TOP 8 recepata za paleo doručak

Paleo dijeta isključuje unos svega što je prerađeno i vještačko. Mnogi nemaju ideje za doručak kada su na ovom režimu ishrane. U nastavku vam donosimo 8 najukusnijih recepata za paleo doručak!

Ako vas zanimaju recepti za paleo doručak, onda već sigurno znate šta je paleo dijeta. Ako niste sasvim sigurni, možete je izučiti u našem tekstu koji smo već pisali.

U suštini, riječ je o dijeti koja se bazira na namirnicama koje kao takve možete naći u prirodi. To su meso, riba, povrće, voće i orašasti plodovi. Dijeta isključuje unos svega što je vještačko, prerađeno i smišljeno kao zamijena za obrok.

Paleo dijetom se poboljšava opšte stanje organizma. Izbacuju se toksini, rješavaju se razne smetnje i zdravstveni problemi, a naročito problem kilaže i izgleda tijela.

Također, dijeta pomaže u regulisanju zdrave tjelesne težine.

Kada razgovarate sa nekim ko je započeo ovu dijetu, ili ako istražujete recepte na internetu, zbunjuje jedna stvar.

Uglavnom se za doručak preporučuju jaja. I mnogi ljudi tu stanu. Previše je, jednolično je, nisu im jaja baš najmiliji izbor. Razloga je gotovo koliko i nas ljudi. Svako ima neki svoj lični.

U nastavku otkrijte ideje i preporuke kako da se hranite raznovrsno, a da ipak to bude u skladu sa paleo principima. Ovi recepti će vas oduševiti. Daće vam energiju da započnete dan i da – svi su fenomenalni.

Jednostavne i brze ideje za paleo doručak!

Paleo doručak – recepti

Zna se da je doručak najvažniji obrok u danu i da ga ne smijemo preskakati. Ako imamo plan za nedjelju dana, stvar je lakša i ujutru ste ubrzani, a neke stvari možete pripremiti i veče prije, ako ste ujutru baš u žurbi.

Evo 8 savršenih ideja za 8 recepata za paleo doručak.

1. Paleo palačinke

Kladimo se da vam ukusne palačinke ne padaju prvo na pamet kada pomislite na paleo doručak. E pa evo recepta koji će zadovoljiti sva vaša čula.

Pune proteina, mekane i vazdušaste, sa voćem ili nekim drugim preljevom – kladimo se da ćete njih prvo isprobati.

Sastojci:

  • 4 jajeta (odvojiti bjelanac i žumanac)
  • 2 zrele banane, ugnječene
  • 1 mjerica bademovog brašna
  • 3 kašičice kokosovog brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/4 kašičice cimeta
  • prstohvat soli
  • ulje za prženje
  • puter, bobičasto voće i javorov sirup za serviranje

Priprema:

  1. U činiji pomiješajte gnječene banane sa žumancima, bademovim i kokosovim brašnom, praškom za pecivom, cimetom i soli. U drugoj činiji napravite snijeg od bjelanaca.
  2. Nježno umiješajte bjelanac, dodajući kašiku po kašiku, u prvu smjesu od brašna i žumanaca.
  3. Podmažite tiganj, stavite ga na srednju temperaturu i pržite palačinke dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
  4. Prelijte ih puterom, voćem i javorovim sirupom.

Savršen doručak su palačinke posebno kada ste na dijeti. Za dane kada želite sebi dati oduška napravite monte tortu koja će zadovoljiti sve vaše žudnje za čokoladom.

paleo dorucak
Palačinke po ovom receptu idealna su idejja za paleo doručak!

2. Paleo burgeri sa avokadom i jajima

Da, burgeri za doručak, ali bez hljeba. Da ne biste ujutru pravili burgere, predlažemo da ovaj doručak planirate ako imate ostatke burgera od prethodnog dana ili večeri.

  Prednosti Brusnice Za Bešiku

Brze lepinje sa jogurtom i sirom mogu biti alternativna opcija za večeru kada želite odahnuti od paleo dijete.

Sastojci:

  • 3 burgera (od mljevnog junećeg mesa)
  • 3 jajeta + 3 poklopcica od tegle za smuti, ili kalupiće za jaja, da se ne razliju prilikom prženja
  • ulje za pržnje
  • malo soli
  • malo bibera
  • avokado
  • vlašac, za dekoraciju (opciono)
  • čili sos, za one koji vole ljuto

Priprema:

  1. Ugrijte burger, a po želji mogu ostati i hladni.
  2. Avokado izgnječite i malo posolite i pobiberite, pa rasporedite po burgerima.
  3. Namastite tiganj, namastite kalupe ili poklopce od tegle, šta već imate, pa razbijte jaja da se prže. posolite, pobiberite i pržite oko 3 minuta pa uklonite kalup, da se jaja ispeku do kraja. Ko želi, može i da ih okrene, da budu pečena sa obe strane.
  4. Stavite jaja preko burgera sa avokadom, prelijte sosm i vlašcem, i uživate u svom savršenom doručku.

3. Paleo banana hljeb

Idealan recept ne samo za one na paleo dijeti, već i za sve one koji vole banana hljeb. Slatkasti banana ukus i predivna tekstura će osvojiti vaša nepca.

Mnogima teško pada odricanje od bijelog hljeba u paleo dijeti. Na svu sreću postoje recepti za hrono hljeb, paleo hljeb, crni hljeb i druge zdravije varijante peciva.

Možete u njega dodati sjeckane orašaste plodove, chia sjeme, čokoladne mrvice. Može se čuvati u frižideru do nedjelju dana, a ako ga isječete na kriške i zamrznete, može da traje čak do 4 mjeseca.

Sastojci:

  • 1/3 šolje kokosovog brašna
  • 1/3 šolje bademovog brašna
  • 1/2 kašičice mljevenog cimeta
  • 1/2 kašičice sode bikarbode
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/4 šolje kokosovog ulja
  • 1/4 šolje bademovog putera, nezaslađenog po mogućnosti
  • 2 veće zrele banane, izgnječene
  • 2 kašike sirupa od agave (može zamijena – javorov sirup ili med)
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 2 jajeta

Priprema:

  1. Zagrijte rernu na 180°C i obložite kalup za pečenje pek papirom.
  2. U činiji sjedinite kokosovo i bademovo brašno, dodajte cimet, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.
  3. Kokosovo ulje i bademov puter ubacite u činiju koja može da ide u mikortalasnu. Zagrijte u mikrotalasnoj 10-ak sekundi, dok se sastojci ne otope. Činija za mikrotalasni neka bude veća, jer ćete u nju dodati ostale sastojke.
  4. Dodajte u smjesu iz mikrotalasne agavu, vanilu i bananu, a potom i izgnječene banane.
  5. Lagano u to umiješajte suhe sastojke, sjedinite smesu i izlijte je u kalup. Pecite u zagrijanoj rerni oko 40-45 min, dok površina ne bude zlatno-smeđa, a sredina pečena, što ćete provjeriti čačkalicom. Nemojte se vezivati striktno za minutažu, sve zavisi od rerne. Izrezati tek kada se dobro ohladi.
Uz Paleo dijetu možete unaprijed pripremati vaša jela.

4. Punjeni paradajz

Jednostavni za pripremu, lagani i preukusni. Paleo paradajz punjen jajima sa parmezanom i vlašcem odlična je ideja za paleo doručak.

Da li ste znali da konzumiranje paradajza pomaže smanjiti loš holesterol i nivo trigilicerida. Preporučuje se da se kombinira u raznim vrstama jela, salata, kao i soka! Sok od paradajza štiti srce i jača imunitet.

Sastojci:

  • 3 veća paradajza
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • malo soli
  • malo bibera
  • 3 jajeta
  • sjeckan vlašac
  • rendani parmezan, za posipanje

Priprema:

  1. Zagrijte rernu na 200°C. Pleh prekrijte pek papirom.
  2. Operite paradajz i odsjecite mu vrhove / kapice, pa ga izdubite. Unutrašnjost paradajza premažite maslinovim uljem, solju i biberom.
  3. Ubacite ih u rernu i pecite nekih 8-10 minuta, da malo smekšaju.
  4. Izvadite i razbijte po jedno jaje u svaki paradajz, pa vratite da se zapeku oko 15 minuta.
  5. Po ukusu, još dosolite, dobiberite i pospite vlašcem i parmezanom.
  Vježbe za stražnjicu (VIDEO)

5. Slatka kaša od krompira

Da, dobro ste čuli! Zamijenite svoje jutarnje ovsene pahuljice ovom savršeno kremastom kašom napravljenom od batata.

Sastojci:

  • 1 batat (koji ćete pretvoriti u kašu, po uputstvima u receptu)
  • 1 srednja, izgnječena banana
  • 1/4 šolje bademovog mlijeka
  • 1/2 kašičice cimeta
  • malo soli
  • za dekoraciju: sjeckana banana, orasi, bademov puter

Priprema:

  1. Prvo pripremite batat: Izrendajte ga ili sitno naseckajte u blenderu, ako imate nastavak za sitno sjeckanje. Staromodno rende će svakako odraditi posao.
  2. Kada ste to odradii, rendani batat ubacite u blender sa običnim nastavkom, za blendanje, i izmiksajte ga nekoliko sekundi. Trbalo bi da ga usitnite da komadići budu sitni kao ovsene pahuljice. Kada ste to dobili, izmjerite šolju komadića, i to vam je mjera za recept.
  3. Sipajte šolju sjeckanog batata, gnječenu bananu, bademovo mlijeko, cimet i so u srednju posudu. Ubacite u mikrotalasnu na 3 minuta, ili dok ne bude sve mekano i pečeno.
  4. Kada izvadite iz pećnice, pospite  bademovim puterom, sjeckanom bananom i sjeckanim orasima.

Ovo je zaista preukusna, armatična zamijena za jutarnju ovsenu kašu.

6. Paleo čašice od jaja i slanine

Ovaj genijalni recept može da bude i doručak, ručak ili čak večera, za one dane kada ste u žurbi. Naime, najbolje su tople, tek pripremljene, ali se lako mogu i zagrijati.

Proteinski doručak, ili uz malo povrća, idealan ručak ili večera kada pazite na ishranu.

Sastojci:

  • kokosovo ulje ili gi maslac za podmazivanje kalupa
  • 12 komada jaja
  • 12 komada slanine isječene na tračice
  • 8 strukova šparle, isječene na krupnije komade
  • morska so
  • biber

Priprema:

  1. Zagrijte rerni na 200°C, a kalup za mafine nauljite.
  2. Na dno kalupa stavite slaninu i neka joj krajevi slobodno vire preko ivica kalupa.
  3. Preko svakog lista slanine razbijte jaje, a šparglu rasporedite pojednako svuda. Jaja zatim posolite i pobiberite.
  4. Pecite u rerni oko 15 min. Najljepše je kada je toplo, ali ostatak možete čuvati u frižideru i podgrijati po potrebi.
paleo dorucak
Dijeta će vam pomoći u gubljenju viška kilograma.

7. Paleo mafini sa jabukama i javorovim sirupom

Ovi mafini su zaista preukusni. Za sve ljubitelje slatkog doručka – idealan izbor. Mogu vam poslužiti i kao poslastca ili užina.

Da naglasimo još i da su bez glutena, bez mliječnih proizvoda i bez žitarica.

Sastojci:

  • 125 g bademovog brašna
  • 20 g kokosovog brašna
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1/4 kašičice soli
  • 1 kašika cimeta
  • 1/4 kašičice muskatnog oraščića
  • 2 veća jajeta, prethodno da se izvade iz frižidera kako bi imala sobnu temperturu
  • 70 g kokosovog ulja, najbolje prečišćenog, jer ako koristite obično, mafini mogu imati malo ukusa na kokos
  • 100 ml javorovog sirupa
  • 2-3 kašike kokosovog šećer, ali ovo nije obavezno
  • 2 kašike ekstrakta vanile
  • 100 g krupno rendanih jabuka (Greni Smit bi bile najbolji izbor)
  • 155 g Greni Smit (zelena) jabuka sjeckanih na kockice

Priprema:

  1. Zagrijte rernu na 175°C i podmažite kalup za mafine, ili ubacite papirne korpice od pek papira.
  2. U jednoj činiji pomiješajte sve suhe sastojke, a u drugoj činiji pomiješajte sve vlažne sastojke. Dodajte suhu mješavnu u vlažnu, pa sjedinite lagano dok masa ne bude ujednačena.
  3. Nježno u smjesu prvo umiješajte rendane jabuke, a potom i sjeckane.
  4. Smjesu rasporedite u kalupe i pecite oko 20 – 25 min, ali provjerite čačkalicom da li je sredina pečena.
  5. Kada su pečeni, neka odstoje u kalupu 5 minuta, pa ih lagano izvadite i ostavite na rešetku da se ohlade.
  6. Na sobnoj temperaturi ih možete čuvati 1 dan u kutiji, a u frižideru čak 4 dana, i biće podjednako ukusne.
paleo dorucak

8. Paleo granola

Napravite sami svoji idealnu kombinaciju sastojaka. Uživajte u obrocima sa granolom, jedite je sa mlijekom ili je samo grickajte onako iz tegle.

  BMR kalkulator online

Zaista je preukusna, a ne sadrži dodatne šećere, za razliku od mnogih kupovih varijanti.

Sastojci:

  • 2 šoljice listića badema (Najbolje da ih sami blanširate pa isjeckate na listiće. Dugotrajan proces, ali vrijedi.)
  • 1 šoljica pekan oraha
  • 1 šoljica sjeckahin oraha
  • 1 šoljica suncokretovog sjemena
  • 1 šoljica sjemena bundeve
  • 1/4 šoljice susama
  • 1/4 šoljice mljevenog lana
  • 3/4 šoljice nezaslađenog kokosovog brašna/kokos listića
  • 1/2 šoljice meda
  • 6 kašika kokosovog ulja
  • 1 kašičica vanile
  • 1 kašičica cimeta
  • 1/2 kašičice karanfilića
  • 1/2 kašičice mljevenog đumbira
  • 1/2 kašičice soli (košer)
  • 3/4 do 1 šolje sušenih brusnica ili nekog drugog sušenog voća

Bonus savjet: Brusnica ima brojne prednosti za bešiku ali i ostatak čovjekovog zdravlja. Stoga, sušene brusnice su odlična alternativa za grickalice!

Priprema:

  1. Zagrijte rernu na 175°C. Obložite pleh pek papirom.
  2. U velikoj činiji pomiješajte sve orašaste plodove sa sjemenkama i kokosom.
  3. Na vatri tiho zagrijte kokosovo ulje i med da se sjedine, miješajte lagano. U to dodajte cimet, đumbir, kafanfilić, vanilu i so.
  4. Tu smjesu prelijte preko granole u činiji, dobro izmiješajte i ogrebite med sa činije, a zatim dobro promiješajte granolu, da se uvjerite da je sve lijepo i ravnomjerno prekriveno.
  5. Smjesu raspredite u pleh na pek papir. Pecite oko 45 min, miješajući na svakih 10 min, kako biste spriječili da granola pregori. Gotovo je kada dobije zlatno – smeđu boju.
  6. Sušeno voće dodajte tek na kraju, kada se granola ohladi.

O važnosti doručka ne treba da pišemo. Znamo da je manje pogubno preskočiti ručak ili večeru, ali doručak je obavezan.

Obzirom na tempo života, jutarnju jurnjavu i obaveze koje nam radni dan nameće, lakše je kada uveče imamo ideju šta ćemo jesti za doručak. Poželjno je da uvrstite neke od najboljih namirnica za doručak koje preporučuju nutricionisti i liječnici.

Još lakše je ako to može unaprijed da se pripremi. Nadamo se da će vam naši predlozi pomoći u tome, i da će vam služiti na vašem paleo putu.

Saznajte više o zdravom načinu života

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Brojanje glasova: 1

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adna
Adnahttps://diva.ba/
Adna je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati vijesti iz biznisa i šoubiznisa.

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima