back to top

Četvrti tjedan trudnoće

Simptomi trudnoće polako počinju.

Četvrti tjedan trudnoće je različit za mnoge buduće majke po pitanju simptoma. Blastocista (vanjski sloj i unutrašnji sloj iz kojeg se stvara embrij) se usađuje u debelu, masnu stijenku maternice.

Premda većina testova za trudnoću tvrde da se može odrediti postojanje trudnoće i prije idućeg termina mjesečnice, ponekad test za trudnoću može biti i lažno negativan.

Zato je dobro ne očajavati i pričekati par dana pa ponoviti test. Ukoliko ste trudni, nakon 10. tjedna trudnoće preporučuje se prenatalni nifty test.

Ako ste ipak od onih sretnica koje su već u četvrtom tjednu saznale da su trudne, čestitamo! 

Možda se još ne osjećate trudno, budući da prvi znakovi trudnoće kod većine žena ne počinju odmah, ali svakako imate razlog za slavlje. 

Nakon što ste saznali da ste trudni dogovoriti prvi pregled kod vašeg doktora gdje će on utvrditi postojanje trudnoće.

Vaša se maza (u ovom se stadiju ona stručno naziva blastocista, a sastoji se od vanjskog sloja i unutrašnje mase iz koje se stvara embrio) u ovom tjednu trudi stići do svojeg novog doma, do vaše maternice. 

U četvrtom tjednu trudnoće beba je manja od makovog zrna. Vama ovo razdoblje može ličiti na PMS, ali to je, naravno, daleko od PMS-a. 

Uz prekrasan osjećaj da u vama raste novi život, u ovom razdoblju ćete osjetiti i one druge blagodati trudnoće: nadutost u stomaku, grčeve te promjene raspoloženja.

Isti hormoni trudnoće koji su vam dali pozitivan test na trudnoću mogu uzrokovati neke od tipičnih simptoma za četvrti tjedna trudnoće. 

Razina beta HCG hormona raste prilično brzo, tako da ako vam sve izgleda normalno i osjećate se dobro vrlo brzo se stanje može promijeniti upravo uzrokovano rastom beta HCG, te se prve mučnina mogu vrlo brzo pojaviti. 

Četvrti tjedan trudnoće simptomi

Nadutost

Ovaj simptom trudnoće može se pojaviti već u četvrtom tjednu zahvaljujući porastu hormona trudnoće progesteronu, te ćete se udobnije osjećati u hlaćama koje vas nisu uske.

Blagi grčevi

U četvrtom tjedna trudnoća mogu se pojaviti blagi grčevi slični menstrualnim, najvjerojatnije se radi o normalnoj pojavi za ovo razdoblje kad se vaša maternica prilagođava na trenutno stanje. 

Ako se pojave češći i jači grčevi svakako se trebate javiti svom liječniku koji će vas dalje voditi i savjetovati što trebate poduzeti kako bi isključili bilo kakve probleme.

Blago krvarenje

Također se može pojaviti tijekom četvrtog tjedna trudnoće kao rezultat implantacije. Ne brinite – i ovo je potpuno normalno. 

Isto kao kod laganih grčeva, ako se radi o blagom krvarenju najvjerojatnije nema mjesta panici, ali ako krvarenje bude obilnije svakako se javite svom liječniku koji će vas dalje uputiti.

cetvrti djetan trudnoce
Četvrti tjedan trudnoće može označavati početak novih simptoma.

Promjene raspoloženja

Ako imate česte promjene raspoloženja i za to su krivi hormoni. Promjene raspoloženja tijekom trudnoće su najdrastičnije tijekom prvih 12 tjedana. 

Nakon toga, hormoni će se izjednačiti, što će smanjiti vjerojatnost da ćete plakati za svaku sitnicu.

Jutarnja mučnina

Stručnjaci kažu da oko 50 do 90 posto trudnica dobiva neki oblik mučnina. 

Dakle, čak i ako još niste imali mučnine, postoji velika vjerojatnost da će se pojaviti u nekom trenutku u toku trudnoće.

Jutarnja mučnina obično je najgora oko devetog tjedna, a zatim polako prestaje, najčešće potpuno prestaje u drugom tromjesečju.

Zanima vas koliko ste sedmica trudni izračunajte uz naš kalkulator!

Umor

Jedan od najčešćih simptoma trudnoće u četvrtom tjednu je potpuna iscrpljenost, jer vaše tijelo naporno radi kako bi dalo sve od sebe da se blastocista pravilno razvija i dobiva sve potrebno za daljnji napredak.

Osjetljive grudi

Grudi su vam teške, otečene i osjetljive na dodir, sve je to zbog hormona koji pripremaju vaše tijelo za dolazak bebe. 

Počinju pripremati mliječne kanale za novi zadatak proizvodnje mlijeka da bi vaša beba mogla uživati u majčinom mlijeku.

U četvrtom tjednu trudnoće trbuh može biti malo nadut, ali gotovo sigurno ne odaje tajnu da ste trudni.

cetvrti tjedan trudnoce
DES

Beba već prolazi kroz važan razvojni put u četvrtom tjednu trudnoće, pa svakako počnite uzimati prenatalni vitamine ako već niste.

Važno je da prenatalni vitamini sadrže najmanje 400 mg folne kiseline i ne zaboravite ih uzimati svakodnevno. 

Dokazano je da folna kiselina pomaže u sprečavanju urođenih mana, zato je jako važno da ju redovito uzimate.

Ako osjećate da traperice sad teže oblačite i nisu vam udobne počnite nositi odjeću koja vas ne stišće i u kojoj se osjećate udobno.

Izdvajamo za vas:

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima