjer, možete ga koristiti u kupaonici, gdje je potrebno za komponente zidnih jedinica, polica i drugih kupaonskih ormarića.

Moć zemlje predstavljaju kamenje, keramika ili mramor i cigla. Na primjer, u kuhinji ćete ga koristiti kao mramornu policu.

Ili, ako počnete opremati kuću od nule, možete odabrati kamene zidove: oni osvjetljavaju prostorije i zadržavaju vitalnu energiju u kući.

Metali široko se koriste, posebno u kupaonici, s čeličnim premazima za sudopere ili ručke zidnih jedinica.

Konačno, element od drveta bit će posvuda u vašem domu: od parketa do stolića, od okvira prozora do vrata.

Položaj spavaće sobe

Zato što nas povezuje sa sobom, mirnim snom i podsjeća na našu osobnu dobrobit, spavaća soba je jedno od najvažnijih okruženja za feng shui.

Iz tog razloga spavaća soba mora biti soba najudaljenija od ulaza. Osim toga, uzglavlje kreveta mora biti orijentirano na istok, jer savršena energija za smirenost i spokoj teče prema istoku.

feng shui
Spavaća soba je jedno od najvažnijih okruženja za feng shui.

Uklonite ogledala

Minimizirajte prisutnost ogledala. Zapravo, to su elementi koji mogu ometati prirodni protok energije.

Ne ostavljajte ih na vidiku, posebno u spavaćoj sobi, jer bi mogli negativno utjecati na cjelokupni dekor i vaše raspoloženje. Za uređenje doma ogledala objesite na unutarnju stranu vrata ormara ili na zid u hodniku kuće.

Voda i vjetar: osnovni elementi feng shui tehnike

Voda i vjetar su bit feng shuija. Sklad ovih elemenata dovodi do protoka energije i stvaranja harmonije.

Stoga položaj namještaja i uređaja u spavaćoj sobi, kuhinji i dnevnom boravku ne bi trebao biti prepreka prolasku vjetra: pustite da zrak snažno struji kroz vaš dom.

Dakle, poželjno je bez pretjerano velikih ormara, preglomaznih kauča ili divovskih hladnjaka. Tako će vaša kuhinja po mjeri biti savršena.

Voda se, s druge strane, može unijeti u kuću usvajanjem različitih rješenja. Na primjer, u dnevnoj sobi napravimo mali zen vrt, s kaskadnom fontanom na jednom zidu.

Stalno tuširanje pratit će naše opuštanje. Ili tražimo slike s vodenim pejzažima, poput mora, rijeke ili prirodne oaze. Također je idealno nabaviti akvarij s ribicama.

Odaberite prave boje za svako okruženje

Za svako okruženje, feng shui preferira određene boje. Stoga, ako želite biti pedantniji i poštovati svaku feng shui značajku, boja za svako okruženje mora biti drugačija.

Značenje boja određuje koje palete boja su idealne za određenu prostoriju.

Na primjer, možete koristiti žutu u kuhinji koji će se kombinirati s drvom, a toliko će istaknuti i kanalizirati pozitivnu i veselu energiju.

feng shui
Boje koje idu uz svaki princip

Onda hoće ulaz treba biti obojan u svijetlozelenu ili starinsko ružičastu boju. umjesto toga, dnevna soba što je jedna od glavnih točaka kuće, slikat ćete u živopisnijim bojama, poput crvene boje ili žute.

Konačno, spavaćoj sobi su potrebne opuštajuće boje, poput zelene ili bijele ili ružičaste, eventualno boje slonovače.

Nemojte slagati previše namještaja uza zid

Jedan od temelja feng shuija je cirkulacija zraka. Budući da namještaj neizbježno ometa ovaj tok, ovaj problem možete prevladati tako da pomaknete namještaj od zida za nekoliko centimetara. Također, uzglavlje kreveta nikada ne smije biti naslonjeno na zid, već mora imati malo prostora.

Uvijek inspiriran protokom zraka i ravnotežom koju treba tražiti čak i u malim stvarima, namještaj predložena feng shui metoda mora biti vrlo uredan.

To također znači biti čist i izbjegavati smeće po kući. Zapravo, napuštanje neurednog i kaotičnog okruženja remeti energiju, stvarajući u nama nelagodu i osjećaj neadekvatnosti.

Koristite glatke i zaobljene linije za feng shui

To morate biti vrlo oprezni nemojte koristiti namještaj koji ima oštre rubove ili osobine koje su pretvrde i stoga nisu baš gostoljubive.

Primjerice, kauč u dnevnoj sobi ne mora biti u obliku slova L, ali možete kupiti dva različita i postaviti ih pod kutom.

Dakle, za keramičke vaze u spavaćoj ili dnevnoj sobi, više ćete voljeti zaobljene i zakrivljene linije. Također, pri odabiru lustera odlučite se za okrugli zlatni luster.

feng shui
Nemojte koristiti namještaj koji ima oštre rubove.

Dajte prednost prirodnom svjetlu

Kuća koja je inspirirana feng shuijem uvijek je vrlo svijetla, ali posebno sa sunčevom svjetlošću. Drugim riječima, morate biti sigurni da koristite svjetlo koje dolazi izvana: koristite velike prozore, s tankim okvirima koji nisu preglomazni.

Ako je moguće, ostavite vrata između dvije sobe otvorena kako bi se međusobno osvjetljavali. Ili biste mogli za korištenje prozirnih kliznih staklenih vrata.

S druge strane, umjetno svjetlo mora biti dobro pozicionirano na strateškim točkama: na primjer, za kuhinjskim stolom bit će neizbježan.

Zatim, pored sofe za večeri provedene čitajući dobru knjigu. I u spavaćoj sobi, naravno, na noćnom ormariću za blago osvijetljenu večer.

Preporučujemo da pročitate:

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima