back to top

Treći tjedan trudnoće – Sve što trebate znati

Treći tjedan trudnoće treba provesti odmarajući jer je ovo još uvijek osjetljiv period za plod.

Da bi spermiji prodrli u jajnu stanicu, oslobađaju entzime – tvari kemijskog porijekla što razgrađuju sloj oko jajne stanice – i tako jednom spermiju omoguće da uđe u jajnu stanicu i oplodi ju.

Nakon toga opna oko jajašca očvrsne i postaje nepropusna zaostale spermije. Sve se to događa otprilike 13. do 15. dana prije kraja menstrualnog ciklusa. 

Postoje slučajevi da menstruacija kasni, a da niste trudni. Izostanak mjesečnicne ne mora nužno ukazivati na trudnoću.

Nakon toga, oplođeno se jajašce kreće prema maternici gdje će započeti prva dioba (jedna se stanica dijeli u dvije nove – to se obično događa 30 sati nakon oplodnje). 

Nakon prve diobe, slijedi druga dioba (20 sati nakon prve diobe) i daje četiri nove stanice. Narednim diobama nastaju, 8, 16, 32, 64, 128 stanica i tako dalje. 

Takva ‘loptica’ stanica naziva se morula.

Morula odlazi iz jajovoda u maternicu otprilike od četvrtog do šestog dana nakon oplodnje gdje se između šestog do devetog dana nakon oplodnje usađuje u stijenku maternice kada se može a i ne mora nužno pojaviti implantacijsko krvarenje.

Simptomi trudnoće u trećem tjednu

Treći tjedan trudnoće znači da najvjerojatnije još nećete primijetiti simptome trudnoće. Za razliku od posljednje sedmice trudnoće u kojoj su uočljive promjene.

Razlog tome što je još uvijek razina beta HCG hormona niska, odnosno nedovoljna da bi uzrokovala trudničke simptome. 

Međutim neke žene koje su imale ovulaciju ranije mogu imati sljedeće simptome:

Implantacijsko krvarenje je jedan od simptoma trudnoće. Jedan od manje poznatih simptoma trudnoće je lagano krvarenje koje može biti uzrokovano kada se oplođeno jajašce počne dosađivati u maternicu i obično se odvija između šestog i devetog dana nakon oplodnje.

treci tjedan trudnoce
U trećem tjednu trudnoće još uvijek nemate velike simptome.

Mučnina u trudnoći je sasvim normalna stvar

Treći tjedan trudnoće je u znaku mučnina. Kako hormon trudnoće beta HCG bude rastao možda ćete primijetiti osjećaj mučnine, ponekad mučnine mogu biti toliko jake da dovedu do povračanja.

Ako ovaj simptom trudnoće osjećate već u trećem tjednu onda je gotovo sigurno da je ovulacija bila ranije u ciklusu ili možda nosite blizance.

Postoje određeni načini koji pomažu kako zatrudniti sa blizancima.

Promjene u grudima – Vaše grudi mogu postati teže i bolne. Bradavice mogu postati osjetljivije i poprimiti tamniju boju što je sve priprema za proizvodnju mlijeka.

Izostanak mjesečnice gotovo siguran znak da ste trudne

Ako je vaš ciklus kraći od 28 dana, i na očekivani termin niste dobili mjesečnicu možete probati s testom za trudnoću, ako test i bude negativan nemojte biti razočarani možda još nema dovoljno beta HCG hormona da bi test pokazao pozitivan rezultat. 

Ukoliko prođe nekoliko dana i dalje niste dobili mjesečnicu ponovite test za trudnoću.

Rezultat vađenja krvi – U nekim slučajevima ukoliko ste izloženi riziku od pobačaja ili iz nekih drugih razloga vaš liječnik vam može savjetovati da izvadite krv i provjerite vrijednosti beta HCG. 

treci tjedan trudnoce
Koji su još simptomi trudnoće?

Tek analizom krvi i dobivenim vrijednostima možete ustanoviti trudnoću, ovaj način je jedini relevantan kod utvrđivanja trudnoće. 

Kod kućnog testa za trudnoću iz urina potrebna je veća količina beta HCG da bi se dokazala trudnoća.

Ako ste saznali da ste trudni najvažnije je da krenete jesti što zdraviju hranu, izbjegavajte konzumaciju pića i hrane iz plastičnih posuda, te krenete piti prenatalne vitamine koje u sebi sadrže najmanje 400 mg folne kiseline.

Možda se još ne osjećate trudno, budući da prvi znakovi trudnoće kod većine žena ne počinju odmah, ali svakako imate razlog za slavlje. 

Nakon što ste saznali da ste trudni dogovoriti prvi pregled kod vašeg doktora gdje će on utvrditi postojanje trudnoće.

Preporučujemo da pročitate:

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima