back to top

Gubitak kućnog ljubimca: Kako se izboriti?

Gubitak kućnog ljubimca može utjecati na čovjeka i njegovo mentalno zdravlje. Zbog toga je važno da naučite kako sei zboriti sa gubitkom najboljeg čupavog prijatelja.

Gubitak kućnog ljubimca također je jedna od najstresnijih situacija. Čovjek se veže za majicu koja mu je draga, a kamoli za živo biće koje je uvijek uz njega.

Ono što život u pojedinim trenucima čini teškim i nepodnošljivim su veliki gubici. Život je upravo to: dobivanje i gubljenje – i stvari, i prijatelji, i novac, i ljubav.

Svaki gubitak u životu ima fatalne posljedice za vaše tijelo. Sigurno nećete ostati ista osoba nakon smrti roditelja ili voljene osobe, ali postoje načini na koji osoba može uspjeti prihvatiti bol koju osjeća svoje tijelo i naučiti živjeti s njom.

Ono što je sigurno u takvim situacijama je da ćete najvjerojatnije naići na ljude koji ne razumiju bol i prazninu koja ostaje. Prvi savjet je „Kloni se takvih ljudi!“. Tko ne voli životinje, ne voli ni ljude.

Uz pseće godine kalkulator možete izračunati godine vašeg najdražeg čupavog prijatelja.

gubitak kucnog ljubimca
Gubitak kućnog ljubimca je jedna od stresnijih perioda u čovjekovom životu.

Gubitak kućnog ljubimca – osjećaji koji su normalni

Prva stvar koja će se dogoditi nakon što ljubimac ode je osjećaj praznine. Kuća ili stan djelovat će drugačije i napušteno, jer više nema skakanja i igranja sa psom ili mačkom.

Tuga uzrokuje umor, nesanicu, nedostatak apetita i spremnost za rad. Kućni ljubimci su kao članovi obitelji, poklanja im se pažnja, velikodušnost, a zauzvrat dobivaju zabavu i puno više od toga.

Ako je pas, mačka ili drugi ljubimac obilježio posebno razdoblje života, tada je gubitak još teži.

Ukoliko imate psa onda sigurno želite znati više o srčani crv kod pasa ~ opasni parazit koji vreba ljubimce.

Kako prevladati gubitak?

Jedan od prvih savjeta koji su ljudi prošli u ovom razdoblju je: Kupnja novog ljubimca!

Međutim, mora se znati da novi ljubimac uopće ne može zamijeniti starog. Privikavanje i protok vremena donose nagradu u vidu novih ugodnih trenutaka, zabave koju za vas organizira vaš novi ljubimac itd.

Nikada nemojte ostati sami u stanu u kojem ste živjeli sa svojim ljubimcem. Prošećite, trčite, pronađite neki hobi koji će vam oduzeti puno vremena tijekom dana.

Bolje je da se počnete baviti nekim ljetnim aktivnostima poput putovanja, druženja s prijateljima itd.

Vrlo je važno prihvatiti da je gubitak kućnog ljubimca nešto sasvim normalno u životu. Naučit će vas kako se ojačati i pripremiti za veće gubitke koji čekaju svakog čovjeka u životu.

gubitak kucnog ljubimca
. Prošećite, trčite, pronađite neki hobi koji će vam oduzeti puno vremena tijekom dana.

Ako je prošlo dosta vremena otkako je vaš ljubimac uginuo, a i dalje se ne osjećate dobro, svakako razgovarajte s osobom od povjerenja koja vas neće osuđivati.

Razmislite sami kako možete organizirati vrijeme i ojačati odnos s ljudima u svom životu. Time bi svoje slobodno vrijeme ispunili raznim aktivnostima, a time i odvratili misli o gubitku.

Životinje se često pojavljuju u snovima. Sanjati zmiju, sanjati delfina ili sanjati tigra imaju potpuno različito i karakteristično značenje za vas!

Svatko tko razumije zna da je to bolno iskustvo. Svaki čovjek je individua za sebe i svatko se s tim nosi drugačije.

Morate si dati malo vremena da se nosite s gubitkom, a vrijeme i natrpanost najbolji su saveznici u takvim stresnim situacijama.

gubitak kucnog ljubimca
Kako se izboriti sa tugom za kućnim ljubimcem?

Kućni ljubmci i djeca su savršena kombinacija. Stoga, očekivano je da će i oni osjetiti tugu za ljubimcem.

Također, istraživanja su pokazala da postoje prednosti odrastanja s kućnim ljubimcima!

Suočavanje s tugom

Gubitak kućnog ljubimca može utjecati na vaše mentalno zdravlje.

Iako je tuga osobno iskustvo, ne morate se sami suočiti sa svojim gubitkom. Dostupni su mnogi oblici podrške, uključujući usluge savjetovanja u vezi s ožalošćenjem kućnih ljubimaca, telefonske linije za podršku gubitku kućnih ljubimaca, lokalne ili online grupe za ožalošćenje kućnih ljubimaca, knjige, videozapisi i članke iz časopisa.

Evo nekoliko prijedloga koji će vam pomoći u tome:

  • Priznajte svoju tugu i dopustite sebi da je izrazite.
  • Ne ustručavajte obratiti se drugima koji vam mogu dati podršku. Provedite malo istraživanje na internetu i pronaći ćete stotine resursa i grupa za podršku koji bi vam mogli biti od pomoći.
  • Pišite o svojim osjećajima, bilo u dnevniku ili pjesmi, eseju ili kratkoj priči.
  • Nazovite svog veterinara ili lokalno humanitarno društvo da vidite nude li grupu za podršku gubitku kućnih ljubimaca ili telefonsku liniju ili vas mogu uputiti na jednu.
  • Pripremite spomen obilježje za svog ljubimca.

Žurba sa kupovinom novog ljubimca nije fer prema vama ili vašem novom ljubimcu. Svaka životinja ima svoju jedinstvenu osobnost i nova životinja ne može zamijeniti onu koju ste izgubili.

Znat ćete kada je pravo vrijeme da udomite novog kućnog ljubimca nakon što si date vremena za tugovanje, s obzirom na to jeste li spremni i pažljivo pazite na svoje osjećaje.

Kad budete spremni, sjetite se da je vaše lokalno sklonište za životinje sjajno mjesto za pronalazak sljedećeg posebnog prijatelja.

Preporučujemo da pročitate:

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima