back to top

Šesti tjedan trudnoće

Vaša je maza sada veličine graška i rapidno raste. Prosječan embrij u šestom tjednu je oko 6 mm i nastavlja rasti i ponovno će se udvostručiti sljedeći tjedan.

Šesti tjedan trudnoće znači da se počinju stvarati oči, uši, nos, obrazi i brada bebe. Srce vaše bebe kuca (gotovo dva puta brže nego vaše!) a i krv počinje kolati venama. Do sada ste vjerojatno saznali istinu!

Zahvaljujući svojim uzburkanim hormonima, mučnine se mogu (a i ne moraju nužno) pojaviti ujutro, popodne ili navečer. 

Počinju se stvarati oči, uši, nos, obrazi i brada. Čak se i ruke i noge počinju stvarati, ali su još uvijek spojene plovnom kožicom i isprepletene su, ali se do kraja tjedna budu počele i migoljiti. 

Budući roditelji se sigurno pitaju koju boju očiju će moja beba imati! A to možete saznati uz kalkulator!

Srce vaše bebe kuca (gotovo dva puta brže nego vaše!) a i krv počinje kolati venama. Dok je vama sve teže zbog mučnina, pokušajte se sjetiti da je uzrok tomu ono čemu ste se nadali – da u vama velikom brzinom raste beba!

Trudnoća je period kada želite naučiti sve stvari vezane za bebe poput kako uspavati bebu, koja hrana je najbolja, kako je oblačiti i sl.

U šestom tjednu trudnoće vi ste trudni mjesec i tjedan dana. Iako je vjerojatno prošlo samo tjedan ili dva otkad ste saznali da ste trudni, ali trudnoća se mjeri od prvog dana posljednje mjesečnice.

Budući da ste još uvijek u ranoj trudnoći, možda još niste doživjeli trudničke simptome – u ovom periodu neke žene su stalno gladne, dok druge ne osjećaju gotovo ništa.

Šesti tjedan trudnoće simptomi

U šestom tjednu trudnoće najčešći simptomi su:

Osjetljive i bolne grudi

 Vaše grudi su vjerojatno bolne zahvaljujući povećanom protoku krvi. Teško za povjerovati da je žensko tijelo tako složeno da se već na samom početku trudnoće priprema za dojenje.

Riješite se bolova u grudima uz najbolje vježbe za grudi.

Umor

Stalno ste umorni razlog tome je što se vaše tijelo i dalje navikava na promjene hormona to je sve normalno. Pokušajte se odmoriti kad god imate priliku.

Koliko trudnica treba da spava zavisi sve od

Mučnina

Često čujemo da se jutarnje mučnine tipične za trudnoću, međutim vrlo često su te mučnine cjelodnevne, pogotovo ako nosite blizance.

Najvažnije je pronaći namirnice koje vama odgovaraju i smiruju vam želudac, imajte ih stalno pri ruci i redovito ih konzumirajte, jer ako vam je prazan želudac mučnine će biti samo intenzivnije.

šesti tjedan trudnoće
Trudnoća je jedan od najljepših perioda života.

Promjene raspoloženja

Promjene raspoloženja su također normalne jer su hormoni i dalje aktivni i diktiraju naše raspoloženje. Nema tu puno pomoći stanje je takvo kakvo je važno je znati da je prolazno i da će se sve vratiti u normalu kad se hormoni ponovno uravnoteže.

Često mokrenje

U ovom razdoblju normalno je da imate češću potrebu za mokrenjem. Važno je obratiti pažnju da li je mokrenje normalno ili imate nelagodu popraćeno peckanjem što u ovo periodu može biti i urinarna infekcija, ako sumnjate na to javite se doktoru koji će vas uputit dalje na pretrage.

sesti tjedan trudnoce
Šesti tjedan trudnoće simptomi su: promjene raspoloženja, blago krvarenje, mučnine itd..

Plin i nadutost

Hormon trudnoće progesteron može uzrokovati plinove i nadutost u stomaku. Pijte puno vode i jedite hranu bogatu vlaknima na taj način ćete izbjeći zatvor, koji pridonosi nadutosti.

Grčevi i spoting

U prvim tjednima trudnoće grčevi i lagano krvarenje je česta pojava, najčešće nema potrebe za panikom. U ovom periodu spolni odnos također može uzrokovati krvarenje, jer je vaš vrat maternice osjetljiviji u trudnoći. 

Normalno da vam nije ugodno i da ste zabrinuti, da budete mirni najbolje da se savjetujete sa svojim doktorom koji vam vodi trudnoću, ako ne možete doći do njega uvijek se možete javiti na hitnu.

Kako izgleda stomak u šestom tjednu trudnoće?

Ako je uobičajeno da ste osjećate naduto u šestom tjednu trudnoće, vjerojatno još uvijek ne izgledate trudno. 

Ako još niste spremni podijeliti svoje vijesti s okolinom, možete još malo čuvati svoju malu tajnu. Kod trudnica koje nose blizance trbuh će već sada biti nešto izraženiji.

Još zanimljivih članaka na temu trudnoće:

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima