Šesnaesti tjedan trudnoće

16. tjedan trudnoće označava početak novih simptoma

Šesnaesti tjedan trudnoće znači da se razvijaju mišići i kosti (napreduje odlaganje kalcija u kostima). Osobito napreduje razvitak finije muskulature lica, tako da vaša beba sada može žmirkati, otvarati usta ili se mrštiti i ispraviti glavu.

Većina trudnica u šesnaestom tjednu trudnoće ima osjećaj da mogu sve što požele, imaju puno energije i uživaju u trenutnom stanju. 

U ovom period vaša maza može čuti vaš glas i kroz idući period to će joj biti najčešći i najdraži zvuk.

U 16. tjednu vaša beba je veličine avokada, velika je oko 12 cm i teška oko 100 g. i nastavlja dalje rasti.

Zbog većeg stomaka postavlja se pitanje Da Li Trudnice Smiju Spavati Na Leđima ?

Razvijaju se mišići i kosti (napreduje odlaganje kalcija u kostima). Osobito napreduje razvitak finije muskulature lica, tako da vaša beba sada može žmirkati, otvarati usta ili se mrštiti i ispraviti glavu.

Nastavlja se intenzivni razvitak spolnih žlijezda: ukoliko se radi o ženskoj bebi, jajnici bebe sada sadrže oko 5 milijuna jajnih stanica. 

Ovaj broj će još neko vrijeme rasti, a potom će se početi smanjivati tako da se djevojčica rađa s otprilike 2 milijuna jajnih stanica.

Simptomi trudnoće u 16. tjednu trudnoće 

16. tjedna trudnoće ima puno pozitivnih stvari zahvaljujući povećanom protoku krvi, ubrzan vam je rast kose i noktiju, koža vam je glatka, zdrava i sjajna. Evo još onoga što biste mogli osjećati u 16 tjedana trudnoće:

Povećane grudi  u trudnoći

Kroz protekle tjedne grudi su vam se sigurno povećale što je i normalno jer se pripremaju na dojenje, do kraja drugog tromjesečja bi trebale biti spremne za svoju funkciju.

  Deveti tjedan trudnoće
sesnaesti tjedan trudnoce
Povećane grudi su jedan od simptoma 16. tjedna trudnoće.

Bolovi u leđima

Bolovi u nogama i leđima u trudnoći su normalna pojava. Kako bi ste si olakšali i smanjili bolove odvojite malo vremena za vježbu prilagođenu vašem stanju. 

Vježbanjem ćete ojačati leđne mišići koji će čvršće držati kralježnicu i na taj način smanjiti bolove u leđima.

Odlučite se za Najbolje vježbe protiv bolova u leđima koje će ublažiti neugodu bol.

Zaboravljivost – “trudnički mozak”

Još nije otkriveno što uzrokuje da trudnice postanu zaboravnije. 

Mišljenja su da se radi o biološkom uzorku dok su druga mišljenja da je razlog košmar misli jer se nalazite u razdoblju iščekivanja i ne znate što vas čeka u budućnosti i jednostavno od količine razmišljanja ne možete sve memorirati i dolazi do zaboravljivosti.

Probavne smetnje

Zatvor je česta pojava kod trudnica jer povećanjem maternice dolazi do preskakanja crijeva. Kako bi smanjili i ublažili zatvor konzumirajte hranu bogatu vlaknima i pijte puno vode.

Sjajna koža u trudnoći

Često čujemo da trudnice zrače posebnim sjajem, e to je upravo taj sjaj koji je nakon napornog prvog tromjesečja značajan za drugo tromjesečje. 

Sad imate puno više energije, odmorniji ste i to se sve vidi na vašoj koži koja sada ima taj poseban sjaj koji svi primjete. Iako je za to zaslužna trudnoća, važno je da redovno njegujete kožu lica sa kremama sa hijaluronom.

Sve buduće mame pitaju se kako nastaju blizanci i da li su isti simptomi trudnoće?Ako ste u šesnaestom tjednu trudnoće s blizancima u ovom periodu vaši simptomi su jednaki onima koje imaju trudnice koje nose jednu bebu.

sesnaesti tjedan trudnoce
Počinjete osjećati da vam je koža mekana i sjajna.

Osjećate pokrete bebe

Od ovog tjedna bi mogli početi osjećati pokrete bebe. U početku bi se ti pokreti mogli pomiješati s radom crijeva, neke trudnice kažu da imaju osjećaj kao da su im mali balončići u trbuhu, kako beba bude veća i jača svojim udarcima jasno ćete znati da je to ipak ona. 

  Kako Smršati Nakon Porođaja

Mame koje su već rodile mogu ranije razlikovati pokrete bebe u odnosu na probavne smetnje jer su već prošle fazu balončića u trbuhu, koje su se javile u petnaestom tjednu trudnoće, i znaju da se to beba javlja. 

sesnaesti tjedan trudnoce
U šesnaestom tjednu trudnoće sve češće osjećate pokrete bebe.

Trudnice koje nose blizance neće ranije osjetiti pokrete, ali ono što će mame s blizancima razlikovati u odnosu na mame s jednom bebom je količina udaraca, definitivno će blizanci svojoj mami dati više udaraca.

Najbolje vijesti za šesnaesti tjedna trudnoće je da šansa za spontani pobačaj drastično pada i vjerojatnost da nešto krene krivo je jako mala, zato se prepustite i uživajte sa svojom mamom i recite joj sve što želite da čuje jer ona to sad i može.

Saznajte više o trudnoći:

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 4.9 / 5. Brojanje glasova: 14

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adna
Adnahttps://diva.ba/
Adna je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati vijesti iz biznisa i šoubiznisa.

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima