back to top

Šampinjoni u vinu : Recept za ukusno jelo spremno za 15 minuta!

Jednostavan recept savršen za ručak u posljednji tren!

Zaista je naporno smišljati svakoga dana šta da skuhate vašoj porodici! Ludite ponekad od toga, zar ne? Kada takav dan dođe na red, evo jedne ideje da vam olakša izbor. Pripremite veoma izvrstan, lagan, a vrlo ukusan obrok, i što je najbitnije za onoga ko sprema- obrok koji se sasvim jednostavno priprema.

Nazvaćemo ga jednostavno Šampinjoni u vinu. Svakako da postoji dosta recepata sličnih ovome, ali čim izmijenite ili dodate par sastojaka, dobijate sasvim novu kombinaciju ukusa. Hajde ovoga puta da probamo na sljedeći način!

šampinjoni u vinu
šampinjoni u vinu

Recept Šampinjoni u sosu od vina

Potrebne namirnice (4 porcije):

-1 kg šampinjona
– peršun
– 2 čena bijelog luka
-1-2 kašičice kumina (kima)
-1-2 kašičice origana
– 50g putera
-1 dl suhog belog vina
-so, biber

Način pripreme:

Zagrijati puter u tiganju na niskoj do srednjoj temperaturi. Dodati izgnječen bijeli luk, isjeckane šampinjone, origano, kumin, i so i biber prema ličnom ukusu. Nemojte previše soliti, jer so ubija ukus pečuraka i ostalih sastojaka, a u isto vrijeme je i loše za vaše bubrege, krvni pritisak i celulit!

Ostaviti da se dinsta 15-ak minuta, a potom dodati vino. Nakon toga pustiti da se dinsta dok vino ne ispari. kada je jelo gotovo, posuti peršun preko i spremno je za poslužiti.

Ova količina sadrži samo 696 kalorija, stoga pečurkama možete dodati npr. kuhani krompir sa spanaćem ili neku vrstu paste.

Šampinjoni su odlična namirnica ako želite da izgubite kilograme. Sadrže samo 20 kalorija na 100g, 3.3g ugljenih hidrata, 1g dijetalnih vlakana, SAMO 0.3g MASTI, i 3.1g of proteina. Puni su vitamina i minerala: vitamin C, B1, B2, B3, gvožđa, pantotensku kiselinu i dr.

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima