back to top

Dvanaesti tjedan trudnoće

Dvanaestim tjednom trudnoće stižete na sami kraj prvog tromjesečja što opet donosi velike promjene. 

Mučnina, umor, promjene raspoloženja, i česti odlasci u toalet bi uskoro trebali nestati, ali na žalost glavobolja i vrtoglavica će vjerojatno postati intenzivnije.

Dvanaesti tjedan trudnoće znači da ste trudni tri mjesca.

Vaši će se hormoni sad malo dovesti u normalu i nadamo se da ćete osjećati manje simptome trudnoće kao što ste to osjećali u jedanaestom tjednu trudnoće.

Kako tjedni odmiču vjerojatnost za spontani pobačaj je sve manja. Nakon 12. tjedna trudnoće vjerojatnost da dođe do pobačaja je postotno gledajući jako mala, možete malo odahnuti i početi uživati u trudnoći. 

Možete saznati uz kalkulator koju boju očiju će imati vaša beba. Također, ovo je period kada možete uživati u najljepšim danima trudnoće.

Ako već niste sad je pravo vrijeme da s obitelji i prijateljima podijelite sretne vijesti.

Vaša beba u dvanaestom tjednu veličine je šljive, velika oko 5 centimetra i teška 14 grama i dalje velikom brzinom raste i razvija se. 

Nakon tjedana u ovoj kritičnoj fazi razvoja, gotovo svi organi vaše bebe su u potpunosti formirani i dalje se nastavljaju razvijati. Sada kada dijete ima gotovo sve važne organe, njegov je glavni zadatak da nastavi rasti.

Sa zadnjim danima dvanaestog tjedna prešli ste prva tri mjeseca trudnoće.

dvanaesti tjedan trudnoce
Čestitamo ušli ste u dvanaesti tjedan trudnoće!

Dvanaesti tjedan trudnoće simptomi

Napokon dobre vijesti o prvim znakovima trudnoće u dvanaestom tjednu trudnoće: jutarnje mučnine i umor će kod većine trudnica početi slabiti, jer hormoni konačno dolaze u ravnotežu. 

U ovom periodu mogu se pojaviti drugi simptomi trudnoće poput glavobolje i vrtoglavice. U nastavku možete pročitati što je još karakteristično za dvanaesti tjedan trudnoće.

dvanaesti tjedan trudnoce
Simptomi trudnoće se mijenjaju kroz mjesece i tjedne.

Vaginalni iscjedak

Pojačan iscjedak normalan je za ovaj period trudnoće i ima svoju svrhu da zaštiti vaginu od infekcije. 

Ako iscjedak žute, zelene, tamnije boje i ima neugodan miris obavezno se javite svom liječniku koji će vas dalje uputiti što trebate poduzeti.

Blago krvarenje

Ako vam se pojavi lagano krvarenje ili čak intenzivnije pokušajte ne paničiti. Krvarenja u trudnoći se znaju pojaviti jer je vrat maternice osjetljiviji tijekom trudnoće. 

Spolni odnos može biti uzrok krvarenju, ali to je najčešće bezopasno. Bez obzira što je najvjerojatnije sve u redu svako krvarenje trebate javiti svom liječniku, pogotovo ako je popraćeno grčevima. U svakom slučaju ako se pitate da li žena uvijek krvari kad ima seks? trebate istražiti i pitati kod vašeg liječnika.

Glavobolje u trudnoći

Glavobolje se mogu početi češće javljati oko dvanaestog tjedna. Mogu biti uzrokovane: hormonalnim promjenama, padom normalne razine šećera u krvi, dehidracijom, nedostatkom sna ili stresom.

Kako bi glavobolje držali koliko toliko pod kontrolom pokušajte saznati što im je uzrok i utječite barem na neke uzročnike; unosite dovoljno tekućine, vodite računa da unosite dovoljno šećera, što više odmarajte. 

dvanaesti tjedan trudnoce
Glavobolje i mučnine su glavni simptomi trudnoće u 12. tjednu.

Postoji mogućnost da se pojavi gestacijski dijabetes u trudnoći. Stoga, potrebno je paziti da ne unosite prekomjerno količine šećera.

Ako vam glavobolje budu jako intenzivne savjetujte se sa svojim liječnikom, on će znati što je najbolje za vas.

Vrtoglavica

U dvanaestom tjednu trudnoće promjene hormona i promjene krvnog tlaka mogu uzrokovati vrtoglavicu. Pokušajte ju držati pod kontrolom konzumacijom dovoljno tekućine i unosom manjih, ali čestih obroka. 

Sve je to normalno, ali svakako obavijestite svog doktora da zna ukoliko vrtoglavice postanu intenzivne.

Trudnice koje nose blizance u dvanaesto tjednu mogu još imati izražene mučnine jer je kod njih razina hormona još visoka, ali i za vas će se uskoro stvari stabilizirati.

Ako nosite blizance sigurno vas zanima kako nastaju blizanci i da li se trudnoća razlikuje od drugih. Bitno je da se opustite i što više posvetite vremena sebi i svojim bebama.

U 12. tjednu trudnoće polako se razvijaju bebini organi

Trudnice u dvanaestom tjednu trudnoće teško mogu sakriti trbuščić, sad je on već lagano zaobljen i nazire se ispod odjeće. Nosite odjeću u kojoj se osjećate udobno i da vas ne stišće.

Vaša beba kad napuni dvanaest tjedana pri samom je kraju sa razvijanjem važnih sustava i dijelova svoga tijela. Sada slijedi faza rasta i sazrijevanja u kojoj će organi i tkiva brzo rasti i razvijati se.

Bitno je da njegujete važe tijelo u trudnoći i nakon poroda, posebno stomak.

Bebe u ovom periodu razvija reflekse, još uvijek ju ne možete osjetiti ali na ultrazvuku se može jasno vidjeti kako se beba u svom trenutnom prostoru vrti i ne možete vjerovati da to malo čudo može biti tako brzo. Ako nosite blizance moći ćete vidjeti dva mala gimnastičara!

Prilikom ultrazvučnog pregleda možete vidjeti da je to sad pravo malo biće koje je dobilo svoj pravi oblik i više nije točkica. 

Sad ona mala točkica s početka trudnoće ima gotovo sve funkcije razvijene. Ako niste do sad ovo će vas sigurno ponukati da svijetu kažete najljepše vijesti.

U ovom period se rade genetska testiranja o kojima smo govorili još od desetog tjedna, a radi se o testiranju na anomalije ploda. 

Danas najčešće testiranje koje se izvodi su neinvazivni testovi iz krvi majke (Nifty test ili Harmony test). Svakako se savjetujte sa svojim liječnikom koji će vas dalje uputiti ovisno o vašoj anamnezi i genetskoj predispoziciji.

Izdvajamo za vas:

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima