Petnaesti tjedan trudnoće simptomi

  U petnaestom tjednu trudnoće većina trudnica se osjeća odlično, mučnine su iza vas i puni ste energije, iskoristite ovo trenutno stanje i radite stvari koje vas vesele. 

  Petnaesti tjedan trudnoće znači da se vaša beba neprestano vrpolji i migolji, ali vi to još uvijek možda ne osjećate. Odnos između glave i ostatka tijela i dalje se normalizira. Sva četiri ekstremiteta imaju potpuno funkcionalne zglobove.

  U 15. tjednu vaša beba je veličine jabuke, velika je oko 10 cm i teška 75 g., Od prošlog tjedna tjelesne proporcije – omjer glave i tijela polako dolaze u normalu. 

  Idealan trenutak da uz pomoć partnera odradite manje preinake u vašem domu jer naredni period do dolaska vaše maze će proletjeti. Pripreme za bebu polako počinju. Planirajte o mjestu gdje bi stavili bebin krevetić i presvlačilicu.

  Dosadašnje proporcije dijelova tijela sad već više nalikuju onima kao kod novorođenčeta. Osjetila na jeziku su s 15. tjednom trudnoće dovršili svoj razvoj. 

  Putem ultrazvuka se jasno mogu vidjeti svi pokreti jer sad vaša beba može pomicati sve udove i zglobove, čak i stisnuti šaku. 

  Počnite na vrijeme čitati o svemu što vas čeka nakon trudnoće sa bebom. Bljucanje kod beba je učestala pojava i važno je upoznati se s tim na vrijeme.

  Trudnice koje su prvi put trudne vjerojatno još nisu osjetile pokrete svoje bebe, jer u ovom trenutku se mogu osjetiti kao da su vam balončići u trbuhu, pa trudnice s prvom trudnoćom misle da je im rade crijeva, dok mame kojima to nije prva trudnoća već prepoznaju da su to pokreti vaše bebe.

  PROČITAJ:   Bljucanje kod beba

  Simptomi trudnoće u 15. tjednu 

  Simptome trudnoće koje nam donosi petnaesti tjedan trudnoće koje uz povećanje energije pojačava se i želja za vašim partnerom, što će on sigurno primjetiti i dočekati s veseljem.

  Krvarenja iz nosa ili „trudnički rinitis“ 

  Ovaj ne tako lijep simptom vrlo je čest u trudnoći. Zbog hormonalnih promjena i povećanog volumena krvi vrši se veći pritisak na osjetljive žile u nosu zbog čega dolazi do krvarenja. Preporuka je da nježno brišete nos i unosite dovoljan dnevni unos vode.

  Probavne smetnje u trudnoći

  Probavne smetne kao simptom pojavljuju se i u trinaestom tjednu trudnoće.

  Opet za krivca imamo hormone. Obratite pozornost na namirnice koje vam uzrokuju probavne smetnje i smanjite njihov unos.

  petnaesti tjedan trudnoce
  Ptenaesti tjedan trudnoće – simptomi.

  Upaljene desni

  Vaše desni su u ovom periodu izuzetno osjetljive. Uvedite dodatnu njegu, često perite i isperite zube, nježno čistite koncem. 

  Ako je potrebno konzultirajte se sa svojim stomatologom koje dodatne mjere možete poduzeti da se smanje upale.

  Upala mjehura

  Upala mjehura je česta pojava u trudnoći. Učestala potreba za pražnjenjem mjehura česta je pojava u trudnoći i potpuno normalna, ali ako se prilikom mokrenja pojavi nelagoda ili peckanje svakako se javite svom liječniku koji će vas dalje uputiti što trebate napraviti.

  Trudnice koje nose blizance u ovom periodu imaju vjerojatno iste simptome kao i one koje nose jednu bebu. 

  Jedino što vas u ovom trenutku može dodatno mučiti su i dalje povremene mučnine jer je razina hormona kod vas još povećana.

  petnaesti tjedan trudnoce
  Upala mjehura i probavne smetnje su neki od simptoma koji vas očekuju u 15. tjednu trudnoće.

  U petnaestom tjednu trudnoće vaš trudnički trbuščić doživljava veliku promjenu. Tijekom prvog tromjesečja vaša se maternica lijepo uklapa unutar vaše zdjelice.

  Porastom vaše bebe potrebno joj je više prostora i vaš trbuh sad sve više izlazi van i biva uočljiviji.

  Trudnice koje nose blizance imaju i nešto veći trbuh što je i normalno jer dvije bebe trebaju više prostora. Da li ste znali da postoje određeni načini kako zatrudniti sa blizancima?

  U ovom periodu preporuka je da dobijete pola kilograma tjedno bez obzira da li nosite jednu ili dvije bebe.

  PROČITAJ:   Dvanaesti tjedan trudnoće

  Za vas smo pripremili Ishrana za trudnice koja ne deblja KALKULATOR koji će vam pomoći da regulišete vašu prehranu.

  Koji se testovi rade u 15. tjednu trudnoće?

  U petnaestom tjednu trudnoće radi se test iz krvi tzv. trostruki (triple) ili četverostruki probir. Test mjeri razinu četiri serumska biljega estriol, inhibin A, hCG i alfa fetoprotein kod majke.

  Ukoliko se primijete abnormalne razine tih tvari u krvi to ukazuje na povećani rizik za Downov sindromom.

  petanesti tjedan trudnoce
  Postoje određeni testovi koji se rade u 15. tjednu trudnoće.

  Integrirani probir uzima u obzir rezultate mjerenja nuhalnog nabora ultrazvučnim pregledom, krvne testove iz prvog tromjesečja i četverostruki probir obavljen u drugom tromjesečju trudnoće. Na temelju svi dobivenih nalaza radi se procjena rizika na anomalije.

  S druge strane postoje i testovi poput nifty test i harmony test.

  Amniocenteza je još jedan test koji se radi između 15. i 20. tjedna trudnoće. Ovaj invazivni test može dijagnosticirati defekte neuralne cijevi, kromosomske abnormalnosti i druge genetske poremećaje. 

  Obzirom da se radi o invazivnom testiranju vaši liječnikom koji će na temelju vaše amneze i genetskih predispozicija procijeniti da li bi trebali ili ne obaviti ovo testiranje.

  Izdvajamo za vas:

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 4.9 / 5. Brojanje glasova: 13

  Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

  Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

  Podijelite ga s prijateljima!

  Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

  Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

  Adna
  Adnahttps://diva.ba/
  Adna je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati vijesti iz biznisa i šoubiznisa.

  DRUGE UPRAVO ČITAJU

  Možda te zanima