back to top

Kako Se Riješiti Celulita Na Butinama

Najbolji savjeti koji će vam pomoći da se riješite celulita

Celulit mnogim ženama predstavlja problem, posebno u ljetnim mjesecima kada želimo otići na plažu. Ukoliko vi spadate u u tu grupu žena sigurno se pitate kako se riješiti celulita na butinama ? U nastavku otkrit ćemo kako se riješitit neprijatelja većini žena.

Celulit je normalna pojava koji ne umanjuje nikada istinsku ljepotu vašeg tijela. Svakodnevno smo bomabardovani savršenim slikama modela koji na tijelu nemaju niti strije, celulit ili višak kilograma. Prava istina je da skoro svaka žena ima celulit i zbog toga ne biste trebali vjerovati svemu što se plasira pogtovo na društvenim mrežama.

Ljeto nam je skoro tu, možda uskoro planirate odlazak na more a muči vas celulit koji nikako da ode.

Prije nego što vam otkrijemo sve savjete kako se riješiti celulita na butinama, upoznat ćemo šta je zapravo on i kako nastaje?

 

Šta je celulit ?

Iako je mnogima celulit estetski problem, on zapravo može dovesti do pojedinih zdravstvenih komplikacija poput poremećaja cirkulacije, metabolizma i može oštetiti vezivno tkivo.

Fakotri koji utiču na njegovu pojavu su:

  • Genetika
  • Nedovoljna tjelesna aktivnost
  • Prehrana
  • Način života

Celulit se nalazi u međustaničnom prostoru u kojem su spojevi šećera i bjelančevina. Prvenstveno su u obliku gela, ali kada se poveća gustoča tada se stvara tvrda masa – celulit.

Kada se celulit formira kroz međustanični prostor ne mogu prolaziti hranjive tvari niti se štetne mogu ukloniti. Ovo može dovesti do zdravstvenih problema koje smo na početku naveli ( poremećaj metabolizma,cirkulacije itd.)

Zanimljiv podatak je da se celulit javlja što ranije, otprilike u dvanaestoj godini života. Samo fizička aktivnost ne može ga spriječiti jer nije nepoznanica da i sportašice mogu imati celulit.

Čak 90 % žena ima celulit, ni muškarci ga ne mogu izbjeći. No, zašto je više zastupljeniji kod žena a ne kod muškaraca ? Glavni odgovor na to pitanje je estrogen.

Svaki put kada nivo estrogena pada u tom momentu rastu masne ćelije koje će se kasnije pretvoriti u neželjenog gosta celulit.

Zdrava ishrana i mnogo vode

Kako bi smanjili mogućnosti pojave celulita važno je voditi računa o ishrani. Zdrava ishrana na svakodnevnoj bazi je ključ dobrog zdravlja ali i umanjuje šanse za celulit na butinama.

Kada unosite mnogo masti, ugljikohidrata i slanu hranu utičete na razvoj celulita na vašem tijelu. Zato je važno da vaši obroci budu ispunjeni zdravim, svježim voćem i povrćem. Postoji mnogo zdravih recepata koji su mnogo ukusniji od vašeg tipičnog, nezdravog jela.

Osim ishrane bitno je da redovno unosite vodu u vaš organizam. Hidratacija je također ključ svega. Pogotovo kada su visoke temperature neophodno je da vašem tijelu obezbijedite dovoljne količine vode.

kako se riješiti celulita na butinama

Dakle, zdrava ishrana i mnogo vode su glavni faktori protiv neželjenog celulita. Lošu genetiku ne možete uvijek kriviti za celulit. Važno je da imate zdravnu, raznovrsnu prehranu koja je dobra za vas bez obzira imali celulit ili ne.

Trening protiv celulita

Fizička aktivnost je neophodna u svakom slučaju.  Ne morate biti fitness ekspert kako bi imali trening. Potražite na YouTube-u vježbe koje vama najviše odgovaraju. Odvojite vaše slobodno vrijeme za fizičke aktivnosti koje ne moraju biti vježbe. Šetnja, vožnja bicikla, trčanje i druge aktivnosti su također poželjne.

Posebno se fokusirajte na vježbe za noge i butine kako bi trening imao više djelovanja na celulit.

Ovo može biti zivrsno vrijeme koje možete posvetiti samo za vas. Zdrav način života je vaš prijatelj a glavni neprijatelj celulitu.

Istraživanja su pokazala da žene koje se stresiraju više izložene pojavi celulita. Nije bez razloga posebno vrijeme za sebe jedan od faktora sretnog života. Kada šetate ili trenirate možete se opustiti i ujedno spriječiti pojavu celulita na butinama.

Budite odmorni i naspavani

San je izvor vječite ljepote i mladosti. Tako bar vjekovima govore. Već je mnogo puta dokazano da je kvalitetan san poželjan za sve nas. Kada smo naspavani tada smo više fokusirani, sretniji i manje podložni stresnim situacijama. Dakle, sve stvari koje smo naveli su međusobno povezani faktori koji djeluju na vas, vaše zdravlje i celulit.

Kada spavate hormon stresa kortizol se smanjuje, a već smo naveli da on ima učinka na pojavu celulita.Zato je važno da budete odmorni i naspavani.

kako se riješiti celulita na butinama
Masaža može smanjiti pojavu celulita

Iako postoje brojni preparati i tretmani protiv celulita za koje niko ne grarantuje da su učinkoviti masaža ima efekta u borbi protiv celulita.

Masaže potiču na cirkulaciju koja je važna u borbi protiv celulita. Neka odlasci na masaže postanu vaša rutina koja će spriječiti pojavu neželjenog celulita.

DRUGE UPRAVO ČITAJU

Možda te zanima