Jedanaesti tjedan trudnoće – SIMPTOMI

Šta očekivati u 11. tjednu trudnoće?

Jedanaesti tjedan trudnoće je period kada je omjer glave i tijela kod bebe 1:1, a koža je toliko prozirna da se kroz nju jasno vide žile.

Do sada ste već upoznati i već ste se naviknuli na stalno podrigivanje, nadutost i kruljenje u trbuhu. 

Mali, česti obroci trebali bi pomoći u rješavanju ovih problema – pobrinite se da jedete i pijete polako kako bi se spriječilo gutanje dodatnog zraka. 

Kasnije ćete koristiti ovu tehniku pri hranjenju vaše bebe! Prenatalna joga također može pomoći u smirivanju “problema” u ​​trbuhu i, kao popratna pojava, pomaže vam da se smirite i opustite.

Vaša beba u jedanaestom tjednu trudnoće veličine je limete, dužine oko 4 centimetra i teška oko 7 grama. Omjer glave i tijela je 1:1. 

Još uvijek ne možete osjetiti niti vidjeti, ali vaša beba se okrece i vrti. U ovom trenutku koža vaše bebe je prozirna, te se kroz nju jasno vide žile. 

Nakon jedanaestog tjedana, bebini prstići na rukama i nogama više nisu isprepleteni i beba može micati njima. Stvara se folikul kose, zubići, noktići itd…

Kad napunite jedanaest tjedana trudni ste dva mjeseca i oko dva tjedna, te će za nekoliko tjedana započet drugo tromjesečje. Koliko tačno ste trudni i kada vam je termin možete izračunati uz kalkulator koliko sam trudna?!

U ovom periodu trudnoće vaše tijelo je još uvijek pod velikim utjecajem hormona i teško je opustiti se jer hormoni i dalje čine svoje. 

Važno je da imate rutinu njege tijela u trudnoći i nakon poroda.

jedanaesti tjedan trudnoce
Šta da očekujete u jedanaestom tjednu trudnoće?

Simptomi trudnoće koji se javljaju u 11. tjednu trudnoće

Mučnine su i dalje postojane, ali trebate izdržati samo još nekoliko tjedana da završite s prvim tromjesečje koje ima najviše izražene simptome trudnoće. Većina simptoma je ista kao i u petom tjednu trudnoće.

Koji su to simptomi koje možete očekivati u jedanaestom tjednu pročitajte u nastavku:

Mučnina u trudnoći

Već vam je dosta mučnina i povraćanja, mislite da nikad neće prestati, ali izdržite još malo sve će uskoro doći na svoje i bit ćete ona stara.

Umor

I dalje se osjećate umorno i samo tražite mjesto gdje ćete sjesti ili leći to je sve normalno, neka vam utjeha bude da ćete još malo ući u drugo tromjesečje i da će vam sve biti lakše, osjećat ćete se bolje i poletnije.

Do tada priuštite si odmor i iskoristite svaku priliku da se odmorite. Postoje različite tvrdnje na tu koliko trudnica treba da spava. No, svakako je poželjno da se odmarate.

Vjetrovi

Nažalost ova nuspojava trudnoće je jako česta i jednostavno neizbježna. Vjetrovi počinju u devetom tjednu trudnoće, kao i nadutost u stomaku i zatvor.Pokušajte izbjeći hranu koja vam dodatno stvara plinove.

Namirnice koje najčešće stvaraju plinove su: mahunarke, kupus, pržena hrana, gazirana pića. Stručnjaci savjetuju da pijte puno vode i hranu bogatu vlaknima.

Promjene raspoloženja

Promjene koje se događaju u vašem tijelu stvaraju i napetosti, pokušajte se opustiti s nekim vježbama uma i tijela, poput joge, kako biste lakše prebrodili ovo razdoblje. 

Izbjegavajte situacije i ljude koji u vama stvaraju nervozu i pokušajte stvoriti svoju osobnu oazu u kojoj vas nitko i ništa ne ometa. 

Čitajte, gledajte filmove i radite sve ono što vas opušta. Kad dođe beba imat ćete puno manje vremena za sebe zato sad iskoristite svaki trenutak.

Uz kineski kalendar začeća možete saznati spol djeteta! Ovo je zanimljiv način da otkrijte da li nosite djevojčicu ili dječaka.

Grčevi u nogama

U ovom periodu mogući su grčevi u nogama koji se često javljaju noću i mogu vam ometati san. Grevi se najčešće pojavljuju u lisnim mišićima. 

Kako bi ih pokušali ublažiti unosite dovoljno tekućine i savjetujte se sa svojim liječnikom da li je potrebno uz pravilnu prehranu za trudnice dodatno uzimati magnezij i kalij i u kojim količinama.

Linea negra

Trudnicama poznatija kao tamno smeđe ctra koja se pojavljuje na sredini trbuha. Može se pojaviti samo preko noći. 

Ovo je potpuno normalna pojava u trudnoći. Ova tamna crta uzrokovana je hormonalnim promjenama i nije trajna. 

Može se dogoditi da bude prisutna još neko vrijeme nakon poroda pogotovo ako dojite zbog hormona koji su uključeni u proces dojenje.

Iscjedak iz vagine

Pojačani iscjedak iz vagine normalna je pojava u trudnoći i može se pojaviti već u prvom tromjesečju pod utjecajem progesterona. Najviše je izražen u trećem tromjesečju. 

Važno je razlikovati iscjedak koji je normalan od onoga koji može biti uzrokovan infekcijom. Normalni vaginalni iscjedak u trudnoći je bijel, mliječan i rijedak. 

Ukoliko iscjedak ima neugodan mirisi i promijeni boju u žutu ili zelenu svakako se javite svom liječniku.

jedanaesti tjedan trudnoce
Iscjedak iz vagine normalna je pojava u trudnoći

Iscjedak ima svoju funkciju, on sprječava da dođe do infekcije iz rodnice do maternice, a nastaje zbog povišene razine hormona u trudnoći. Ako vam je iscjedak obilan i nije vam ugodno možete koristiti dnevne uloške i pamučno rublje.

Trudnice koje nose blizance često imaju izraženije simptome upravo radi hormona koje one imaju više. 

Žene koje su 11 tjedana trudne s blizancima često imaju povišene razine hormona, što može značiti dvostruke simptome i veće povećanje težine.

Ukoliko ste zakoračili u zrelije godine sigurno vas zanima da li je moguće i kako zatrudniti poslije 40. godine? Postoje mnoge solucije koje će vam pomoći da se ostvarite u ulozi majke.

Jedanaesti tjedan trudnoće veličina trbuha

Trudnice u jedanaestom tjednu imaju malo zaobljen trbuh i lagano se počinje nazirati kroz odjeću. Iako vaš trbuh možda nije uočljiv, vaše grudi su se sigurno značajno promijenile. 

Ako već niste, kupite si udobne i rastezljive grudnjake da vas barem to ne smeta uz sve ostale simptome koji vas muče. 

jedanaesti tjedan trudnoce
Trbuh se polako nazire u 11. tjednu trudnoće.

Jedanaesti tjedan trudnoće znači da ćete morati kupiti veće grudnjake i odjeću. Možete odmah kupiti grudnjake za dojenje jer su oni ugodni i prilagođavaju se obliku i veličini grudi, i ono najvažnije da će vam biti od velike koristi prilikom dojenja.

Između desetog i četrnaestog tjedna radi se genetsko testiranje. Ovisno za koje se odlučite u dogovoru s vašim liječnikom.

Danas na tržištu postoji nekoliko neinvazivnih testova (Harmony test, Nifty,…) koji se mogu napraviti već od desetog tjedna trudnoće i oni nemaju nikakav rizik od spontanog pobačaja, za analizu je potrebna samo uzorak krvi trudnice.

Osim ranije navedenih testiranja postoji i kombinacija ultrazvučnog mjerenja nuhalnog nabora, nazvanog Nuchal Translucency Screening (NTS) i uzimanja uzorka krvi. 

Nuhalni nabor je nakupina tekućine (limfe), odnosno prozirno područje na koži sa stražnje strane bebina vrata koji se ultrazvučno mjeri,  te ukoliko postoje odstupanja mogu biti znak kromosomske abnormalnosti poput trisomije 21 poznate kao Downov sindrom.

Uzimajući u obzir rezultate NTS-a i krvne pretrage, liječnik će vam reći da li postoji rizik od kromosomskog anomalija. Čekanje rezultata može biti stresno, ali kad dobijete rezultate vjerojatno ćete biti mirniji.

Preporučujemo da pročitate:

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima