back to top

Peti tjedan trudnoće

U petom tjednu trudnoće većina trudnica sazna da su trudne upravo iz razloga što im kasni mjesečnica.

Peti tjedan trudnoće je period kada se počinju formirati glavni organi (srce, bubreg, jetra, želudac) te živčani, krvožilni i probavni sustav.

Nakon četvrtog tjedna trudnoće, simptomi koji ćete osjetiti neće biti baš ugodni. Peti tjedan trudnoće zbog povišene razine beta HCG hormona može vam dati simptome koji su teški za ignorirati, poput bolova u dojkama, mučnine i umora. 

Ti isti hormoni su oni koje je vaš test trudnoće otkrio i dao vam pozitivan rezultat.

Nakon što ste vidjeli odlične vijesti na testu za trudnoću, ako već niste, vrijeme je da zakažete prenatalni pregled kod svojeg ginekologa.

Koliko je velika vaša beba u petom tjednu trudnoće

Vaša beba u ovom trenutku je veličine sjemena od jabuke odnosno 3,3mm. Duljina embrija mjeri se od tjemena do trtice. 

U sljedećem tjednu on ili ona će se gotovo udvostručiti. Počinju se formirati glavni organi (srce, bubreg, jetra, želudac) te živčani, krvožilni i probavni sustav.

Peti tjedan trudnoće – koji je to mjesec trudnoće?

Kada navršite pet tjedana onda ste oko mjesec dana trudni. Čudno, upravo ste otkrili da ste trudni i već imate jedan mjesec iza sebe. 

To je zato što se trudnoća počinje brojati od prvog dana vaše posljednje mjesečnice. Još samo osam mjeseci!

Postoji više razloga zašto menstruacija kasni. Izostanak mjesečnine ne mora nužno značiti da ste trudni.

Simptomi trudnoće u petom tjednu

Simptomi trudnoće koje osjećate u petom tjednu samo su početak niza promjena koje će vaše tijelo proći. 

U posljednjoj sedmici trudnoće osjetit ćete drugačije promjene u vašem tijelu.

Trenutni simptomi nisu lagani za izdržati, mnoge mame kažu da je prvo tromjesečje najteže. 

Za razliku od trećeg tjedna trudnoće ili četvrtog tjedan trudnoće gdje su simptomi bili dosta blaži.

U ovom trenutku važno je da sve prilagodite sebi i napravite tempo koji vama odgovara, odmarajte se, zdravo se hranite i prilagodite si sve kako vama odgovara. 

peti tjedan trudnoce
Koji su simptomi koje ćete osjetiti u petom tjednu trudnoće?

Šta  možete očekivati ​​u petom tjednu trudnoće?

Mučnina

Mučnina u ranoj trudnoći može se dogoditi u bilo koje doba dana, a ne samo ujutro. I nažalost, neke trudnice osjećaju mučninu gotovo cijeli dan. 

Isprobavajte različite načine kako biste pronašli ono što vama najbolje pomaže da lakše prebrodite ovo razdoblje. 

Ono što kod većine žena djeluje je: konzumacija češćih, ali manjih obroka, grickanje badema, konzumacija vode s limunom i ako ništa ne pomaže posavjetujte se sa svojim liječnikom.

Izračunajte uz kalkulator koliko ste tjedana trudni i na taj način saznajte koliko vam je još ostalo do poroda.

Osjetljive grudi

Jutarnja mučnina odvlači svu pažnju, ali bolne grudi mogu biti najčešći simptom trudnoće u petom tjednu.

peti tjedan trudnoce
U petom tjednu trudnoće bolne grudni su normlana pojava.

Često mokrenje

Možda ćete primijetiti da imate potrebu za čestim mokrenjem u ranoj trudnoći. Ovaj simptom u petom tjednu trudnoće je zbog toga što se bubrezi zapravo šire.

Umor

U petom tjednu trudnoće normalno je da želite spavati, gotovo u bilo koje doba dana.

Beba uzima svoje i ne možete mnogo učiniti u vezi s tim, osim uzet si dodatan odmor.

Nakon pauze za odmor napravite neku laganu vježbu ili se uputite u šetnju i svakako nemojte zaboraviti jesti svakih nekoliko sati tako da vam razina šećera u krvi ne padne toliko da izgubite još više energije.

Grčevi

Oko petog i šestog tjedna trudnoće mogu se pojaviti grčevi vrlo vjerojatno je to znak da se embrij lijepo usađuje u sluznicu maternice ili može biti znak da se vaša maternica širi i isteže vaše ligamente. 

Ako nakon petog tjedna trudnoće osjetite grčeve koji su jaki ili bolni, savjetujte se sa svojim liječnikom koji će odlučiti što trebate dalje poduzeti.

Lagano krvarenje

U petom tjednu trudnoće ako primjetite krvarenje sigurno vam neće biti ugodno i normalno je da se uplašite, ako ono nije praćeno jakim bolovima najvjerojatnije je znak da se plod smjesta u maternicu.

U ovom periodu spolni odnos također može uzrokovati krvarenje, jer je vaš vrat maternice osjetljiviji u trudnoći.Da bi bili mirniji, i sigurni da je sve u redu javite se svom liječniku koji će vas dalje uputiti što trebate raditi.

Neke trudnice koje su u petom tjednu trudnoće i uopće ne osjećaju nikakve simptome ili im se simptomi pojavljuju i nestaju i to je uredu. Ako nemate trudnicke simptome ne znači da nešto nije u redu s trudnoćom, uživajte i budite sretne!

Kako izgleda trbuh u petom tjednu trudnoće?

Trudni ste pet tjedana i trbuh vam izgleda isto ili ste možda malo naduti ili se osjećate kao da ste već dobili kilogram. 

U ovom trenutku posve je normalno i da ništa još niste dobili ili da ste nešto sitno izgubili. Svi ti scenariji smatraju se potpuno normalnim i potpuno u redu!

Sve trudnice su različite i svaka drugačije reagira na trudnoću. Nemojte se previše brinuti o povećanju težine u trudnoći. S razlogom postoji pravilna prehrana u trudnoći koja će vam olakšati ovaj period.

Liječnici preporučuju dobivanje 1 do 2 kilograma  tijekom prvog tromjesečja, a to će se vjerojatno dogoditi i bez previše razmišljanja o tome.

Šesti tjedan trudnoće označava da srce vaše bebe kuca (gotovo dva puta brže nego vaše!) a i krv počinje kolati venama.

Izdvajamo za vas:

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima