back to top

Petnaesti tjedan trudnoće simptomi

U petnaestom tjednu trudnoće većina trudnica se osjeća odlično, mučnine su iza vas i puni ste energije, iskoristite ovo trenutno stanje i radite stvari koje vas vesele. 

Petnaesti tjedan trudnoće znači da se vaša beba neprestano vrpolji i migolji, ali vi to još uvijek možda ne osjećate. Odnos između glave i ostatka tijela i dalje se normalizira. Sva četiri ekstremiteta imaju potpuno funkcionalne zglobove.

U 15. tjednu vaša beba je veličine jabuke, velika je oko 10 cm i teška 75 g., Od prošlog tjedna tjelesne proporcije – omjer glave i tijela polako dolaze u normalu. 

Idealan trenutak da uz pomoć partnera odradite manje preinake u vašem domu jer naredni period do dolaska vaše maze će proletjeti. Pripreme za bebu polako počinju. Planirajte o mjestu gdje bi stavili bebin krevetić i presvlačilicu.

Dosadašnje proporcije dijelova tijela sad već više nalikuju onima kao kod novorođenčeta. Osjetila na jeziku su s 15. tjednom trudnoće dovršili svoj razvoj. 

Putem ultrazvuka se jasno mogu vidjeti svi pokreti jer sad vaša beba može pomicati sve udove i zglobove, čak i stisnuti šaku. 

Počnite na vrijeme čitati o svemu što vas čeka nakon trudnoće sa bebom. Bljucanje kod beba je učestala pojava i važno je upoznati se s tim na vrijeme.

Trudnice koje su prvi put trudne vjerojatno još nisu osjetile pokrete svoje bebe, jer u ovom trenutku se mogu osjetiti kao da su vam balončići u trbuhu, pa trudnice s prvom trudnoćom misle da je im rade crijeva, dok mame kojima to nije prva trudnoća već prepoznaju da su to pokreti vaše bebe.

Simptomi trudnoće u 15. tjednu 

Simptome trudnoće koje nam donosi petnaesti tjedan trudnoće koje uz povećanje energije pojačava se i želja za vašim partnerom, što će on sigurno primjetiti i dočekati s veseljem.

Krvarenja iz nosa ili „trudnički rinitis“ 

Ovaj ne tako lijep simptom vrlo je čest u trudnoći. Zbog hormonalnih promjena i povećanog volumena krvi vrši se veći pritisak na osjetljive žile u nosu zbog čega dolazi do krvarenja. Preporuka je da nježno brišete nos i unosite dovoljan dnevni unos vode.

Probavne smetnje u trudnoći

Probavne smetne kao simptom pojavljuju se i u trinaestom tjednu trudnoće.

Opet za krivca imamo hormone. Obratite pozornost na namirnice koje vam uzrokuju probavne smetnje i smanjite njihov unos.

petnaesti tjedan trudnoce
Ptenaesti tjedan trudnoće – simptomi.

Upaljene desni

Vaše desni su u ovom periodu izuzetno osjetljive. Uvedite dodatnu njegu, često perite i isperite zube, nježno čistite koncem. 

Ako je potrebno konzultirajte se sa svojim stomatologom koje dodatne mjere možete poduzeti da se smanje upale.

Upala mjehura

Upala mjehura je česta pojava u trudnoći. Učestala potreba za pražnjenjem mjehura česta je pojava u trudnoći i potpuno normalna, ali ako se prilikom mokrenja pojavi nelagoda ili peckanje svakako se javite svom liječniku koji će vas dalje uputiti što trebate napraviti.

Trudnice koje nose blizance u ovom periodu imaju vjerojatno iste simptome kao i one koje nose jednu bebu. 

Jedino što vas u ovom trenutku može dodatno mučiti su i dalje povremene mučnine jer je razina hormona kod vas još povećana.

petnaesti tjedan trudnoce
Upala mjehura i probavne smetnje su neki od simptoma koji vas očekuju u 15. tjednu trudnoće.

U petnaestom tjednu trudnoće vaš trudnički trbuščić doživljava veliku promjenu. Tijekom prvog tromjesečja vaša se maternica lijepo uklapa unutar vaše zdjelice.

Porastom vaše bebe potrebno joj je više prostora i vaš trbuh sad sve više izlazi van i biva uočljiviji.

Trudnice koje nose blizance imaju i nešto veći trbuh što je i normalno jer dvije bebe trebaju više prostora. Da li ste znali da postoje određeni načini kako zatrudniti sa blizancima?

U ovom periodu preporuka je da dobijete pola kilograma tjedno bez obzira da li nosite jednu ili dvije bebe.

Za vas smo pripremili Ishrana za trudnice koja ne deblja KALKULATOR koji će vam pomoći da regulišete vašu prehranu.

Koji se testovi rade u 15. tjednu trudnoće?

U petnaestom tjednu trudnoće radi se test iz krvi tzv. trostruki (triple) ili četverostruki probir. Test mjeri razinu četiri serumska biljega estriol, inhibin A, hCG i alfa fetoprotein kod majke.

Ukoliko se primijete abnormalne razine tih tvari u krvi to ukazuje na povećani rizik za Downov sindromom.

petanesti tjedan trudnoce
Postoje određeni testovi koji se rade u 15. tjednu trudnoće.

Integrirani probir uzima u obzir rezultate mjerenja nuhalnog nabora ultrazvučnim pregledom, krvne testove iz prvog tromjesečja i četverostruki probir obavljen u drugom tromjesečju trudnoće. Na temelju svi dobivenih nalaza radi se procjena rizika na anomalije.

S druge strane postoje i testovi poput nifty test i harmony test.

Amniocenteza je još jedan test koji se radi između 15. i 20. tjedna trudnoće. Ovaj invazivni test može dijagnosticirati defekte neuralne cijevi, kromosomske abnormalnosti i druge genetske poremećaje. 

Obzirom da se radi o invazivnom testiranju vaši liječnikom koji će na temelju vaše amneze i genetskih predispozicija procijeniti da li bi trebali ili ne obaviti ovo testiranje.

Izdvajamo za vas:

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima