back to top

Deseti tjedan trudnoće

Sada kad ste u desetom tjednu trudnoće sigurno se trudnički trbuščić nazire i vrijeme je da prilagodite odjeću trenutnom stanju. 

Ako planirate u kupovinu odjeće nemojte pretjerati jer će se vaše tijelo još puno promijeniti do kraja trudnoće.

Deseti tjedan trudnoće označava da će po vašem tijelu početi izbijati mreža sićušnih vena koje isprepliću vaše bolne grudi, ali i vaš struk, koji već polagano počinje nestajati. 

Iako vam se možda ne sviđa vaš novi izgled, te vene nose dodatnu krv potrebnu za hranjenje vaše rastuće bebe.

Većina simptoma koje ćete osjetiti je ista kao i u prethodnim tjednima kao u devetom tjednu trudnoće.

deseti tjedan trudnoće
Deseti tjedan trudnoće – Vaše tijelo prolazi kroz veliku promjenu.

Koliko je dugačka i teška beba u 10. tjednu trudnoće?

Vaša beba u desetom tjednu trudnoće veličine je jagode, dužine oko 3 cm i teška oko 4 grama. 

Dužina vašeg djeteta od deset tjedana gotovo će se udvostručiti u sljedeća tri tjedna. Sad su svi vitalni organi razvijeni i počinju imati svoju funkciju.

Vrijeme brzo leti, a činit će vam se kao da ste jučer otkrili da ste u petom tjednu trudnoće.

Počinju se pojavljivati ​​nokti i kosa. Hrskavice se počinju okoštavati i vaša beba počinje dobivati prave kosti. Isto tako gotovo svi vitalni organi su stvoreni (istina, tek su nastali ali sada započinje proces njihovog razvoja).

Vaša beba je do sada napravila veliki napredak u svojem rastu i razvoju ali će u iduća tri tjedna gotovo udvostručiti svoju težinu. Na rukama i nogama se stvaraju zglobovi (uskoro će se u vašoj maternici pojaviti mali nogometaš i nogometašica – stiže prvi udarac vaše bebe!

U desetom tjednu trudnoće trudni ste 2 mjeseca i jedan tjedan. Polako počinjete kupovati odjeću i stvari za bebu. Istražite šta trebate kupiti na vrijeme za prve dane sa bebom.

Simptomi trudnoće koji se javljaju u 10. tjednu trudnoće

Pitate se što vas čeka u desetom tjednu trudnoće? Kako beba raste, vaši ligamenti i mišići počinju se rastezati, vaše grudi postaju sve veće, a moguće su i neke druge promjene u ovom razdoblju, evo neke koje su najčešće za ovo razdoblje:

Bol u trbuhu

Nemojte se iznenaditi ako počnete osjećati bolove u trbuhu, jer se on rasteže kako raste vaša beba da bi ona imala dovoljno potrebnog prostora. 

Neke trudnice ih nemaju dok su kod nekih jače izražene. Ako nosite blizance bol može biti izraženija. Kontaktirajte vašeg liječnika kako bi bio upoznat sa stanjem.

Grudi

Grudi su u desetom tjednu trudnoće vjerojatno već povećale jer se već tjednima pripremaju na dojenje.

Mučnine

Mučnina i povraćanje su prilično česta pojava u desetom tjednu trudnoće. Dobra vijest je da će vjerojatno uskoro nestati nakon što završi prvo tromjesečje.

Umor

Vaše tijelo trenutno intenzivno sudjeluje u rastu i razvoju vaše bebe i možete se osjećati umorno, pogotovo ako ne možete spavati.

Postoji mnogo mišljenja koliko trudnice trebaju spavati. Jedno je sigurno – san je itekako važan u trudnoći.

Vaginalni iscjedak

Povećana količina sluzi iz vagine je posljedica povećanog protoka krvi u vašoj vagini zajedno s povećanjem proizvodnje estrogena, ona je bez mirisa, te je ona prirodan način da se riješimo bakterija. 

Ako je slučajno praćena krvlju i neugodnog mirisa javite se svom liječniku i savjetujte se s njim što trebate poduzeti.

Koliko trudnica ima kilograma u 10. tjednu trudnoće? 

Trbuh u desetom tjednu trudnoće se nazire i dalje nastavlja rasti. Još uvijek na prvu ne izgledate trudno, pogotovo u nekoj širokoj odjeći, ali vi sebe najbolje poznajte i vidite da vam vaša stara odjeća više ne odgovara i potrebno je uzeti nešto širu i ugodnu odjeću.

U ovom periodu prosjek dobivenih kilograma je 1,5 kg do 2 kg kod trudnica koje su imale prosječan BMI index. 

Kod trudnica koje nose blizance težina je u većini slučajeva veća u odnosu na trudnice koje nose jednu bebu. Težina može varirati, pa čak biti i niža od početne ako ste imate intenzivne mučnine.

Pravilna prehrana za trudnice pomoći će vam da regulišete obroke i da osigurate što bezbjedniju trudnoću.

deseti tjedan trudnoce
Zdrava ishrana se preporučuje svim trudnicama.

Genetsko testiranje 

U desetom tjednu trudnoće možete napraviti genetsko testiranje. Danas na tržištu postoji nekoliko neinvazivnih testova (Harmoni, Nifty test itd.) koji se mogu napraviti već od desetog tjedna trudnoće i oni nemaju nikakav rizik od spontanog pobačaja, za analizu je potrebna samo uzorak krvi trudnice. 

Osjetljivost testova je izrazito visoki čak 99%, te se s njima mogu otkriti trisomije kromosoma npr. Downov sindrom.

Genetsko testiranje nije obavezno, vaš liječnik će u dogovoru s vama i na temelju vaše obiteljske povijesti bolesti savjetovati što je najbolje za vas.

desti tjedan trudnoce
U desetom tjednu trudnoće možete napraviti genetsko testiranje.

Mjerenje nuhalnog nabora je prenatalni pregled koji se izvodi pomoću ultrazvuka kako bi se otklonile sumnje na moguće genetske komplikacije kod bebe zbog rizika od Downovog sindroma i nekih drugih kromosomskih anomalija i obično se izvodi između desetog i četrnaestog tjedna. 

Uz mjerenje nuhalnog nabora uzima se i uzorak krvi i vaš rizik se procjenjuje na temelju rezultata ultrazvuka i krvnog testa.

Postoji još i test amniocenteza koji je invazivan i sve se manje provodi u praksi, a može se također koristiti za dijagnosticiranje abnormalnosti. 

Obično se izvode ako rezultati testiranja neinvazivnih testova pokazuju veliki postotak mogućnosti anomalija radi se najkasnije u osamnaestom tjednu. 

Liječnik koristeći ultrazvuk kao vodič kroz cerviks ili kroz trbuh iglom uzima stanice iz posteljice i šalje ih na genetsko testiranje na anomalije.

Saznajte više o trudnoći:

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima