U zadnjih nekoliko godina, kinoa se probila na sam vrh liste zdravih namirnica. O njenom sastavu i benefitima koje ima za zdravlje mnogi liječnici govore i s razlogom je preporučuju.
Kinoa zbog svog finog, orašastog ukusa lako kombinuje sa drugim namirnicama. Ali, pošto je većini ljudi komplikovano da neku novu namirnicu sami iskombinuju sa nečim što već koriste, mi ćemo vam pomoći.
Naša lista od top 7 recepata sa kinoom će vam pomoći da ovu prezdravu, super namirnicu lako svrstate u vaš svakodnevni meni.
Kinoa – recepti
1. Jaja sa kinoom i čeri paradajzom
Po ukusu, ovaj doručak podsjeća na pizzu. A svi vole taj italijanski specijalitet, tako da će svi voljeti o ovaj naš zdravi predlog za doručak. Za pripremu vam je potrebno:
- 5-6 čeri paradajza
- kašićica maslinovog ulja
- malo soli i bibera
- 1/2 šolje kuhane kinoe
- malo parmezana
- 2 jaja
- malo origana (po želji, a i ne mora)
Na tiganju na maslinovom ulju pripržite čeri paradajz, malo ga posolite i pobiberite. U drugom tiganju ispržite jaja na oko.
Kinou (koja je već kuhana i gotova) rasporedite na tanjir, stavite preko nje jaja i čeri paradajz, pobiberite i pospite origanom i parmezanom i vaš zdrav doručak je spreman.
Ako želite zdrav doručak svako jutro onda je važno da upotrijebite najbolje namirnice za doručak.
Isprobajte savršen recept Omlet s tikvicama za dobar početak dana.
2. Slatki doručak od kinoe i kokosa
Za ljubitelje slatkog doručka, ovaj recept je idealno rješenje. Za njega vam je potrebno:
- 1 šolja nekuhane kinoe
- 400 ml jogurta (običnog ili grčkog, po želji)
- 1 šolja borovnica
- 1/2 šolje sjeckanog manga
- 1 kašičica bademovih listića
- 2 kašičice chia sjemenki
- listovi nane za ukrašavanje
Od ovih sastojaka ćete dobiti dve dobre porcije doručka, a vjerujemo da će vam i preostati kinoe za neki drugi recept.
Metod je sljedeći: isperite kinou pod mlazom vode par minuta, a zatim je propržite na suhom tiganju, da ispucka i otvori se.
Miješajte je i prevrćite da ne bi zagorila. Poslije toga, nalijte kinou sa dve solje vode, poklopite i pustite da se skuha, oko 15 minuta.
Kada bude skuhana, sklonite sa vatre ali ne skidajte poklopac jos 5 minuta, pa tek onda skinite pokopac i rastresite je viljuškom.
Sipajte kinou u dvije činije, podijelite jogurt, borovnice i mango, ukrastie listicima kokosa i nanom i uživajte.
Ovo sve je još jednostavnije ako imate već skuhanu kinou, koja vam je ostala od nekog prethodnog obroka ili ste je večer prije skuhali i ohladili.
3. Zdrave palačinke od kokosa i kinoe
Neki ljudi prosto ne mogu da zamisle da im jutro počne nečim drugim osim palačinkama. E pa i za njih imamo rješenje!
Ovaj savršeno zdrav i ukusan prijedlog će ispuniti njihova očekivanja, a kinoa će dati specifičnu teksturu i učiniti sve još zanimljivijim.
Potrebni sastojci (za 10ak palačinaka):
- 85 g nekuhane kinoe, koju ste poptopili preko noći
- 45 g ovsenih pahuljica (ili nekih koje već koristite)
- 60 g kokos listića
- 250 ml bademovog mlijeka
- 1 jaje ili kao zamijena za jaje: 1 kašičica chia sjemena potopljena u 1/4 čaše vode na 15 minuta
- 2 kašičice kokosovog ulja
- 1/2 kašičice vanile
- 1 prašak za pecivo
- pola kašičice limuna
- malo kore limuna (rendane)
Kinou koja se natapala u vodi dobro isperite i ocijedite i stavite je u blender. Dodajte pahuljice, 1/3 količine kokosa, bademovo mlijeko, jaje (ili chia-jaje), kokos, vanilu, prašak za pecivo i cimet i sve to blendirajte pola minuta do minut, dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
Ogrebite špatilom smjesu sa strana blendera povremeno, jer će se lijepiti. Dodajte preostali kokos i koricu limuna i izmiješajte špatulom da ujednačite masu.
Od dobijene smjese, na tiganju premazanim kokosovim uljem i zagrijanim na srednjoj vatri, pravite palačinkice prečnika oko 10 cm, pecite ih sa jedne strane oko 3 minuta, ili dok gornja strana ne dobije mehuriće.
Zatim ih okrenite na drugu stranu i pecite jos dodatno oko dva minuta, dok ne dobiju zlatno – braon boju.
Za dodatnu dozu vitamina C palačinkice možete sližiti uz neki džem sa citrusima, uz javorov sirup ili med, ili već po ukusu.
Da li ste znali da se kokosovo ulje koristi za najbolje maske za suhu kosu.
4. Azijska salata sa kinoom
Kinoa se kombinuje u sve, pa tako i u salate. Možete naći mnoštvo recepata za ove brze, lake i ukusne salatice koje mogu zamijeniti čitav obrok po hranljivosti, naročito kada ste na poslu ili van kuće.
Za ovu salatu vam treba:
- 3 šolje kuhane kinoe
- 1 šolja zamrznutih zrna soje (ako imate, ako ne – može i zamrznut grašak)
- 1 šolja rendane mrkve
- 1 šolja narendanog ljubičastog kupusa
- 1/2 šolje sitno sjeckanog mladog luka ili praziluka (zavisi od sezone)
- 1/2 šolje sjeckanog korijandera
- preliv od đumbira / soja sos ili maslinovo ulje – zavisi od toga šta volite
Kao i svaka salata, priprema se jednostavno. Ubacite sve sastojke u činiju, dobro promiješajte i prelijte prelivom koji ste odabrali.
Isprobajte recept za najbolja salata gotova za samo 10 minuta: DRESING SALATA
5. Salata od kinoe, pečenog praziluka i brokolija, sa sjeckanim bademima
Ova jednostavna a preukusna salata, puna je nutrijenata a sjeckani bademi joj daju hrskavost. Super ideja za ručak ili večeru jer je gotova za pola sata. Za nju vam je potrebno:
- 2 šolje kuhane kinoe
- 2 praziluka, isjeckana po dužini
- 2 šolje cvjetova brokolija
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- 1 kašičica limunovog soka
- 1 kašičica meda
- so, biber
Ugrijte rernu na 200°C. Na pleh poredajte sjeckan prazikuk i cvjetove brokolija, pospite 1 kašičicom maslinovog ulja, posolite i pobiberite.
Pecite tako oko 25 min. Desetak minuta pred kraj, ubacite na pleh bademe i malo ih prepecite, da dobiju na dodajtnoj hrskavosti.
Kada bude sve pečeno, izvadite pleh iz rerne, bademe iseckajte na krupno na dasci za secenje, a povrće i kinou pomiješajte u većoj činiji.
Na kraju dodajte tu bademe, pa opet promiješajte. u manjoj činiji pomiješajte zajedno sastojke za preliv: preostalu kašiku maslinovog ulja, med, sirće i limunov sok.
Ako koristite često limunov sok u jelima možete koristiti i koru od limuna.
Prelijte to preko salate u činiji i uživajte u svom savršenom obroku. ovu salatu možete jesti odmah, a u frižideru je možete čuvati do 3 dana.
6. Supa sa kinoom i povrćem
Ova savršena supa je prepuna nutrijenata, jer je puna povrća koje se uglavnom može naći cijele godine, pa je lako možete spremiti. Aromatična i topla, probudiće sva vaša čula.
Sastojci:
- 1 šolja nekuhane kinoe
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1/4 šolje sjeckanog crnog luka
- 1/4 šolje sjeckane mrkve
- 1/4 šolje sjeckane crvene paprike
- 4 čena bijelog luka, isjeckana
- 1 kašičica ruzmarina
- 3/4 kašičice mljevenog kumina (može i kim, ako nemate kumin)
- 6 šolja pilećeg bujona
- 1/4 šolje sjeckanog krompira
- 1/4 šolje sjeckanog batata
- 1/4 šolje sjeckanog celera
- 1/2 šolje sjeckanih tikvica
- 1/2 šolje sjeckanog prokelja
- 1/4 šolje sjeckanog peršuna
- 1 kašičica soli
Najveći posao oko ove supe je sjeckanje povrća, ali pošto danas ima sve da se kupi i već sjeckano – eto rješenja i za one lijene koji bi odmah odustali od pripreme ove supe.
Zagrijte rernu na nekih 170°C, pa stavite kinou u pleh da se peče. Prethodno je isperite, i dobro je rastresite po plehu.
Pecite oko 30 min, miješajući na svakih 10 min da se ne bi prepekla. Dok se ona peče, nasjeckajte povrće.
Šerpu stavite na ringlu, na srednju vatru, stavite ulje, dodajte luk, bijeli luk, papriku i mrkvu, poklopite i prodinstajte dok povrće ne omekša, povremeno miješajući. dodajte ruzmarin i kumin, pa promiješajte, oko minut.
Nalijte pileći bujon, krompire, celer i kinou pa pojačajte temperaturu i kuhajte tako dok ne provri. Kada provri, poklopite šerpu i krčkajte desetak minuta na srednjoj temperaturi.
Zatim dodajte tikvice i prokelj, prokrčkajte još 2 – 3 min i na kraju posolite i dodajte peršun. Vaša savršena supa je gotova.
U slučaju da supu presolite zahvaljujući savjetima kako spasiti presoljeno jelo sačuvat ćete ručak!
7. Zapečena kinoa sa piletinom i parmezanom
Ovo je savršen recept za porodičnu večeru ili ručak. Piletina i parmezan daju ukus, a kinoa teksturu. Za svačiji ukus!
Za ljubitelje piletine preporučujemo da isprobate recepte Kineska hrana jelovnik.
Kinou potopite prethodne večeri, pa je isperite i ocijedite prije pripreme. Količinu prilagodite broju članova vaše porodice. Sastojci koje će vam biti potrebni su:
- 1 glavica luka
- zelena paprika, sitno sjeckana
- pečurke, sitno sjeckane
- kinoa
- pileći ili povrćni bujon, po želji
- pasirani paradajz (Tomatino, Tomatelo ili domaći)
- jaje, brašno i so za piletinu (za umakanje)
- pileći file – prilagodite količinu broju ljudi za koje spremate
- parmezan
Na dno vaše vatrostalne činije, ili đuveč posude u kojoj ćete spremati jelo, naredajte kinou, luk, paprike i pelurke.
Dodajte bujon i pasirani paradajz. Piletinu posolite, umačite u umućeno jaje pa u brašno i parmezan. Dobra ideja da izbjegnete bijelo brašno je da koristite neko integralno ili da koristite kukuruzno brašno / palentu.
Izbjeći ćete gluten, a dobiti na hrskavosti. Možete i da izbjegnete brašno potpuno, samo umačite meso u jaje i parmezan.
Poredajte meso preko kinoe i povrća, zatvorite činiju folijom i pecite na 180°C oko 40 min, a zatim skinite foliju i pecite jos dodatnih 20 min.
Dodatni savjet za one koji bi da izbjegnu meso: umjesto mesa, možete da koristite plavi patlidžan, umačite ga također u jaja i parmezan. Biće podjednako ukusno.
Nadamo se da smo vam ovim savjetima i preporukama olakšali malo kombinovanje kinoe. Definitivno je vrijedna truda, zdrava i ukusna, a kao što vidite – laka za uklapanje sa ostalim namirnicama.
Izdvajamo za vas:
- UN dijeta – Upustva, jelovnik, pravila i iskustva
- Paleo dijeta: Primjer paleo jelovnika za svih 7 dana!
- TOP 8 recepata za paleo doručak
- Ishrana za trudnice koja ne deblja KALKULATOR
- Paleo dijeta: Primjer paleo jelovnika za svih 7 dana!
- Parazol: Učinkoviti čaj protiv parazita
- Rođendanske čestitke
- Sanovnik vuk – Šta znači sanjati vuka?
- Sanovnik smijeh – šta znači sanjati smijeh?
- Sanovnik knjiga – Šta znači sanjati knjigu?