back to top

Sedamnaesti tjedan trudnoće

Sedamnaesti tjedan trudnoće trudnoće donosi nove simptome koje ćete osjetiti.

Sedamnaesti tjedan trudnoće predstavlja period u kojem se nastavlja rast vaše maternice čije se dno sada nalazi negdje oko sredine između stidne kosti i pupka. Slijedi daljnje povećanje dojki, a moguća je i pojava strija.

Sad kad ste u 17. tjedan trudnoće gotovo ste na pola puta do rođenja vaše maze. Vjerojatno znate spol vašeg djeteta i možete lagano početi razmišljati i istraživati, pa ako naletite na nešto i povoljnije već kupiti neke stvarčice za svoju mazu. 

Prvi dani sa bebom se polako bliže. Stoga, važno je na vrijeme kupiti sve potrebne stvari.

Ovaj lijepi period trudnoće idealno je vrijeme da istražit što se sve nudi na tržištu; kolica, krevetića i ostalih stvari potrebnih za bebu, a da vam to ne predstavlja veliki fizički napor.

sedamnaesti tjedan trudnoce
Počinjete polako kupovati sve potrebne stvari za bebu – 17. sedmica trudnoce

Ako imate od nekog posuditi neke od stvari potrebnih za bebu pogotovo one koje se manje vremena koriste poput njihalice ili baby gyma zašto ne, jer će vam trebati dosta toga, pa ako barem nešto možete posuditi super. 

Ako znate spol djeteta možete razmišljati kako sa sitnim detaljima uljepšati prostor kako bi bio ugodniji vama i vašoj mazi. 

Razmislite da u ovom periodu odradite trudnički tečaj jel će vam sad biti lakše sjediti tih nekoliko sati nego kad trbuh bude veći. 

Dijete u 17. tjednu trudnoće veličine je ploda šipka, veliko je oko 13 cm i teško oko 165 g i nastavlja dalje rasti. 

Dok je u 16. tjednu trudnoće veličine avokada.

Bebine kosti se transformiraju iz gumenih hrskavica prema čvrstim kostima. Sad se lagano počinju stvarati i nakupljati masno tkivo koje je vrlo važno u zagrijavanju ljudskog tijela. Počinju se stvarati i one jedinstvene šare odnosno otisci na prstima vaše bebe.

Sedamnaesti tjedan trudnoće Simptomi

Simptomi koji se javljaju u 17. tjednu trudnoće najčešće se javljaju zbog ubrzanog rasta vašeg djeteta. U nastavku možete pročitati što vas od simptoma očekuje u ovom tjednu:

Povećano izlučivanje tjelesnih tekućina

U ovom periodu zbog povećanog protoka krvi možete primjetiti pojačano lučenje tekućina iz tijela poput: vaginalnog iscjetka, znoja ili veće količine pljuvačke, sve je to normalno za vaše trenutno stanje.

Čudni snovi

Možda ste ih imali i u prijašnjim tjednima. Mogu biti toliko čudni i stvarni da se probudite i mislite jel to bio san ili java. 

Čudni snovi mogu biti uzrokovani vašim hormonima, ali i količinom raznih razmišljanja koje mozak ne može sve obraditi i onda dolazi do čudnih snova.

U ovom periodu možete sanjati bebu, sanjati doktora ili operaciju.

sedamnaesti tjedan trudnoce
Čudni snovi su jedan od simptoma u 17. tjednu trudnoće kilogrami u trudnoci

Svrbe vas grudi i trbuh

Kako beba raste, vaša se koža rasteže i može biti osjetljivija i nadražena. U ljekarnama možete potražiti proizvode koji su namijenjeni baš za kožu trudnica te si s njima pokušajte ublažiti svrbež.

Ako dođe do naglog rastezanja kože prilikom širenja maternice i ostatka vašeg tijela, pogotovo ako nosite blizance mogu se pojaviti strije.

Strije u trudnoći ako su samo površinske i tanke nakon trudnoće će se povući i biti slabo vidljive. Važna je njega tijela u trudnoći i nakon poroda.

Preventivno se krenite mazati kremom protiv strija za trudnice kako bi ublažili njihovo pojavljivanje. 

Ono što je jednako važno da unosite dovoljnu količinu vode kako bi vaše tijelo dobivalo hidrataciju i iznutra.

Povećanje kilograma u trudnoći

Možda ste već dobili 5 do 7 kilograma. Normalno je da u drugom tromjesečju dobije oko 0,5 kg tjedno. Ako imate veće odstupanje u kilaži razgovarajte sa svojim liječnikom kako bi uklonili eventualne probleme koji mogu biti uzrok većeg broja kilograma.

Dječja gumena hrskavica sada se pretvara u kosti. I beba uzgaja malo mesa na tim kostima, stavlja neku masnoću. I vašem fetusu u 17 tjedana raste jača i debljina pupčane vrpce.

sedamnaesti tjedan trudnoce
Normalno je da u drugom tromjesečju dobije oko 0,5 kg tjedno

Vaše kilograme možete kontrolisati uz kalkulator Ishrana za trudnice koja ne deblja.

Ako su ranija testiranja ukazivala na anomalije bebe od sedamnaestog tjedna trudnoće možete raditi kordocentezu. 

Kordocenteza je postupak gdje se uzima krv iz pupčane vrpce. Ovo je invazivan test i izvodi se sve manje upravo načina i mogućih komplikacija prilikom uzimanja uzorka. 

Već smo ranije govorili da danas postoje testovi koji nisu invazivni i rade se već u 10. tjednu trudnoće i imaju visok postotak točnosti dobivenih rezultata.

sedamnaesti tjedan trudnoće

GoSlim povećava broj ketona u tijelu i pokreće sagorijevanje masti

GoSlim ubrzava rezultate

  • smanjuje unos ugljikohidrata
  • smanjuje nivo glukoze u krvi
  • nema potrebe za proizvodnjom inzulina
  • bez inzulina nema ni osjećaja gladi

Preporučujemo da pročitate:

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima